Meatless Monday

Vega bolognese; dé perfecte versie

Mijn perfecte bolognesesaus is hier in huis een grote favoriet! Maar we eten steeds vaker vegetarisch. Dus ging ik experimenteren om een goede vega variant te bedenken. Zo gezegd, zo gedaan. Ik wilde bite, klein beetje rokerigheid en een romige tomatensaus. En hier, opnieuw een perfect resultaat: de Vega Bolognese. ‘Bijna niet van de echte versie te onderscheiden’, werd er enthousiast geroepen aan tafel! Ik zou zeggen: proberen maar…

Welke wijn bij vega bolognese?

Bij dit klassieke recept hoort een klassieke wijn: Toscaanse Chianti Classico van de Sangiovese-druif. En ook bij deze vegetarische versie doet ie het goed. Dit ras heeft voldoende zuren om de strijd met de tomaat goed te kunnen weerstaan. Ze vormen een klassieke foodpairing.
Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden: Côtes du Rhône of een Valpolicella is ook een goede keuze.

 

Vega bolognese saus

Vega Bolognese met linzen

Bereiding: 45 minuten
Totaal: 45 minuten
Vega bolognese saus die net zo lekker is als het originele Italiaanse recept. Vegetarisch gehakt en linzen zorgen voor de body.
Aantal 5 personen

Ingredienten
 

  • 50 gram boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui fijngehakt
  • 2 teentjes zwarte knoflook AH, fijngesneden
  • ½ winterwortel fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij fijngehakt
  • 100 gram champignons fijngehakt
  • 200 gram vegetarisch gehakt Garden Gourmet Vegan
  • ½ theelepel gerookt paprikapoeder hot
  • 300 ml rode wijn
  • 2 blikken tomatenblokjes à 400 gram
  • 125 gram gedroogde Beluga-linzen of Puy-linzen*
  • 1 laurierblad
  • ½ groentebouillontablet
  • 125 ml slagroom
  • zout versgemalen peper
  • 500 gram spaghetti

Bereiding
 

  • Verhit in een braadpan de boter en olijfolie en bak hierin de ui, zwarte knoflook, wortel,  bleekselderij en champignons ca. 5 minuten tot ze lichtbruin zijn.
  • Voeg het vegetarisch gehakt en paprikapoeder toe en bak tot het rul is. Schenk de wijn erbij en breng aan de kook. Laat de wijn helemaal inkoken tot alle vloeistof verdampt is. Spoel de linzen af onder koud stromend water. Roer dan de blikken tomaten, linzen, laurierblad en bouillontablet erdoor. Breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus ca. 30 minuten sudderen, met de deksel op de pan tot de saus heerlijk dik is.
  • Roer de slagroom door de saus en laat dan nog 5 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.

Verschil tussen Beluga-linzen en Puy-linzen?

Zowel Beluga-linzen als Puy-linzen zijn vrij klein van formaat, houden een bite en je hoeft ze minder lang te koken. Beluga linzen zijn het allerkleinst en zwart van kleur. Le Puy linzen zijn afkomstig uit Frankrijk (Auvergne) en zijn donkergroen. Je koopt deze soorten linzen bij de Natuurwinkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept