Meatless Monday

Groente-tajine

Zin in een kruidige groente stoof? Probeer mijn vegetarische Berbere Tajine. In de Atlas bergen in het zuiden van Marokko bereiden de Berberes hun tajine (oorspronkelijk in een aardewerken braadpan met een conische deksel) vroeg in de ochtend met allerlei seizoensgroenten en vaak doperwtjes. Het gerecht wordt gekruid met onder andere paprikapoeder, gemberpoeder en kurkuma. Soms ook een stuk vlees of vis. De tajine laten zij daarna de hele ochtend zachtjes pruttelen op een zogenaamde brazzero (soort van mini aardewerken bbq). Heerlijk!
Deze versie is volgepakt met diverse wintergroenten: peen, raap, pompoen en knolselderij, en wat sperziebonen en kerstomaatjes voor een kleurrijk resultaat. De groente kunnen makkelijk aangepast worden aan het seizoen (kijk op mijn blog , hier vind je extra handige tips om je eigen versie te maken).

6 personen1 uur en 45 minuten

Ingrediënten

  • 2 grote uien, in plakken
  • 1 winterpeen (400 gram), geschild
  • 2 rapen, geschild
  • 500 g vastkokende aardappelen, geschild
  • 400 g pompoen, geschild
  • 400 g knolselderij, geschild,
  • 200 g sperziebonen
  • 200 g kerstomaatjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 1 eetlepel gemalen gember
  • 1 eetlepel gemalen paprika
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • ½ theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ bosje platte peterselie, fijngesneden (8 gram)
  • ½ bosje koriander, fijngesneden (8 gram)
  • zout en peper naar smaak
  • harissa (Noord-Afrikaanse sambal) naar smaak
  • 5 eetlepels olijfolie

Stap 1

Snij de uien in dikke plakken. Snij de peen, aardappelen, pompoen, rapen en knolselderij in vergelijkbare grove stukken. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze doormidden. Pureer de knoflook, kruiden, peterselie, korianderblad, zout en peper fijn in een vijzel of met de staafmixer. Voeg 1 theelepel harissa, 4 eetlepels olijfolie en 100 ml water toe. Vet een tajine of grote gietijzeren pan in met 1 eetlepel olijfolie.

Stap 2

Leg de groente in laagjes in de tajine/ pan. Smeer op elke laagje wat van de kruidenmengsel (hou wel een derde van de kruiden mengsel voor de top). Begin met de uien, dan de peen, etc in de volgorde van de ingrediëntenlijst. Eindig met de boontjes en tomaatjes.

Stap 3

Zet de tajine met deksel op een vlamverdeler op middenhoogvuur en laat 10 tot 15 minuten opwarmen tot dat de groente beginnen te stomen. Zet de vuur op het laagste pit en laat langzaam stoven voor ongeveer 1 uur of tot dat de groente doorgekookt zijn. Serveer heet, met volop Marokkaanse of Turkse platbrood, citroen en harissa.

Wil je er toch iets van vlees bij eten? Dan smaakt een tartaartje of runderhamburger hier heel lekker bij.

 

Welke wijn drinken we erbij?

Deze groente-tajine smaakt behalve lekker kruidig, ook zacht en wat zoetig door de diverse groenten zoals pompoen, sperziebonen en aardappelen. Kies er een zachte witte wijn bij zoals de Portugese viognier/chardonnay Pinto Branco of de viognier uit de Piëmonte met een klein tikje hout.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *