Voor het weekend

Mosselen à la Wout Bru

Mosselen à la Wout Bru zijn mosselen in dragonsaus. Geloof mij; dat is een geweldige combinatie! Jaren geleden at ik soortgelijke mosselen op het Franse platteland en sindsdien ben ik die nooit meer vergeten. Altijd was ik op zoek naar het juiste recept. Et voilà, hier is ie dan. Een smaakherinnering is tot leven gebracht.

Portret chef Wout Bru
Portret chef Wout Bru

Dit recept van mosselen in dragonsaus is afkomstig uit het kookboek Joie de Vivre. Een project van drie hartsvriendinnen met een liefde voor lekker eten. Sacha de Boer (fotograaf en hobbykok), Babs Assink (journalist) en Janine Smits (stylist) sloegen de handen ineen om het zeer oude kookboekje ‘La Cuisinère de la campagne et de la ville, nouvelle cuisine économique’ om te toveren tot een hedendaagse versie. Ze vroegen tien topchefs om hun eigen draai te geven aan de klassieke recepten uit dit Franse kookboekje uit 1873.

Chef Wout Bru van restaurant La Bru’sserie in de Belgische Ardennen is één van die tien namen. Hij wilde graag meewerken, want voor hem is de klassieke Franse keuken een belangrijke basis. Jarenlang had hij een restaurant in de Provence. Hij houdt van pure smaken. Wat hij bovendien héél belangrijk vind is dat mensen denken ‘dat ga ik ook een proberen’.  En dat is zeker gelukt met dit recept van mosselen in dragonsaus. Makkelijk om te maken met maximaal resultaat. Je kunt het serveren als voorgerecht (4 personen) met een stukje stokbrood, of als hoofdgerecht voor 2 personen met patat frites en een salade.

Welke wijn bij mosselen in dragonsaus?

Bij mosselen schenk je meestal een witte droge wijn met frisse zuren en een kleine ziltigheid zoals bijvoorbeeld picpoul de pinet of muscadet de sèvre et maine. Maar door de romige saus met het kleine dragon-anijsje vraagt dit gerecht om een wijn die net wat ronder en minder strak is. Dragon is goede maatjes met sémillon-druif. Kies daarom voor een witte Bordeaux of  Château des Eyssards uit de Bergerac, allebei blends van sauvignon blanc met sémillon.

4 personen50 minuten

Ingrediënten

 • 1 kg mosselen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 8 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 wortel, in stukjes gesneden
 • 1 prei, in dunne ringetjes
 • 1 ui, gesnipperd
 • 4 eetlepels pastis
 • 1 bosje verse dragon (20 gram)
 • 2 eetlepels tomatenketchup
 • 250 ml slagroom
 • paar draadjes saffraan
 • peper en zout
 • 1 tomaat, ontveld en ontpit, in stukjes
 • 3 eetlepels gehakte bieslook

Stap 1

Maak de mosselen schoon. Doe ze in een pan met een bodempje water en zet even apart. Snijd dan alle groenten (wortel, prei, knoflook, ui, tomaat en dragon) in stukjes.

Stap 2

Verhit de olie in een braadpan. Bak de knoflook, wortel, prei en ui ca. 5 minuten. Kook intussen de mosselen enkele minuten op hoog vuur tot ze open gaan. Zeef de mosselen en bewaar het kookvocht. Doe de mosselen terug in de pan. Doe de deksel erop om ze warm te houden.

Stap 3

Ga verder met de gebakken groenten. Blus af met de pastis. Laat de alcohol verdampen. Giet het mosselvocht erbij. Voeg de dragon, ketchup, slagroom en saffraan toe en laat zonder deksel 15 – 20 minuten inkoken op middelhoog vuur.Passeer de saus door een zeef. Breng op smaak met peper (en zout). Verdeel de mosselen over 2 of 4 borden en schenk de saus erover. Garneer met tomaat en bieslook.

TIP

Door het zeven van de saus houd je heel veel gare groenten over. Gooi niet wet, maar maak hier een overheerlijk soepje van! Doe de achtergebleven groenten terug in de pan. Voeg 3/4 liter water toe en 1 groentebouillontablet. Breng aan de kook. Laat ca. 5 minuten even sudderen. Pureer de soep met een staafmixer. TOPPIE!

 

Bestellen kun je hier:

Cover Joie de VivreTitel : Joie de Vivre
Auteurs : Sacha de Boer, Babs Assink en Janine Smits (stylist)
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 898 982 34
Prijs : € 29,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.