O&O in Sint Willebrord

Aziatisch topniveau, boordevol passie

Het is alweer 35 jaar geleden dat Helena en Danny Tsang hun eerste zaak openden in Sint Willebrord, toen nog onder de naam New Hong Kong. Inmiddels is het restaurant – op een andere locatie in het dorp en onder een nieuwe naam – een topper onder de Aziatische restaurants in Nederland. Vanaf 2000 leggen Helena en Danny zich toe op verfijnde authentieke gerechten die hun oorsprong hebben in Maleisië, Singapore, Thailand, Hong Kong en Japan. Modern gepresenteerd en met een knipoog naar de Franse keuken. Ook hun drie kinderen werken inmiddels met veel enthousiasme in de zaak en dat unieke familiegevoel komt in alles naar voren, te beginnen met een warme, hartelijke ontvangst!

De perslunch die speciaal werd georganiseerd om de 35e verjaardag van het restaurant te vieren werd een aaneenschakeling van heerlijke gerechtjes met de lekkerste wijnen erbij. Dochter Monica heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de wijn-spijscombinaties en heeft een zeer fraaie wijnkaart opgebouwd.

Monica Tsang, gastvrouw/sommelier
Monica Tsang, gastvrouw/sommelier

Gave start

Omdat het nog heerlijk weer was werden de appetizers geserveerd op het fraaie terras achter het restaurant: heerlijke sushi’s, dim sums en de inmiddels vermaarde oesters Balinese style (met gember, knoflook, chili en limoen), om je vingers bij af te likken zo lekker. Dit alles begeleid door een glas Tattinger Millésimé 2000. Beter kan een lunch natuurlijk niet beginnen.

Authentiek sake drinken

Aan tafel werden we verrast door nog meer zaligs. Om te beginnen met een Yellowtail kingfish sashimi en een Yellowfin tonijn (nagenoeg rauw geserveerd) met Hollandse garnalen, watermeloen, wasabi, sereh, limoenblad en enoki (paddenstoel).

Hierbij een Junmai Daiginjo sake.

Sake bij O&O
Sake in houten box

Het sake-glaasje stond in een klein vierkant houten bakje. Het glas werd meer dan vol geschonken waarbij het bakje half vol liep. Volgens de familie een teken van gastvrijheid. De houten bakjes waren tijdens de laatste reis naar het Oosten meegenomen: de familie doet namelijk ieder jaar inspiratie op om hun gerechten en de presentatie hiervan nog verder te verrijken.

Wonderschone lunch

Hierna een Scheermes XO met wilde gamba, zeekraal, glasnoedels en xo-saus vergezeld van een glas Grauer Burgunder 2016 van Wilhelmshof, Pfalz, Duitsland. Op een green egg bereidde spiesjes Wagyu-rund werden hierna geserveerd gevolgd door een wonderschoon opgemaakt bord met Peking duck dumplings, bamboo shoots en enoki overgoten met een heerlijke bouillon van eend en kimchi (gefermenteerde kool).

Singapore style lobster van restaurant O&O
Kreeft met chilisaus en nasi kuning

Ten slotte werden we nog getrakteerd op een overheerlijke Singapore style lobster (Europese kreeft) met een door Helena bedachte Singapore chilisaus en nasi kuning. Mijn buurman die alle goede Aziatische restaurants in Nederland kent bekende dat deze nasi de beste is die in Nederland te verkrijgen is. Het glas wijn dat erbij geserveerd werd was een Suavia Bianco Veronese ‘Le Rive’ uit 2013 uit Veneto, Italië die goed combineerde. En hoewel ik niet echt van de desserts ben, was het sluitstuk van de lunch werkelijk fantastisch: een Asian-inspired dessert met mango, lychee-ijs (het lekkerste ijs dat ik ooit heb gegeten!), passievrucht en valrhona ivoire chocolade. Iedere hap was een smaakexplosie. De passende dessertwijn was een Enate Gewürztraminer Dulce 2013 Somontano uit Spanje. De bij de koffie en thee geserveerde friandises maakten het geheel compleet. Wat een fantastische maaltijd was dit en met wat een toewijding en passie wordt er gekookt bij O&O!

Mening

De chemie van een familie die met hart en ziel het restaurant draait is zo voelbaar. Toen iemand opmerkte dat pa en ma Tsang blij mogen zijn met zulke kinderen die in het bedrijf komen werken, antwoordde Monica: “wij mogen blij zijn met zulke ouders!” Bezoek O&O zelf, en laat u overdonderen…

 

Ter gelegenheid van dit 35-jarige bestaan kun je tot eind november genieten van dit feestelijke jubileummenu (€ 59,50 p.p.).

credit: foto’s Tony Perez

 

Op de hoogte blijven van de leukste restaurants van Nederland? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *