Voor het weekend

Aardappelcurry met rundvlees

Deze romige curry komt uit Basisboek India, een van de genomineerde kookboeken voor ‘Kookboek van het jaar 2016’. Het is een heerlijk recept, maar ik zou het eerder ‘Rundvleescurry met aardappel‘ noemen dan andersom: eigenlijk zit er maar weinig aardappel in. De curry is geurig en licht-pittig van smaak. Serveer hem met wat basmatirijst en/of warm naanbrood. Samen met een frisse salsa van yoghurt met geraspte komkommer en munt (Indiase raita) maak je er een heerlijke maaltijd van.

Welke wijn bij aardappelcurry met rundvlees?

Bij deze kruidige, maar smeuïge stoofschotel past zowel een witte als rode wijn. Witte wijn zal verfrissen: kies bijvoorbeeld een geurige, maar droge Muscat of de Viognier-Chardonnay uit Portugal. Meer zin in rood; kies dan een kruidige, maar rijpe rode, zoals een Primitivo of een Syrah uit de Rhône.

6-8 personen2 uur

Ingrediënten

  • 400 ml kokosmelk
  • 25 gram gemalen amandelen
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 3 uien, gesnipperd
  • 8 kleine groene chilipepers, in stukjes
  • 4 tenen knoflook, gepeld
  • stukje gember van 2,5 cm, geschild en in stukjes
  • 1 ½  eetlepel garam massala
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 3 eetlepels ghee of olie
  • 4 kruidnagels
  • 4 kardemompeulen, gekneusd
  • 2 laurierblaadjes
  • stukje kaneel van 5 cm
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 kg runderstoofvlees (bijv. sucadelappen) in blokjes van 2,5 cm
  • 2 theelepels zout of naar smaak
  • 1 grote aardappel (ca. 250 gram), geschild, in stukken

Stap 1

Roer de kokosmelk, gemalen amandelen en tomatenpuree door elkaar en zet apart. Pureer de uien, groene pepers, knoflook, gember, garam massala en kurkuma fijn in de blender of keukenmachine.

Stap 2

Verhit de ghee of olie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de kruidnagels, kardemom, laurier, kaneel en venkelzaad toe en bak 1 minuut tot ze beginnen te poffen. Voeg de uienpasta toe en bak ca. 3 minuten op laag vuur. Schep het vlees erdoor en draai het vuur iets hoger. Bak ca. 10 minuten tot het vlees begint te bruinen, schep af en toe om. Roer het kokosmelkmengsel erdoor en voeg zout toe. Breng aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat het vlees op laag vuur ca. 1 1/4 uur zachtjes sudderen. Schep de aardappel erdoor. Laat in nog ca. 30 minuten met deksel zachtjes sudderen tot vlees en aardappel gaar zijn.

Stap 3

Haal de pan van het vuur en laat het gerecht met deksel nog 15-20 minuten rusten voor je de curry opdient. Lekker met basmatirijst (en/of naanbrood) en komkommer-yoghurtsaus (raita).

Kookboek: Basisboek India

 

Basisboek IndiaEen toegankelijk Indiaas kookboek met helder beschreven recepten. Het is een van de zes genomineerde kookboeken voor Kookboek van het jaar 2016.

 

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:


Titel: 
Basisboek India
Auteur: Amandip Uppal
Uitgever: Gottmer/Becht
ISBN: 9789023014928
Prijs: € 29,95

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *