Ze zijn er weer: verse mosselen! Om die lekker klaar te maken heb je niet veel nodig. In een oogwenk zet je iets moois op tafel als je mosselen kookt à la Bloody Mary. Je weet wel: zo’n tomatencocktail met wodka. Stukje stokbrood erbij plus een salade en het weekend kan beginnen!
Verse gekookte mosselen in een lichte zoet-zure tomatensaus. Wij dronken er een witte wijn bij, de Rivaner, van De Kleine Schorre, een Nederlands wijndomein uit Zeeland. Fris wit met mooie rijpe tonen van peer en perzik. Dat sluit mooi aan op de tomaat en het romige van de mosselen. Andere goede opties zijn Albarino uit Spanje of een Franse Muscadet of Picpoul de Pinet. Beide witte wijnen hebben een klein ziltig ondertoontje dat ook goed aansluit bij vers gekookte mosselen.
Mosselen Bloody Mary
Bereiding: 20 minutenmin
Gekookte mosselen à la Bloody Mary is een soort klassieker. Jamie Oliver heeft zijn eigen recept. Maar deze versie is afkomstig van groentekok Seppe Nobels uit Antwerpen.
Was de mosselen onder koud stromend water, en verwijder de mosselen die open staan of kapot zijn!
Laat een wok of grote soeppan heet worden op hoog vuur. Doe de mosselen erin met de tomaatjes, knoflook, tijm, sjalotjes en de boter. Blus af met wodka en tomatensap. Laat aan de kook komen.
Dek de pan af met een deksel. Laat ca. 5 minuten stomen op hoog vuur, totdat alle mosselen zijn geopend.
Serveer met stokbrood en een groene salade.
Wat is een Bloody Mary cocktail?
De Bloody Mary is een hartige cocktail die vaak wordt gebruikt als oppepper voor katers. De basis is met name tomatensap en wodka. Op smaak gebracht met worcesterhiresaus en tabasco. Vaak wordt een stengel bleekselderij als garnering gebruikt om de ingrediënten door elkaar te roeren. Vanwege de rode (bloederige) kleur is deze cocktail vernoemd naar de bloeddorstige Britse Queen Mary.
Een Kookboek: 5e titel van Seppe Nobels
‘Een kookboek’ is de vijfde titel van groentechef Seppe Nobels. In dit (gouden) boek verzamelde hij zijn 450 klassiekers. Al eerder plaatsten wij een recensie over het kookboek Graanmarkt 13 (ook naam van zijn restaurant) en Vegetables that sparkle the conversation.
Geef een reactie