Ingelegde haring, oftewel Inlagd Sill, is een echte Zweedse klassieker. Een gerecht dat vooral tijdens Midsommer (24 juni) wordt gegeten. Je treft het dan op ieder smörgåsbord (Zweedse buffettafel) aan. In feite is het haring die wordt ingelegd in een zure vloeistof. Vergelijkbaar met zure haring uit een potje. Alleen nu maak je het zelf. Lekker op knäckebröd met een beetje boter, of op roggebrood met roomkaas.
Uitgangspunt bij het ‘inleggen’ is rauwe haring (dus zoute haring). Die leg je in een zelfgemaakte marinade die bestaat uit azijn, water, suiker, zout en smaakmakers. Even laten staan (24 uur) en klaar is Kees.
Wat is inleggen precies?
Inleggen is bedoeld om voedsel te conserveren en de houdbaarheid te verlengen, maar het richt zich op het zuur maken van het voedsel voor smaak en conservering.
Ingrediënten: Bij inleggen wordt een zuur gebruikt, meestal azijn, soms in combinatie met zout en een variëteit aan kruiden en specerijen. Het zure milieu dat door de azijn wordt gecreëerd, voorkomt de groei van bederf veroorzakende micro-organismen.
Gebruik: Inleggen wordt veel gebruikt voor groenten en fruit, maar kan ook worden toegepast op eieren, vis en vlees. Ingelegde producten hebben een kenmerkende zure smaak en kunnen dienen als bijgerecht of smaakversterker in verschillende gerechten.
Ingelegde haring uit ‘Het lekkerste uit Zweden’
Dit recept van ingelegde haring is afkomstig uit het kookboekje ‘Het lekkerste uit Zweden’, geschreven door culinair reisfotograaf Ingrid Hofstra. Zij emigreerde in 2023 met haar gezin naar Zweden. Het lag voor de hand om haar passie te gebruiken als basis voor dit mooie kookboek.
Foutje in recept
Maar helaas stond er wel een foutje in dit recept. In de ingrediëntenlijst staat namelijk zure haring in plaats van zoute haring als uitgangspunt. Dat moet je dus echt niet doen, want dan gaat het helemaal mis. Dat overkwam mij in eerste instantie tijdens het testen van dit recept. Zure haring is al ingelegd. Dus als je het dan nogmaals doet, dan valt de haring helemaal uit elkaar.
Ingelegde haring (inlagd sill)
Ingredienten
- 3 zoute haringen
- ½ rode ui (50 gram), in ringetjes
- ½ wortel (50 gram)
Marinade
- 125 ml azijn
- 75 ml water
- 80 g suiker
- 2 laurierblaadjes
- 7 korrels piment
- 7 korrels witte peper
- 5 korrels zwarte peper
- 1 cm gember geschild en in plakjes
- ½ theelepel mosterdzaad
- 1 eetlepel verse dille gesneden
Extra nodig
- 1 schone weckpot ø ½ liter
Bereiding
- Giet de azijn, het water en de suiker samen met de laurierblaadjes, piment, peperkorrels, gember, het mosterdzaad en de dille in een steelpan en breng aan de kook. Roer zodat de suiker oplost. Haal van het vuur en laat ca. 30 minuten afgedekt op het aanrecht om af te koelen.
- Spoel intussen de haring af.
- Snijd de rode ui en wortel in plakjes. Droog de haring met een schone doek of keukenpapier. Halveer de haringen en verwijder de staartjes. Snijd elk haringfilet in 3 stukjes.
- Leg de haring, wortel en rode ui in laagjes in een schone weckpot. Giet zodra het vocht is afgekoeld het over de haring heen en sluit de pot af. Bewaar in de koelkast. Na 24 uur is het klaar om te worden gegeten.
Het kookboek Het lekkerste uit Zweden
Het lekkerste uit Zweden is een mooi kookboek met 60 aantrekkelijke recepten die de Zweedse keuken in al zijn facetten laat zien. Van klassiekers als Zweedse gehaktballetjes en Gravad lax saus tot verrassende streekgerechten karnemelkbrood.
Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:
Titel : Het lekkerste uit Zweden
Auteur : Ingrid Hofstra
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 2849
Prijs : € 24,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen