Vernieuwing in Capelle

Metamorfose van restaurant Perceel

Het kwam er maar niet van; eten bij restaurant Perceel. Je vraagt jezelf af hoe dat nou mogelijk is, zeker omdat deze eetgelegenheid bijna om de hoek van mijn woonplaats ligt. Dus toen ik een uitnodiging kreeg om het nieuwe interieur te komen bewonderen, was de agenda snel gevuld. Tijdens de perslunch op woensdag 19 september kon ik keuken en interieur komen ervaren. En dat was een openbaring!

Terras van het Perceel
Terras van het Perceel

Van Gouda naar Capelle; het is eigenlijk een kippenstukje. Eenmaal aangekomen ben ik eigenlijk al meteen verrast. Restaurant Perceel ligt er idyllisch en uitnodigend bij op deze stralende septemberdag. Ontvangst vindt plaats op hun zonnige terras, direct gelegen aan de IJssel. We worden meteen verwend met een glas Cava of non-alcoholische jus de raisins en verschillende prachtige hapjes.  Ondertussen kijken we nieuwsgierig uit op het historisch pand, een oud-gemeentehuis, dat omgebouwd is tot hun sfeervolle restaurant.  Ernaast een kleine kruidentuin waar de kok zijn verse kruiden kan oogsten.

Meteen succesvol

Jos Grootscholten en Sharon Tettero Perceel
De trotse eigenaars

Acht jaar geleden openden Sharon Tettero en Jos Grootscholten als jong stel het restaurant. Op dat moment hadden ze  gezamenlijk al heel wat ervaring opgedaan. Samen liepen ze stage bij Noma in Kopenhagen (beste restaurant ter wereld) en bij Martin Berasategui in San Sebastian (3 sterren). Ook werkten ze bij sterrenrestaurants als Beluga in Maastricht, Calla’s (Den Haag) Vermeer en La Rive (Amstel hotel) in Amsterdam.

Ze waren meteen succesvol. Na 16 maanden werd hun werk bekroond met een Michelinster en in 2013 werd Jos uitgeroepen tot Belofte van het Jaar door Gault&Millau. Ze kunnen het nauwelijks zelf geloven: ‘Het lijkt wel een droom, maar het is werkelijkheid’, schrijven ze op hun website.

Harmonieus ontwerp

Na een reeks van mooie hapjes op het terras mogen we naar binnen om het nieuwe interieur te aanschouwen. Samen met interieurontwerper Jeroen Smeele (we schreven al eerder over hem ivm de metamorfose van Fred) hebben ze hun ideeën en wensen tot een nieuwe werkelijkheid omgezet. Hoewel ik de ‘oude’ situatie dus nooit heb kunnen zien, ben ik meteen gegrepen door de harmonie van het restaurant. Twee eye-catchers bij binnenkomst: de grote frivole vrouwenfoto’s boven de bar (hingen er voorheen ook al) en de weelderige, uitbundige bloemenzee in het plafond. De kleuren van stoelen, raambekleding en muren zijn geïnspireerd op de kleuren van de vrouwenfoto’s: wit, petrol, lever en roestbruin.

Interieur Perceel

Sharon verwoordt de verandering als volgt: “Na acht jaar waren we toe aan een interieur dat aansluit bij wat we hier neerzetten. De indeling werd door Jeroen Smeele drastisch gewijzigd. Toegangsdeur en monumentale bar verplaatst waardoor er meer ruimte is ontstaan. De monumentale hal heeft allure gekregen. De door onszelf gemaakte droogbloemenperceel weerspiegelt onze liefde voor het eetbare landschap. De nieuwe inrichting past echt bij ons, we zijn er heel blij mee.”

En wij ook: je voelt je hier meteen thuis in deze harmonieuze maar eigentijdse omgeving met een vleugje nostalgie.

De nieuwe inrichting past echt bij ons, we zijn er heel blij mee

Hoewel een fijn interieur je meteen in de goede stemming brengt, kom je uiteindelijk voor datgene er op je bord ligt. Nou, daar valt ook zeker niet over te klagen. Chef Jos kookt licht verteerbaar en elegant. Maakt veelvuldig gebruik van (vergeten) groente, verse kruiden en eetbare bloemen.

Wat gaan we eten?

Om de nieuwe inrichting te vieren kunnen gasten tot eind november reserveren voor het speciale 6-gangen restylingsmenu (€ 150,-, incl aperitief, wijn, koffie/thee). Dat ziet er ongeveer als volgt uit.

Tartaar van koningsbaars Perceel
Tartaar van koningsbaars

Tartaar van koningsbaars met kumquat, zoetzure zilverui met een salade van prei en bulgur, krokant van aardappel en vinaigrette van gefermenteerde spitskool en verveine. Erbij: 2016 Riesling ‘Fass 12’ Peter Lauer uit de Mosel: gemaakt van laat geoogste druiven. Hij smaakt fris, maar rijk. Combineert uitstekend.

Zalmforel met komkommer, met knisperende girolles, krokante rettich, zilte plantjes en een warme vinaigrette van komkommer en komkommerkruid. Erbij: 2017 Grenache Roussanne O’thentique blanc Domaine Diminoit Costières de Nîmes Mooie combinatie. Ronde wijn met wat bitters en frisse zuren. Voldoende body om dit gerecht te weerstaan.

Zalmforel
Zalmforel met komkommer

Gebakken heilbot met compote van rabarber, salade witlof, sesam en reductie van geroosterde visgraten. Erbij: 2015 Saumur ‘Alienor’ | Domaine du Vieux Pressoir. Laat geoogste Chenin blanc met 9 mnd houtlagering. Vult het gerecht uitstekend aan.

Hoender met eendenlever
Hoender met eendenlever

Hoender met eendenlever, een salade van palmkool, zeesla en zonnebloempitten, krokante palmkool, gel van passievruchten en jus van de karkassen en citroen. Erbij: 2017 Syrah, Tempranillo, Cabernet, Merlot ‘Bajondillo’ | Jiménez-Landi  Verrassende  combinatie van vlees met orgaanvlees.

Mousse van rijst en citroen met Hollandsche aardbeitjes, geitenkaas en basilicumsorbet. Erbij: 2016 Riesling ‘Auslese’ | ‘Schloss Schwabsburg’  Georg Gustav Huff  Niet te zoet dessert en een lust voor het oog. De riesling is mooi in balans en sluit perfect aan op het dit nagerecht.

 

Friandises van het Perceel

Koffie of thee met
-macaron | framboos | roze peper
-marshmallow | yoghurt
-citroentaart | meringue

Fantastische friandises bij de koffie. Vooral de macaron is een applaus waard; zo mooi krokant en niet te zoet.

We komen terug!

Dit 6-gangenmenu ter ere van de metamorfose is een waar feest. Kom proeven en genieten (net zoals ik) bij het Perceel. Als extra klap op de vuurpijl: zowel Jos als Sharon zijn heerlijk jong en verfrissend. Hun enthousiasme is aanstekelijk. Eigenlijk zou je hier wel elke maand willen komen eten. Want alles klopt hier van begin tot het eind. Ze zijn hun ster meer dan waard.

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *