Anders dan anders

Wijnbar Shiraz in Amsterdam

Amsterdam is weer een wijnbar rijker: Shiraz. Deze ‘jardin des vins’ vind je aan de Lijnbaansgracht, op een steenworp afstand van het Leidseplein. Afgelopen maandag presenteerde deze nieuwe wijnbar zichzelf ook op de Culiperslunch in De Kookfabriek. Maar Monique van Kruining van I Love Food & Wine was al gaan voorproeven. Aangezien shiraz een van haar favoriete druiven is, reisde zij onlangs al naar Amsterdam om deze nieuwe hotspot te verkennen.

Shiraz is zo’n plek waar je je, zodra je er binnenstapt, direct al een beetje thuis voelt. De ontvangst is er vriendelijk en spontaan, er hangt een gemoedelijke sfeer en het interieur ziet er leuk uit. Eigenaar Wim Wiersma licht toe dat het interieur eigenlijk min of meer ongepland gecreëerd is door 18 ‘vrije geesten’ samen. Dit heeft een bijzondere mix van prints, materialen en kleuren opgeleverd, die verrassend genoeg gewoon helemaal klopt. Gaaf is dat.

Uitgebreide wijnkaart

Met het wijnaanbod kan de Shiraz / Syrah liefhebber, zoals de naam van de wijnbar al doet hopen, aardig aan zijn trekken komen: op de kaart staan maar liefst 22 verschillende wijnen van deze druif. Maar ook als je iets  minder gecharmeerd bent van een glaasje Syrah zit je hier goed, want er zijn verder nog zo’n 120 wijnen van andere druiven in huis, uit zeer diverse landen en streken. De prijsstelling op de kaart is, zeker voor Amsterdamse begrippen, alleszins schappelijk te noemen: zo zijn er altijd 9 witte en 9 rode wijnen voor 4 tot 6 euro per glas verkrijgbaar en vanaf €5,50 zit je al aan een glas bubbels.

Wijnbar SHIRAZ symbolen met flessen en glazen
Wijnbar SHIRAZ gebruikt symbolen

De wijnkaart is trouwens, net als het interieur, een beetje anders dan anders. De wijnen zijn namelijk niet voorzien van een smaakomschrijving in woorden, maar in symbolen. Elke wijn is hiermee samengevat in een aantal kernwoorden, zoals fris, kruidig, citrusfruit, houtgerijpt etc. De een zal hier blijer van worden dan de ander, maar het scant in elk geval wel lekker snel en is vrij overzichtelijk. En mocht je er onverhoopt niet uitkomen (of gewoon lekker over wijn willen kletsen), dan kun je altijd een van de enthousiaste en kundige sommeliers om advies op maat vragen.

Hapje eten erbij

Waar lekker gedronken wordt, moet natuurlijk ook wel een hapje gegeten worden. Shiraz serveert daarom uit eigen keuken een uitgebreide keus aan vers bereide warme en koude hapjes. Tijdens de persopening proeven we hier een selectie van. Vooral de ingewikkelde garnaal (in een korstje van aardappel), de bouillabaisse bitterbal en de kwartelboutjes vallen goed in de smaak. Leuke, originele, good looking hapjes die vooral ook echt lekker zijn. Aanraders!

Tevens wijnwinkel!

En dan de kers op de taart: Shiraz beschikt over een eigen ‘boutique des vins’ waar alle wijnen van de kaart te koop zijn. Wijnbar SHIRAZ hek naar de winkel met bordje openDeze wijnwinkel bevindt zich direct naast de wijnbar in hetzelfde pand, met slechts een hekje als tussenscheiding. Voor de verkoopprijzen wordt een eenvoudig ‘omgekeerd kurkengeld’ gerekend: een korting op de prijs op de wijnkaart. Dus mocht je je nieuwe favoriete wijn gevonden hebben, dan kun je meteen een fles mee naar huis nemen. Als je hier ooit weer weg wilt, tenminste….

 

Op de hoogte blijven van de beste culinaire adressen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.