Culinaire citytrip

Waar lekker eten in Lausanne?

Lausanne, aan het meer van Genève; meestal passeer je deze stad als je op weg bent naar Italië. Maar maak hier eens een stop en ontdek deze middelgrote relaxte stad van de chocola. Dat is de moeite meer dan waard. En nog belangrijker: je kunt er fantastisch eten! Waar? Ik noem 6 superleuke restaurants die allemaal net even anders zijn. Aan jou de keus!

Relaxte sfeer in Lausanne
Relaxte sfeer in Lausanne

De middelgrote stad Lausanne (ca. 140.000 inwoners) is gebouwd op drie heuvels. Gesitueerd aan het mooie meer van Genève (lac léman). Het is een soort Lissabon in het klein. Je moet dus rekening houden met veel klimmen en dalen, want de straten zijn steil. Stop je sneakers maar in je koffer, en laat je hakken thuis. Gelukkig is er ook een zeer snelle metrolijn die de stad doorkruist. En op elke hoek van de straat vind je leuke kleine terrasjes met veel jonge mensen. Dat maakt een kleine tussenstop geen straf. De sfeer is dan ook heel relaxt.

Hoe hoger je komt hoe meer je kunt genieten van de uitzichten op het meer. Met aan de overkant de Franse steden Evian en Montreux die je in een mum van tijd (40 minuten) kunt bereiken met de ferry.

Hotels dichtbij station

Lausanne bereik je op twee manieren: met de auto of met de trein. Tijdens onze persreis reisden we via Zurich en je bent dan in ca. 2,5 uur met de intercity in Lausanne. Dichtbij het centraal station vind je diverse hotels. Op 5 minuten afstand vind je het comfortabele vier sterren Alpha Palmiers (By Fassbind) hotel, maar ook het iets compactere Vintage hotel Best Western Mirabeau is een aanrader. Misschien is dat een klein stukje verder lopen (ca. 10 minuten), maar je hoeft dan tenminste geen steile helling op met je koffer!

Hotel Mirabeau in Lausanne
Authentieke lounge van hotel Mirabeau

En heb je een hotel geboekt, dan reis je meteen gratis met de metro. Dat is ALTIJD inbegrepen in de reservering, zelfs voordat je bij je hotel bent aangeland. Je hoeft alleen de reservering te tonen als iemand je controleert.

Tijdens onze persreis werden we ontvangen door twee dames van het toeristenbureau in Lausanne: Aude Cometta en Olivia Bosshardt. 

Portret Aude Cometta

Eat Me: favoriet restaurant van Aude Cometta
Het favoriete restaurant van Aude Cometta, de marketing manager van Lausanne Tourism, is het cosy restaurant ‘Eat Me’. Hier ligt de focus op het concept van shared dining: je bestelt meerdere kleine gerechten om te delen met je tafelgenoten. Hun specialiteit is het transformeren van eenvoudig streetfood uit de hele wereld tot moderne gastronomische gerechten.

 

Tom Café voor een duurzame eco-lunch

Een van de topattracties van de stad is The Olympic Museum. Het ligt aan de rand van het meer. Prachtig wit gebouw, met een steile trap ga je naar boven. En kijk, terwijl je loopt, dan even naar beneden, want op elke tree is een olympisch jaar in het beton gekerfd (vanaf 1936) met de naam van de toortsdrager. Het museum is absoluut een bezoek waard, ook als je niet van musea houdt!!! Fris, licht en zeer afwisselend. Op diverse plekken kun je jezelf uitdagen met actieve testjes en dat maakt het ook voor kinderen tot een soort speeltuin.

TOM café in Lausanne
Vanaf het terras van TOM café heb je een geweldig uitzicht op het meer van Genève

Op de topfloor (2e etage) zit de kleurrijke moderne lunchroom: TOM Café. Met een geweldig terras met uitzicht op het meer.

Filet de perche met sauce tartare
Filet de perche met sauce tartare

Je kunt hier uitgebreid genieten van een lunch gemaakt van duurzame producten. Denk aan een pokébowl met gemarineerde tonijn, avocado en wortel. Ook serveren ze hier dé lokale dish van de stad met de visjes uit het meer: filet de perche meunière met sauce tartare.

Kleine kanttekening: bijna elk restaurant in Lausanne heeft dit visgerecht op de kaart. Dat betekent dat de visjes in werkelijkheid niet altijd afkomstig zijn uit het meer van Genève, maar vaak worden ze geïmporteerd uit Polen en Estland.

 

Choco treck in LausanneCHOCO TRECK
Eenmaal per jaar, halverwege de maand september, vindt in Lausanne de zogenaamde CHOCO TRECK plaats. Dit is een event voor real chocolate-adapts. Hoe werkt dit precies? Elf gespecialiseerde chocolade-ateliers hebben zich verenigd en een wandeltocht van 4,5 km uitgezet in de stad. Je koopt een stempelkaart (15 euro) met de adressen van de deelnemers. Vervolgens ga je op pad en bezoek je elke chocoladezaak. Bij elke bonbonmaker ontvang je ter plekke een kleine chocoladeverrassing; een homemade specialiteit van de zaak. Hoe tof is dat?

Café du Grütli voor Zwitserse kaasfondue

Midden in de stad, vlakbij de kathedraal zit een echt traditioneel restaurant: Café du Grütli. De sfeer binnen lijkt op een weinstube. Hier eet je Zwitserse kaasfondue. Zwitserland is het land van de kaasfondue. Meestal eet je dit thuis, maar in Lausanne doe je dit bij restaurant Café du Grütli. Kaasfondue is een van hun specialiteiten. Je kunt kiezen uit de traditionele fondue, of eentje op basis van tomaat. Zelf ben ik niet zo’n heel grote fan van kaasfondue, dus ik koos hier voor een andere specialiteit van het huis: prei-stamppot met eigengemaakte worst. Ook geen slechte keus. Uiteraard met een rode wijn uit de regio, gemaakt van de Montreu druif.

Kaasfondue in Lausanne
Echte Zwitserse kaasfondue is onweerstaanbaar

Brasserie de Montbenon: modern klassiek

Indrukwekkend en classy, maar toch hip en modern is restaurant ‘Brasserie de Montbenon’. Gesitueerd in het voormalige casino, een prachtig gebouw uit 1908. De binnenkomst is statig en als je eenmaal binnen bent word je geïmponeerd door het 8 meter hoge plafond en het geweldige uitzicht op het meer. In de zomer hebben ze een prachtig terras. Hier wordt modern gekookt met lokale ingrediënten. Ook hier staat de filet de zogenaamde ‘perche meunière’ op de kaart, maar je kunt ook pasta (ravioli) of iets vegetarisch bestellen als tempeh artisanal. De sfeer is losjes, de bediening charmant en toegankelijk. Een klein nadeel: het is wel gehorig.

Restaurant Brasserie de Montbenon in Lausanne
Statige ingang van Brasserie de Montbenon

Sardine: hip en sfeervol

Net buiten het oude centrum vind je het hippe restaurant Sardine. De ruimte wordt gedomineerd door een grote lange bar. Dat is ook niet zo gek, want ze staan ook bekend om hun heerlijke cocktails. Er staan maar liefst 40 verschillende gins op de kaart. Een prachtige muurschildering is hier de eye-catcher van het restaurant. De keuken wordt gerund door Alexis le Tadic, die twee maal eerder in een Michelin-restaurant heeft gewerkt en nu voor zichzelf is begonnen. Zijn gerechten zijn internationaal en creatief. Hij weet bijzondere ingrediënten tot een nieuw gastronomisch gerecht om te toveren. Ik bestelde hier de ceviche van biefstuk met leche de tigre, koriander en zoete aardappelchips, maar ook de inktvis met chorizo en dragon espuma. Klinkt verleidelijk, toch? Smaakte verrukkelijk.

Restaurant Sardine in Lausanne
Prachtige muurschildering domineert de ruimte van Sardine

 

Tibits: buffet van internationaal niveau

Ontbijten op het centraal station; dat klinkt niet meteen heel uitnodigend. Maar in Lausanne kom je van een goede kermis thuis. Bij Tibits weet je werkelijk niet wat je overkomt. In een prachtige authentieke brasserie ‘Café historique de Lausanne’ staat werkelijk een immens uitgebreid buffet klaar. Je kunt hier de hele dag door kiezen uit de meest bekende internationale specialiteiten. Het concept is eenvoudig. Je stelt zelf je bord samen en je kunt kiezen uit meer dan 40 warme gerechten en salades. Aan de bar bestel je je drankje, zoals versgeperst sinaasappelsap of een heerlijke cappucino. Ook kun je lokale bieren, cocktails en wijnen bestellen. Ga je ontbijten, dan krijg je een mandje met knapperige warm gebakken croissants op tafel. Dikke aanrader!

Tibits in Lausanne
Internationaal buffet met 40 specialiteiten

 

Olivia Bosshart
Portret Olivia Bosshart
3 favorieten van PR Manager Olivia Bosshart
Olivia, PR Manager Communicatie van Lausanne Tourism, houdt van zoetigheid. Gebak, koek en ijs staan op haar favorietenlijst. Deze drie adressen in Lausanne mag je volgens haar niet overslaan. Loom gelateria (authentiek ijs in bijzondere smaken als yuzu, kurkuma of saffraan), Royaume Melazic (kleurrijke zaak met heerlijke cupcakes) en Bread Store (alles is hier homemade)

 

Swiss Travel Pass: aanrader

Als je verder Zwitserland in wilt, is een meerdaagse Swiss Travel Pass handig, daarmee kun je ook nog eens onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer (ook boten) en alle musea. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *