Geheim adres

Bar Jean in Biarritz

Dat je in Spaans Baskenland lekker kunt eten is inmiddels volop bekend. San Sebastian of Donostia, zoals de Basken het zelf noemen is een culinaire hotspot. Dat er ook een stuk Baskenland in Frankrijk ligt is niet bij iedereen bekend. Biarritz in Zuidwest-Frankrijk ligt in dit Franse deel. Een plaats met 27.000 inwoners aan de Golf van Biskaje.

Biarritz werd ooit door Napoleon III gebombardeerd tot vakantieoord. Hij liet er voor zijn vrouw Eugenie een mooi strandhuis bouwen (in de vorm van een E), een huis dat tegenwoordig dienst doet als een zeer luxe hotel. Biarritz is een surfplek, de woest golven van de Atlantische Oceaan die op de meterslange stranden rollen zorgen voor de mooiste golven waarop de waaghalzen hun kunsten uithalen. Naast surfers afkomstig van over de hele wereld tref je ook nog de echte Franse grandeur aan. En deze mix maakt Biarritz zo leuk.  Hoewel het slechts enkele kilometer verwijderd is van de Spaanse grens is Biarritz echt Frans. Dus weinig tapas of, zoals de Basken het noemen pintxos, maar veel Caesar salads en crème brûlées.

logo Bar Jean

 

Boordevol locals

Bar Jean is daar een uitzondering op. Bij dit restaurant staan de pintxos op grote schalen op de bar met de lekkerste ingrediënten: gamba’s, olijven, tapenades, diverse kaassoorten, ei, makreel en hammen om maar iets te noemen. Voor € 1,00 per stuk kun je een bordje vullen.

Het is druk bij Bar Jean. Wij waren er op een maandagavond begin juni en toen stonden de mensen om 19.30 uur al in de rij voor een tafeltje. Het was lekker weer dus zowel buiten als binnen was het vol. Het personeel bleef echter zeer vriendelijke (holde vaak in plaats van dat het liep) en was zeer attent. Mensen die moeten wachten vullen een bordje met hapjes van de bar, bestellen een glas wijn en gaan aan de tafels die de (doodlopende) weg van het terras scheiden staan. Er zitten jongeren, ouderen, motorrijders en sporters, van alles wat, en ze worden allemaal enthousiast ontvangen met twee zoenen van de gastvrouw. En iedereen weet, een restaurant waar veel locals komen is altijd goed.

Als hoofdgerecht at ik een mooie schaal vol met verschillende gegrilde vissoorten, zoals o.a. kabeljauw, inktvis, heek en twee mooi grote gamba’s bovenop, geserveerd met een frisse kerriemayonaise en een grote gepofte aardappel met zure room. Meer dan genoeg en qua bereiding allemaal precies goed. Mijn partner at een typisch Baskisch stoofgerecht van gehakt, aardappel en heerlijke enigszins pittige kruiden, tezamen met een lekkere salade en brood. Beide gerechten waren eenvoudig maar zeer smaakvol.

 

Anita aan het dessertAbsolute aanrader

Als afsluiting een heerlijk taartje van het huis: een zelfgemaakt eenpersoons appeltaartje, met een lekkere bodem, warm geserveerd met een slagroom. Samen met een espresso een goede afsluiting van het diner. Omdat er nog steeds mensen in de rij staan, wordt de rekening vlot gebracht zodat we plaats kunnen maken.

Bar Jean is een aanrader!

 

Op de hoogte blijven van leuke hotspots in binnen- en buitenland? Meld je aan voor de nieuwsbrief.