Meatless Monday

Tagliatelle met paddenstoelen

Tagliatelle met paddenstoelen is een gerecht uit het kookboek ‘ Vlees noch Vis’ van Estée Strooker. Dit zegt zij er zelf over: ‘Een ultieme vegetarische klassieker waar iedereen van houdt: een goede paddenstoelenragout. Door hun vlezige structuur werken de paddenstoelen als perfecte vleesvervanger. Bovendien smaken ze fantastisch.’

Welke wijn bij Tagliatelle met paddenstoelen?

Pasta, room en paddenstoelen; dat vraagt om chardonnay. Kies voor een versie met een tikkeltje hout. Bijvoorbeeld: de chardonnay uit Elgin van WineMatters. Maar ook een pinot noir uit de Bourgogne zal hier geweldig bij combineren.

4 personen30 minuten

Ingrediënten

  • 100 g cantharellen
  • 100 g oesterzwammen
  • 125 g champignons
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 1 takje tijm
  • 50 g boter
  • 40 g bloem
  • 50 ml madera
  • 500 ml groentebouillon
  • 300 g gedroogde tagliatelle
  • 1 citroen
  • 100 ml slagroom
  • 50 g Parmezaanse kaas

Stap 1

Borstel de cantharellen en oesterzwammen schoon en scheur ze in stukjes. Hak de champignons fijn. Pel de ui en knoflook en snijd ze fijn. Ris de blaadjes van de tijm.

Stap 2

Verwarm voor de ragout de boter in een hapjespan en fruit de ui, knoflook en tijm op laag vuur zonder dat de boter verkleurt. Voeg alle paddenstoelen toe en bak ze circa 2 minuten mee tot ze zacht zijn. Bestrooi met de bloem en bak die 2 minuten mee. Blus af met madera en blijf continu roeren om te voorkomen dat de ragout aanbakt. Voeg daarna zoveel groentebouillon toe dat alle ingrediënten net onderstaan. Laat de saus al roerend op laag vuur circa 10 minuten doorkoken en indikken.

Stap 3

Breng intussen een pan met water en een snufje zout aan de kook. Voeg de tagliatelle toe en kook hem net niet gaar. Pers de citroen uit. Giet de pasta af en meng hem direct met de ragout. Voeg de room toe. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg driekwart toe aan de pasta. Breng de tagliatelle op smaak met een beetje zout, versgemalen peper en citroensap. Serveer de tagliatelle in een diep bord. Bestrooi met de resterende Parmezaanse kaas.

 

cover Vlees noch VisKookboek Vlees noch Vis

In dit kookboek van Estée Strooker vind je recepten met verschillende groenten als basis en tips voor het koken van een vegetarische maaltijd. De schrijfster won als twintigjarige de eerste Nederlandse Masterchef en opende daarna haar eigen restaurant: ’t Amusement in Arnhem. Meer informatie is te vinden op: www.restaurant-amusement.nl/estee-strooker/

 

Bestellen? Dat kan hier:

TitelVlees noch Vis. 60 gevarieerde groentegerechten
Auteur: Estée Strooker
Uitgever: 24Kitchen
ISBN nummer: 978 94 005 0681 7
Prijs: € 19,99

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *