Ga terug
+ servings
Koreaanse aubergines uit de oven met sesamrijst uit het kookboek Dé Bakplaat van Rukmini Iyer
Koreaanse aubergines van de bakplaat
Heerlijke zachtgegaarde aubergines op een bedje van smeuïge sesamrijst. Makkelijk om te maken en erg lekker van smaak. Eenvoudig vegan bakplaatgerecht.
Aantal 2 personen
Voorbereiding 15 minuten
Kook tijd 30 minuten
45 minuten

Ingrediënten
  

  • 200 gram basmatirijst
  • 2 teentjes knoflook ongepeld
  • 1 preien
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 aubergines in plakken van 1,5 cm
  • 1 theelepel zeezoutvlokken
  • 3 dikke lente-uitjes in dunne ringen
  • 1 eetlepel sesamzaad

Dressing

  • 1 theelepel chilivlokken Pul Biber
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder hot
  • 30 ml sesamolie
  • 30 ml rijstazijn
  • 30 ml sojasaus
  • 5 cm verse gember geraspt
  • 1 teentje knoflook uit de knoflookpers

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor tot 230 °C.
  • Laat de rijst en knoflook in een grote braadpan met deksel (ik gebruikte een grote braadpan) of middelgrote braadslede glijden en verdeel de prei erover.
  • Schenk de groentebouillon en sesamolie erover en leg de aubergines er dakpansgewijs bovenop. Bestrooi met de zeezoutvlokken, dek goed af met het deksel, of als een braadslede gebruikt afdekken met aluminiumfolie (dit is belangrijk; anders wordt de rijst niet gaar). Zet dan ca. 30 minuten in de oven.
  • Vermeng intussen de ingrediënten voor de dressing. Zodra je de braadpan of braadslede uit de oven hebt gehaald, verwijder je het deksel of aluminiumfolie en schenk je de chilidressing over de aubergine. Bestrooi met de lente-uitjes en het sesamzaad en dien heet op.

Voedingswaarde

Calorieën: 675kcal | koolhydraten: 120g | eiwit: 15g | vet: 16g | verzadigd vet: 2g | vezels: 17g | suiker: 21g | vitamine C: 21mg