Meatless Monday

Oesterzwammen in ketjapsaus

Simpel roerbakgerecht uit de Indonesische keuken met oesterzwammen als basis. Met wat gekookte rijst is dit een lekker snelle maaltijd na een drukke dag. Staat in 25 minuten op tafel. Wat zoetzure komkommer erbij maakt het geheel helemaal af.

Portret Maureen Tan
Portret Maureen Tan

Dit recept komt uit het nieuwe kookboek ‘Java’ van Mareen Tan. Een kookboek dat momenteel 2x genomineerd is als beste kookboek van het jaar 2022. Eenmaal als gouden kookboek en eenmaal bij Food & Friends. Het boek wordt gewaardeerd omdat het meer is dan een verzameling recepten. Er valt heel veel te lezen over het eiland Java waar de schrijfster oorspronkelijk vandaan komt. Kort samengevat: een leerzaam kookboek.

Welke wijn bij oesterzwammen in ketjapsaus?

Vlezige oesterzwammen in een kruidige saus. We dronken er een fruitige tempranillo bij van Cuatro Rayas van Biowijnclub. Dat combineerde voortreffelijk. Deze kruidige maar sappige wijn sluit goed aan op deze smaakvolle wokschotel met lichte pikantheid.

Oesterzwammen in ketjapsaus van Maureen Tan uit het kookboek Java

Oesterzwammen uit de wok in ketjapsaus

Bereiding: 25 minuten
Roergebakken oesterzwammen als vervanging van vlees doen het heel erg goed in een volle smaakvolle saus van ketjap manis en oestersaus.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 3 eetlepels rijst olie
  • 3 sjalotten in plakjes
  • 3 teentjes knoflook in fijne plakjes
  • 3 rode Spaanse pepers zonder zaad, in halve ringetjes
  • 3 cm gemberwortel julienne gesneden
  • 3 cm laos wortel gekneusd (toko)
  • 2 salamblaadjes gekneusd (toko)
  • 750 gram oesterzwammen of gemengde paddenstoelen, in repen
  • 1 tomaat in partjes
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper gemalen
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • ½ theelepel palmsuiker
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper gemalen

Topping

  • 1 lente-uitje in fijne ringen
  • 2 takjes bladselderij fijngesneden

Extra nodig

  • wok

Bereiding
 

  • Snijd alle groenten en kruiden volgens ingrediëntenlijst.
  • Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur. Fruit de sjalotten, knoflook, Spaanse peper, gemberwortel, laos en de salamblaadjes ca. 5 minuten.
  • Voeg de oesterzwammen toe en roerbak op hoog vuur ca. 1 minuut mee. Doe de tomaat erbij en bak nog 1 minuut.
  • Voeg toe: oestersaus, ketjap, suiker, zout en peper. Meng alles goed door. Zet het vuur uit.
  • Bestrooi met lente-ui en bladselderij. Lekker met zoetzure komkommer.

Zoetzure komkommer

Hoe maak je zoetzure komkommer. Er staat al een recept van komkommer relish op I Love Food en Wine. Maar dit is de versie van Maureen.

  • 90 ml rijstazijn
  •  1eetlepel suiker
  • ½ theelepel zout
  • ¼ theelepel zwarte gemalen peper
  • 2 eetlepels palmsuiker
  • 1 rode lombok, in fijne ringen (Spaanse peper)
  • 1 sjalot, in fijne plakjes
  • 2 cm gemberwortel, geraspt
  • 2 middelgrote komkommers

Meng de rijstazijn met 3 eetlepels water, suiker, zout, peper, lombok, sjalot en de gemberwortel. Verhit het mengsel in een steelpan op middelhoog vuur. Zet zodra het kookt het vuur uit en laat ca. 5 minuten afkoelen.

Halveer de komkommers over de lengte en sijd ze diagonaal in fijne plakjes. Meng de komkommer met het azijnmengsel. Zet apart en laat de smaken minimaal 1 uur op elkaar inwerken.

 

Het kookboek Java

Prachtig kookboek over de Indonesische keuken van Maureen Tan. Ze schreef al eerder een dikke pil: Bijbel van de Indonesische keuken. Maar in dit kookboek duikt ze dieper in de keuken van Java. De West-Javaanse keuken is friszuur en pittig, in Midden-Java eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant en in Oost-Java is het juist weer pikant en hartig. Deze oesterzwammen komen uit Oost-Java, maar we hebben het ietsje aangepast. Van 5 rode pepers naar 3. Wil je meer pikantheid, dan weet je meteen hoe je dat moet doen!

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Java Titel : Java
Auteur : Mareen Taan
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 885 795 1
Prijs : € 35,-

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept