Voor het weekend

Stoofpot met gember en kimchi

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Echt heel verrassend; dat is dit stoofpot recept met twee soorten vlees, gember en kimchi. Het klinkt misschien niet meteen uitnodigend. Maar dit is een stoofschotel die je keer op keer weer op tafel zet. Uiteraard kun je kimchi zelf maken (helemaal niet moeilijk). Maar met een potje kimchi uit de supermarkt is het resultaat minstens even lekker.

Portret Carla Lalli
Portret Carla Lalli

Het recept komt uit het kookboek ‘That sounds so good’. De schrijfster vertelt in het intro het volgende:

Als ik zin heb ik een rijk stoofpot recept, heb ik veel liever iets pittigs en zurigs dan een kleverige rodewijnstoofpot. Ik had de klassieke Koreaanse kimchi jjigae, een stoofgerecht met varkensvlees, tofu en kimchi, in gedachten toen ik dit recept bedacht. Kimchi jjigae was het enige wat hielp tegen de misselijkheid toen ik zwanger was van mijn tweede kind. Alleen al daarom zal ik er altijd van blijven houden. Dit stoofgerecht is absoluut niet traditioneel. Maar dankt zijn smaak grotendeels aan de pittige en gefermenteerde smaken van kimchi, die samen met de ansjovis, zoetzure tomaten en de gember een hartverwarmende maaltijd vormen.’

Welke wijn bij stoofpot met gember en kimchi?

Deze stoofpot is licht pittig met een volle smaak. Lekker smeuïg en complex. Dat vraagt ook om een complexe wijn. In eerste instantie combineerde ik dit met een rode wijn, een Rioja Reserva. Maar dat bleek géén goed idee. Zo’n wijn is té heftig en té kruidig. Je verwacht het niet meteen, maar het overheerst het gerecht. Wat wel goed uitpakte was een wat geouderde witte wijn van Deux Anes uit de Languedoc. Heerlijk verfrissend met voldoende body. Mijn advies: kies hier voor een witte vin nature (natuurwijn). Zo’n wijn matcht fantastisch bij de gefermenteerde smaken van dit stoofgerecht.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Titan of Távora Varosa uit de Douro

€ 27,89

Bijzondere witte wijn uit de Dourovallei. Gemaakt van inheemse Portugese druiven (Gouveia, Cerceal, Malvasia Fina). Prachtig okergeel van kleur. In de geur gekruid met aroma’s van rijpe appel en geroosterd brood. Vol en rond van smaak met een goede zuren. Aroma’s van rijpe appel en sinaasappelbittertje. Karakter van een natuurwijn. Past bij vele gerechten. Maar bij deze stoofpot met kimchi komt hij helemaal tot z’n recht.

Stoofpot met gember en kimchi uit het kookboek That sounds so good

Stoofpot met kimchi

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 1 uur 50 minuten
Totaal: 2 uur 10 minuten
Stoofschotel met een zeer rijke smaak. Licht pittig door de gember en de gochugaru.
Aantal 5 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram schouderkarbonade zonder bot in blokjes
  • 500 gram sucadelappen in blokjes
  • zout
  • 3 eetlepels milde olijfolie
  • 2 bosjes bos-uitjes 150 gram, in ringetjes
  • 5 cm verse gemberwortel ca. 60 gram, in plakjes
  • 300 gram kool-kimchi
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 1 eetlepel gochugaru* of zie hieronder
  • 6 ansjovisfilets in olie uitgelekt

Extra nodig

  • grote braadpan

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 165 °C. Dep het vlees droog en bestrooi het aan weerszijden met zout. Verhit een grote braadpan op middelhoog – hoog vuur. Schenk de olie erin. Bak het vlees, in gedeelten, rondom bruin.
  • Snijd intussen de bosui in dunne ringetjes. Schil de gemberwortel en snijd in plakjes van 5 millimeter. Snijd de kimchi grof. Snijd de ansjovis in stukjes.
  • Schep het gebakken vlees uit de pan (laat het braadvocht in de pan). Doe de bosui en de gember in de pan en bak ze al roerende ca. 4 minuten op middelhoog vuur tot de gember zacht begint te worden.
  • Voeg dan de gochugaru, ansjovis en de tomaten (met sap) toe. Breng aan de kook. Na ca. 3 minuten, als het vocht iets ingekookt is, doe je het vlees weer in de pan. Voeg de kimchi toe en roer goed. Schenk water erbij tot het vlees en de groenten voor ca. ¾ deel onderstaan. Breng alles aan de kook.
  • Leg de deksel op de pan en zet hem in de oven. Laat alles ca. 90 tot 110 minuten sudderen tot het vlees heel zacht is. Serveer met witte rijst en een salade met kerstomaten, vijgen en geitenkaas. Eet smakelijk!

Wat is gochugaru?

Gochugaru is een soort chilipoeder uit de Koreaanse keuken. Maar de korrels zijn veel grover, vergelijkbaar met kristalsuiker. Het is niet te koop in de supermarkt, maar wel bij een goed gesorteerde toko. Ik kon er niet aan komen. Maar je kunt het heel goed vervangen door een 1 theelepel chilivlokken, aangevuld met een ½ eetlepel chipotle poeder. Wil je meer hierover weten, Lees dan hier verder.

 

Het kookboek: That sounds so good

Met dit kookboek in de hand is iedere dag lekker eten nooit meer een opgave, hoe druk je het soms ook hebt. Het bevat 100 recepten voor de doordeweekse dagen en luie recepten voor het weekend, ingedeeld naar situaties en gelegenheden. Het boek is geschreven door de Amerikaanse chef-kok, kookboekauteur en YouTube-chef Carla Lalla Music.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hier:

Cover That Sounds So GoodTitel : That sounds so good
Auteur : Carla Lalli Music
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 6368 6
Prijs : € 35,-

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!