Crème caramel (ookwel flan genoemd) is oorspronkelijk een klassieker uit de Franse keuken. Het zijn normaliter kleine puddinkjes op basis van ei met een vloeibare karamelsaus. Deze variant komt uit de Mexicaanse keuken en is een van hun meest traditionele desserts. Groot pluspunt van deze versie: héél simpel om te maken, niet al te zoet en zeer geschikt voor een groot gezelschap.
Het recept is afkomstig uit het kookboek Comida Mexicana. Alleen heb ik wat mandarijnenrasp en chilivlokken toegevoegd, zoals ook Ottolenghi dat doet. Dat maakt deze flan net wat interessanter.
Welke wijn bij crème caramel?
Bij zo’n zoet dessert als crème caramel schenk je dezelfde wijn als bij een crème brûlée. De beste optie is een muscat-wijn, zoals een muscat Beaumes-de-Venise of een muscat de Rivesaltes. Dit zijn allebei zogenaamde versterkte dessert-wijnen. Maar ook een Sauternes (vanwege de toevoeging van mandarijn in de flan) of een cream sherry is een goed idee!

Crème caramel op z’n Mexicaans
Ingredienten
- 125 gram suiker
- 1 mandarijn
- 1 blikje gecondenseerde melk met suiker Friese vlag, 397 gram
- 375 ml koffiemelk
- 5 eieren
- 1 theelepel vanille-essence
- ¼ theelepel chilivlokken
Extra nodig
- taartvorm met vaste bodem en anti-aanbaklaag (rond ø 24 cm, Patisse) of vierkante vorm 20 x 20 cm
- aluminiumfolie
- keukenmachine
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 50 °C. Zet de taartvorm in de oven om hem voor te verwarmen.
- Meng de suiker met 1 eetlepel water in een kleine steelpan op matig vuur. Verwarm de suiker ca. 8 minuten tot je een goudbruine karamel hebt.
- Haal de taartvorm uit de oven en schenk voorzichtig de karamel over de bodem van het bakblik. Laat de karamel ca. 10 minuten afkoelen.
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 180 °C. Borstel de mandarijn schoon onder koud stromend water. Rasp de schil en pers de mandarijn uit. Meng de gecondenseerde melk met de koffiemelk, eieren, vanille-essence, snufje chilivlokken en 1 theelepel mandarijnenrasp in een keukenmachine of blender tot een gladde vloeistof. Schenk het mengsel in de taartvorm. Dek af met aluminiumfolie. Bak de flan in ca. 45 minuten tot hij net opgestijfd is.
- Haal de flan uit de oven, verwijder de folie en laat in ca. 20 minuten afkoelen. Zet de flan in de koelkast en laat hem daar in minimaal ca. 1 tot 2 uur verder koud worden.
- Ga met een mes rondom de rand van de flan, keer hem vervolgens om boven een groot serveerbord. Snijd de flan in 8 punten. Besprenkel met wat mandarijnen-sap.
Het kookboek
De Mexicaanse keuken heeft veel meer te bieden dan alleen taco’s en guacamole. In dit kleurrijke kookboek laat de Mexicaanse Rosa Cienfuegos zien hoe de Mexicaanse eetcultuur werkelijk in elkaar steekt. Behalve het bekende streetfood komen er ook andere gerechten aan bod. Onder andere de zogenaamde tamales. Zij weet als geen ander hoe je dit moet maken als eigenaar van de succesvolle Deli Tamaleria in Sidney.
Bestellen kun je hier:
Titel : Comida Mexicana
Auteur : Rosa Cienfuegos
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 252 0
Prijs : € 25,95
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!