Ga terug
+ servings
Cherry clafoutis. Homemade cherry pie on rustic background. Recept van Alain Caron, uit het kookboek De bijbel van de Franse keuken.
Kersen clafoutis: het originele recept
Kersen clafoutis, een perfect dessert uit de Franse Limousin. Het is een kwestie van beslag maken, en met de kersen in de ovenschaal doen en bakken maar…
Aantal 4 personen
Kook tijd 45 minuten
45 minuten

Equipment

  • taartvorm ø 24 cm, handmixer

Ingrediënten
  

  • 500 gram grote zwarte kersen
  • 1 eetlepel crème de cassis
  • 4 eieren m
  • snufje zout
  • 80 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 65 gram suiker
  • ¼ biologische citroen zo fijn mogelijk geraspt
  • poedersuiker ter garnering

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Kies zelf of je de kersen wel of niet wilt ontpitten. Heb je lekker dikke zwarte kersen, dan is het niet echt nodig. (Ik heb ze niet ontpit!) Besprenkel de kersen met de crème de cassis en bestrijk de taartvorm licht en egaal met boter.
  • Klop de eieren en het zout met een handmixer ca. 1 minuut. Zeef de bloem boven de kom en meng met de mixer tot een glad beslag. Roer de melk en de suiker erdoor. Voeg de citroenrasp toe en klop nog even verder tot een homogeen beslag.
  • Verdeel de kersen over de taartvorm en schenk het beslag erover.
  • Bak de clafoutis ca. 30 minuten in de oven. Controleer of hij gaar en goudbruin is. Zo niet, bak dan nog even een paar minuten meer.
  • Serveer de clafoutis warm of koud en bestrooi voor het serveren (eventueel) met poedersuiker. Lekker met een klodder crème fraiche (of vanille-ijs) en een glaasje cognac. Waarschuw je gasten wel voor de pitten!
  • TIP: je kunt deze clafoutis ook maken met ander fruit. Denk aan frambozen, bramen of perzik.

Voedingswaarde

Calorieën: 318kcal | koolhydraten: 55g | eiwit: 11g | vet: 7g | verzadigd vet: 3g | cholesterol: 171mg | vezels: 3g | suiker: 36g | vitamine C: 12mg