Tjap tjoy; je hebt dit groentegerecht vast wel eens besteld bij je lokale Chinees-Indische restaurant. Maar je kunt ook heel gemakkelijk thuis maken. Vul het aan met Indiase paneer (soort witte kaas) en er staat in een mum van tijd een heerlijk vegetarisch gerecht op tafel. Zo klaar!
Dit recept komt uit het kookboek Boekoe Kita Green. Het is een vervolg op een eerder verschenen titel ‘Boekoe Kita’, geschreven door twee half Indonesische foodies Mirjam van der Rijst en Harold Pereira. Ik ben groot fan van dit oudere kookboek, en er staan ook meerdere gerechten op I Love Food & Wine. Van Indische bruine bonensoep tot tahoe telor en rendang van eieren.
Wat is tjap tjoy?
Tjap tjoy, oftewel cap cai, is een vernederlandst gerecht uit de Chinese keuken. De naam komt van twee Kantonese woorden; ‘tjap’ betekent gemengd en ‘tjoy’ betekent groente. Het is een gerecht van gemengde groenten als wortel, komkommer, champignons en taugé in een gebonden saus. Soms wordt er vlees of tofu aan toegevoegd.
Wat is het verschil tussen Indische en Indonesische keuken?
Zelf haal ik het altijd door elkaar. Maar er is toch groot verschil. De Indonesische keuken bestaat uit traditionele, authentieke Indonesische gerechten, terwijl de Indische keuken aangepast is aan de Westerse smaak. Het is een mengelmoes is van Nederlands, Brits, Portugees en Indonesisch eten. Eigenlijk een soort fusion keuken dus.
Wat is paneer?
Paneer is een Indiase verse kaas die heel stevig en vettig is. Hij wordt gemaakt van koe- of buffelmelk en wordt doorgaans vers gegeten. Maar hij is ook heel geschikt om in blokjes te snijden en dan te bakken of te grillen. Te koop bij AH en Jumbo van het merk Apatina, of anders bij de toko.
Maar je kunt het ook zelf maken: zie ook recept spinaziecurry.
Welke wijn bij tjap tjoy met paneer?
Licht gekruid groentegerecht met zacht gebakken blokjes kaas. Smeuïg en zacht van smaak. Hier past een witte wijn bij met zachte zuren. Denk aan een pinot blanc of pinot gris.
Tjap tjoy met Indiase paneer
Ingredienten
- 200 gram paneer
- 2 grote uien
- 5 a 6 teentjes knoflook
- 2 eetlepels rijstolie
- 1 1/2 groente bouillon
- 2 cm verse gemberwortel geraspt
- 1 zakje gesneden wittekool 300 gram
- 1 kleine bloemkool in roosjes
- 250 gram peultjes in reepjes
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel suiker
- 1 eetlepel maizena
- zout peper
Bereiding
- Snijd de paneer in plakken en daarna in reepjes van 1 cm. Snijd de uien grof en de knoflook in plakjes. Snijd de groenten (bloemkool en peultjes) klein volgens ingredientenlijst.
- Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de paneer, ui en knoflook al roerende 5 minuten op laag vuur. Breng op smaak met zout en peper.
- Breng in een grote pan de bouillon aan de kook. Voeg bloemkool en kool toe en kook in ca. 3 minuten beetgaar.
- Voeg vervolgens toe: peultjes, gemberwortel, tomatenpuree, ketjap, suiker . Kook het geheel nog ca. 5 minuten op laag vuur. Schep af en toe om.
- Roer in een kopje de maizena met 2 eetlepels water tot een glad papje. Giet de groenten af, door ca. 1 liter eruit te gieten boven een maatbeker. Voeg het maizenapapje toe aan de achtergebleven groenten en breng opnieuw aan de kook tot de saus lichtgebonden is.
- Meng de gebakken paneer erdoor. Lekker met witte rijst.
Kookboek Boekoe Kita Green
Boekoe Kita Green geschreven en gefotografeerd door de Nederlandse Mirjam van der Rijst & Harold Pereira, is een heerlijk kookboek. Het is de vega opvolger van Boekoe Kita over de Indische keuken met recepten en verhalen. In deze vega versie komen 30’ers, 40’ers en 50’ers met Indische roots aan het woord. Geboren en getogen in Nederland, maar met ieder zijn eigen verhaal. In de basis zijn hun recepten, afkomstig van hun (groot)ouders heel authentiek, maar in de loop der jaren hebben ze hun eigen draai eraan gegeven.
Bestellen kun je hieronder:
Titel : Boekoe Kita Green
Auteur : Mirjam van der Rijst & Harold Pereira
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 4392 4052
Prijs : € 37,50
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Wil je dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen