Bar & Grill

Eigentijds steakhouse op het Plein

[gesponsord]

De ‘place to be’ in Den Haag is het Plein in Den Haag. Op elk moment van de dag is het hier een bruisende bende. Maar let op; op de mooiste hoek van dit uitgaansparadijs, met zicht op het torentje,  zit een parel in wording: restaurant De Tijd Bar en Grill. Nog wat onopvallend van buiten, maar van binnen historische allure. En wat nog weinig mensen weten is dat hier een nieuw culinair team is neergestreken om met ongeremde passie grillend Nederland te veroveren.  I Love Food & Wine gaat op onderzoek uit, en ontdekt waarom je hier wilt eten.

Wanneer je binnenkomt ben je verrast door de mix van historische gezelligheid in combinatie met de uitstraling van een eigentijdse cocktailbar. De inmens grote bar domineert de ruimte, maar wordt intiem gemaakt door camel-kleurige lederen bankjes langs de muur. Glas in lood-ramen laten je voelen dat je hier bent aangeland in een historisch pand in hartje Den Haag. Dat je hier uitgebreid kunt eten komt niet meteen bij je op. Maar dat komt waarschijnlijk door de ommezwaai van loungebar naar steakrestaurant die nog steeds gaande is.

Houtskoolgrill: neusje van de zalm

Het nieuwe concept van steakhouse met eigen houtskoolgrill doet een klein beetje denken aan  BIT Grill and Café op het Buitenhof en Cornelis Bar & Kitchen in Rotterdam. Ook in deze horecagelegenheden spelen gegrilde vis- en vleesgerechten de boventoon. Bij De Tijd Bar en Grill maken ze gebruik van de zogenaamde MiBrasa Grill (te vergelijken met de Josper Grill bij BIT). Dit is een gloeiendhete grill die op 300 graden Celcius het vlees in een mum van tijd mooi bruin grillt. Chefkok Ulpho van der Zalm laat trots zien hoe dat in z’n werk gaat. “Hier moet je constant bij blijven staan”, vertelt hij.  Dat is meer dan duidelijk!

Wijn&Spijs is speerpunt

Manager David Landman overhandigt ons glunderend de nieuwe kaart, die is mooi uitgevoerd in een houten omslag. Hij is zeer enthousiast over de upgrading van restaurant De Tijd die sinds zijn komst een intrede heeft gedaan. Veel aandacht voor wijn&spijs is een van zijn speerpunten. En dat is ook te zien! Zeer bijzonder is het zogenaamde Barolo Menu; dit is een 3 gangenmenu voor meat & wine lovers waar een fles barolo van top wijnhuis Borgogno de hoofdrol speelt. Maar behalve dat; elke gerecht op de kaart is voorzien van de juiste wijnsuggestie. En alles per glas te bestellen. Wat een goede service!

Wanneer we de dinerkaart nader gaan bestuderen, valt het meteen op dat er een ruime keus is:  8 voorgerechten, 3 salades, 2 kipgerechten, 3 vegetarische gerechten, 7 maal vlees, een uitgebreid grillplankje en 2 burgers van Black Angus-rund. Tot slot staan er nog 4 desserts op kaart, waaronder een mooi kaasplankje. Allemaal creatieve gerechten met een knipoog naar de Mexicaanse en Italiaanse keuken.

Hoge kwaliteit

Maar wat komt er op tafel? We kiezen voor de ‘Rijk gevulde Bouillabaisse’ (€ 9,-). Het blijkt een zeer smakelijke kreeftensoep te zijn, rijk gevuld met diverse soorten visfilet. Klassiek gezien horen hier eigenlijk ook croutons en rouille bij, én het liefst toch ook nog wat verse mosselen en gamba’s. Die ontbreken. Maar met al die toevoegingen zou het ook meer een hoofdgerecht worden. Al met al: heerlijke kreeftensoep die zijn prijs meer dan waard is. Mijn tafelgenoot kiest voor de ‘Klassieke steak tartaar met een eitje en truffelmayonaise’ (€ 12,50). Het eitje is een kwarteleitje in de schil dat parmantig bovenop de rauwe tartaar staat. Ernaast wat gespoten kruidenmayonaise. Ook hier zou het gerecht nog iets klassieker mogen zijn door wat extra garnituur op tafel te zetten in de vorm van fijngesneden augurk, kappertjes en gesnipperde sjalotjes. Desalniettemin een prima voorgerecht.

Rib Roast van De TijdOp advies van David bestellen we als hoofdgerecht de ‘Gevulde zeebaars met knoflook, tijm en citroen’(€ 22,50), plus de Rib Roast (ca. 350 gram). Allebei geen kinderachtige gerechten. Mooie grote hele zeebaars, buikholte gevuld met kruiden. Het visvlees is heerlijk sappig dat bovendien goed loslaat van de graat. Ook de Rib Roast is een bord vol, maar valt uiteindelijk best te behappen qua hoeveelheid, omdat er ook wat bot aanzit. Klein puntje van kritiek: bij beide gerechten worden dezelfde twee sausjes gepresenteerd. De presentatie is nog in ontwikkeling, dat wil David echt anders. Een houten plank met daarop een zwarte stenen plaatje is wat ondermaats bij die prachtige hoofdgerechten. Hier valt op een makkelijke manier veel te winnen, want het oog wil ook wat.

Goede keus in wijn

Ook de wijnkaart zit in een mooi jasje. Er staan in totaal ca. 24 wijnen op, waarvan de helft ook per glas te bestellen is. De nadruk ligt op de landen Frankrijk, Spanje en Italië. Met een paar uitstapjes richting Zuid-Afrika en Argentinië. Prijs per glas ligt tussen de € 4,25 en € 6,50. Hele flessen tussen € 21,35 en € 65,- (Barolo!). Ook kun je kiezen voor een lekkere bubbel.

Tot slot nog een compliment voor de bediening, die gekleed gaat in opvallend rood. Jong, fris en energiek. Ze nemen voldoende tijd om je van dienst te zijn, en zijn zeer servicegericht.

 

Al met al

De Tijd Bar & Grill is een goed eigentijds restaurant op het Plein waar je rustig en zeer plezierig een hapje kunt eten, en waar ze oog hebben voor Wijn&Spijs. Maar ook op andere tijdstippen kun je er terecht. Want ze zijn van alle markten thuis; vanaf 11.00 uur in de ochtend geopend voor lunch, borrel en (vanaf 17.00 uur) voor diner. Een culinaire hotspot die ontdekt mag worden…

Op de hoogte blijven van Wijn&Spijs nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.