Voor het weekend

Pindasoep met kokosbanaan

Eigenlijk ben ik niet zo’n fan van bananen. Maar in sommige combinaties brengt banaan iets extra’s teweeg. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke Banoffee pie van banaan met karamel, mijn varkenssaté met banaan omwikkeld met spek of de bananenpannekoekjes met bosbessen. Daar komt nu deze pindasoep bij. Het recept komt uit het nieuwe bananenkookboek van Kim Waninge. Lees nog even de kookboekrecensie van Miranda van Elswijk. De banaanplakjes met geroosterde kokos geeft deze soep een extra lift. Je kunt de soep eten als voorafje of als lunch. Maar als maaltijdsoep met extra kip erin en wat stokbrood ernaast ook een absolute aanrader. Hier in huis zeggen ze in ieder geval: deze soep mag je elke week wel op het menu zetten!

Welke wijn bij pindasoep met kokosbanaan?

Bij soep hoort eigenlijk geen wijn. Wil je er toch iets bij drinken, kies dan voor een witte ronde wijn met weinig zuren zoals Viognier of een Pinot gris uit de Elzas.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 3 eetlepels zonnebloem- of arachideolie
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 300 gram kipfilet, in reepjes
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 1 liter kippenbouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 gram pindakaas met stukjes noot
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 4 eetlepels geraspte kokos
  • 2 bananen, in plakjes
  • 4 eetlepels pinda’s zonder zout
  • 125 gram taugé
  • eventueel bladselderij

Stap 1

Verhit 2 eetlepels olie in een ruime pan. Fruit de knoflook, ui en geraspte gember ca. 3 minuten. Voeg de kipfilet toe en bak even mee. Roer de sambal erdoorheen. Voeg de bouillon, kokosmelk, pindakaas en ketjap manis toe en roer goed. Breng op laag vuur aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zacht pruttelen. Blijf ondertussen goed roeren tot de pindakaas volledig is opgelost.

Stap 2

Rooster de pinda’s in een droge koekenpan lichtbruin. Haal uit de pan. Rooster vervolgens de geraspte kokos kort in dezelfde koekenpan. Voeg eetlepel olie toe aan de kokos in de pan en bak de bananenplakjes in een paar minuten goudbruin aan beide kanten zodat ze bedekt raken met de kokos.

Verdeel de taugé over de soepkommen en schep de hete soep erop. Garneer met de geroosterde pinda’s en de kokosbananen en eventueel wat fijngesneden selderij.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover BananenboekTitel: Bananenboek
Auteur: Kim Waninge
Uitgever: Loopvis
ISBN: 9789492890023
Prijs: € 17,50

 

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *