Tropical Escapes

Inspirerend interview met een smaakmakende reisblogger

Iedereen zit te smachten om weer op het reis te gaan. Vooral naar die lekker zonnige en tropische bestemmingen. Het is nog even wachten, maar in het boek Tropical Escapes neemt Lieke Pijnappels je alvast mee naar haar favoriete tropische bestemmingen. Zodat je thuis alvast kunt voor genieten. Hoe kun je dit doen? Lieke, een onstuitbare reisblogger, geeft inspirerend advies over dromen en voorpret in dit uitgebreide interview!

Lieke, je bent reisblogger. Ben je alweer aan het reizen geslagen na Covid 19?

Headshot Lieke Pijnappels
Portret Lieke Pijnappels

‘Ja! Net als iedereen heb ik 1,5 jaar thuisgezeten, dus het was ontzettend fijn om in augustus voor het eerst weer in een vliegtuig te zitten! Ik ben gaan surfen in Portugal. Daarna ben ik nog op een persreis naar Aruba geweest. Heerlijk om weer in de tropen te zijn! Ik moest nog een voucher besteden van een luchtvaartmaatschappij en ben daardoor ook nog naar Mexico geweest.’

Je bent zelf aardig geveld geweest door Corona. Hoe heb je dat ervaren?

‘Het was een heftige tijd. Ik was superfit toen ik in maart 2020, in de eerste golf, heel erg ziek werd door corona.  Een aantal keer werd ik bezocht door een arts in een beschermend pak, maar de ziekenhuizen lagen vol. Ik kon niet meer douchen door de hartkloppingen en duizeligheid. Als ik naar de keuken liep vanaf mijn bank om een boterham te smeren, ging mijn hartslag naar 130.

Uiteindelijk ben ik op de spoedeisende hulp beland en bleek ik een ontsteking aan mijn hartspier te hebben gekregen door het virus. Daar lig je dan met een jong, fit lijf dat het niet meer doet. Meer dan 14 maanden moest ik herstellen. Ik liep iedere dag een klein rondje in mijn buurt. Dat koste me veel moeite. Bellen en appen lukte me niet, dan werd de pijn op mijn borst erger.

Pas na 9 maanden kon ik weer enigszins in mijn oude tempo fietsen. Ik ben nog niet helemaal klachtenvrij en ben steeds een beetje vergeetachtig, maar verder kan ik gelukkig bijna alles weer. De podcast The Cure for Chronic Pain van Nicole Sachs heeft me enorm geholpen bij het herstel. Zij legt hierin uit wat de impact van een overstuur zenuwstelsel kan zijn op allerlei functies in het lichaam en hoe je dit weer rustig krijgt. Ik ben blij dat ik gevaccineerd ben nu, want dit wil ik nooit meer meemaken.’

Ik ben verslaafd aan leven ‘in het moment’

Kun je iets vertellen over jouw ervaring rondom dromen en voorpret?

Tijdens deze rare coronaperiode, waarin onze vrijheid zo beperkt werd en ik dagen alleen thuis zat, dagdroomde ik over alle reizen die ik al had gemaakt, maar ook over bestemmingen waar ik nog naartoe wilde. Voorpret vind ik misschien wel het allerleukste aan reizen. Ik kan uren het internet uitkammen en boeken doorbladeren op zoek naar bijzondere plekken. Sommige mensen hebben er het geduld niet voor, maar ik ga hiervan aan. Heerlijk!

Lieke Pijnappels in Cambodja
Lieke Pijnappels in Cambodja

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen iets nodig hebben om naar uit te kijken. Dat draagt enorm bij aan ons geluksgevoel. Gelukkig gaan inmiddels steeds meer landen weer open. Zo kunnen we bijvoorbeeld o.a. weer naar Thailand, Zuid-Afrika en Sri Lanka.’

Wat maakt reizen voor jou onweerstaanbaar. Is de zon het allerbelangrijkste?

‘De zon is niet het allerbelangrijkste, maar helpt zeker! Wintersport is niet mijn ding. Ik ben er niet mee opgegroeid en hoewel ik inmiddels kan snowboarden, val ik toch liever tijdens het surfen in de zee, dan keihard op mijn stuitje in de sneeuw haha. In de zon laad ik op. Ik ben verslaafd geraakt aan het “in het moment” leven. Iedere dag is anders, je komt voor verrassingen te staan, proeft andere keukens, komt jezelf tegen, leert andere culturen kennen, ontmoet bijzondere mensen met wie je in een korte tijd herinneringen maakt voor het leven.

Op reis kom je los van alle labels waarmee je je thuis identificeert: werk, inkomen, je sociale kring. Die doen er allemaal niet meer toe. Alles komt in een ander perspectief te staan.’

 

In het boek vertel je o.a. over Sri Lanka, zeilen in Belize, Australië en de Dominicaanse republiek. Welke bestemming heb je het meest in je hart gesloten. Waar wil je opnieuw naar toe?

Australië staat bij mij op 1. Ik reisde 4 maanden alleen door dit prachtige land en maakte er vrienden voor het leven. Er wonen een hoop mensen die ik graag nog eens zou willen zien. De natuur en de laid-back lifestyle van de Australiërs heeft een diepe indruk op me gemaakt. Surfen op verlate stranden, een bbq bij ondergaande zon en ’s avonds wijn drinken bij een kampvuur. Dat mis ik enorm!’

 

In hoeverre speelt Food & Wine een rol tijdens je reizen naar tropische bestemmingen?

‘Als Brabantse Bourgondiër zoek ik altijd naar goede restaurants op reis! Dat kunnen verborgen, authentieke kraampjes zijn, maar ook te gekke restaurants. Ik wil de keuken van een land leren kennen en onbekende gerechten proeven. In Vietnam heb ik streetfoodtours gedaan waarbij alleen al bij de herinneringen het water me in de mond loopt. Mijn boek en website staan dan ook vol met goede restaurants en verborgen culinaire schatten.’

Lieke Pijnappels in de stad Hue (Vietnam)
Vietnam is een van haar favoriete bestemmingen

 

Heb je per land een favoriet gerecht dat je ons kunt aanraden als we weer op reis mogen gaan?

’Sri Lanka: hoppers met dahl en coconut sambol. Dit vond ik een heerlijk ontbijt!

Belize: Wanneer je er in december bent is het kreeftseizoen en eet je overal de heerlijkste kreeftgerechten. Een ander klassiek gerecht is kip met rijst, bonen en Marie Sharp’s Hot sauce!

Vietnam: Pho, bahn mi en bun cha! Boek een goede streetfood tour en proef de meest heerlijke gerechten!

Laos: khaiphaen en gevulde zoete kleefrijst.

Cambodja: sticky coconut rice en amok.

Dominicaanse Republiek: ceviche, kip, rijst en bonen met hot sauce

Pad Thai van Jamie Oliver
Pad Thai; een Thaise klassieker

Thailand: pad thai, panengcurry en mango sticky rice als dessert (download mijn e-book Wereldse Smaken voor een grandioos recept!).

Australië: een echte Australische bbq met misschien een klein stukje kangoeroe.

Bali: gadogado, nasi campur en lawar.

Gado gado met spicy sesamsaus uit Indorock van Vanja van der Leeden
Gado gado met spicy sesamsaus

Zuid-Afrika: braai, koedoe en struisvogel met goede wijn.’

 

Wat zijn je favoriete restaurants in Nederland?

‘Dat zijn er heeel veel haha, maar ik zal het even bij mijn woonplaats houden. In Amsterdam ben ik fan van Restaurant Daalder. Dennis Huwaë maakt van ieder gerecht een smaakexplosie en je lunch of diner hangt hier van geluksmomenten aan elkaar. Het restaurant is inmiddels bekroond met een Michelinster.

Ook Peruaans restaurant Nazka is een favoriet op de van Woustraat. Ceviche, heerlijke vis- en vleesgerechten en alles met een twist. Chef Christian Motte weet dat ik fan ben en bracht me toen ik ziek was eten thuis. Wat een held.

Als Brabantse Bourgondiër zoek ik altijd naar goede restaurants

Restaurant Felix, van Floris van Straalen, zat voorheen in het Felix Meritis-pand, maar verhuist volgende voorjaar (2022) naar een nieuwe locatie in de stad (Pillowhotel). Ik heb ongelofelijk lekker gegeten op de oude locatie en ga meteen langs zodra het nieuwe restaurant opengaat. Kan niet wachten!

Momenteel runt Floris de Shaffy RestoBar in hetzelfde Felix Meritis-pand. Open van dinsdag tot en met zaterdag van 11.30 tot 17.00 uur.

 

Reisboek Tropical Escapes

In dit boek deelt reisblogger Lieke Pijnappels haar favoriete tropische bestemmingen, inclusief prachtige foto’s, persoonlijke verhalen en advriezen.

Bestellen kun je hier:

Cover Tropical EscapesTitel : Tropical Escapes
Auteur : Lieke Pijnappels
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2158 0500
Prijs : € 22,50

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *