Speciaal voor foodies

Kerst met Donna Hay

Naast dat Donna Hay een vrouw is die mooie kookboeken schrijft, is Donna Hay inmiddels ook een merk. Van haar tot nu toe 28 kookboektitels werden er wereldwijd 6 miljoen verkocht. Ze is de zien op o.a. 24 Kitchen. Ze had een eigen magazine dat inmiddels is overgaan op een digitaal kanaal waar je o.a. recepten kunt vinden, filmpjes kunt kijken en cadeaus kunt bestellen in de webwinkel. Haar voedingslijn wordt verkocht in supermarkten in heel Australië. En ze reist de hele wereld over om het bovenstaande te promoten.

En nu is er ook ‘Kerst, het kookboek’. Wat vinden we daarvan? Onze kookboekrecensent Anita Ootjers kookte en testte een aantal gerechten uit het boek. Lees haar verhaal… (koop je dit boek of toch maar niet?).

 Een van mijn favoriete kookboeken is Stijlvol Tafelen van Donna Hay (een boek uit 1998). Een combinatie van recepten en lifestyle, ik hou ervan.  Nu dus een kerstkookboek. Zoals we van Donna Hay gewend zijn ziet het boek er weer tiptop uit. Werkelijk schitterende foto’s die je snel in de kerstsfeer brengen. En ook hier weer die combinatie van recepten en lifestyle. Ik denk dat dat haar kracht is. Zelf zegt ze dat wanneer je bij haar in de keuken staat kunt ruiken en proeven hoe een recept is, maar wanneer het in een kookboek staat bent je afhankelijk van hoe het eruit ziet, vandaar dat de presentatie zo belangrijk is.

Haar kracht is die combinatie van recepten en lifestyle

Uitgeprobeerd

Het boek oogt dus mooi, maar hoe zijn de recepten? Mijn keus viel op de Met bietjes en jeneverbessen geglaceerde zalm met mierikswortelpuree met daarbij een Hele geroosterde bloemkool in witte wijn en knoflookboter. De zalm wordt enkele uren in de koelkast gemarineerd in een mengsel van rode bieten, appelsap, knoflook, citroenschil, jeneverbessen, dragon, grof zeezout en zwarte peperkorrels. Wat opvalt is dat als je het recept exact aanhoudt, je een hele grote hoeveelheid marinade overhoudt waar je niets meer mee doet. Beetje zonde!

De hele bloemkool, met blad eraan, gaat overdekt met aluminiumfolie in een grote ovenschaal met een halve liter witte wijn, een kwart liter groente- of kippenbouillon, blokjes boter, dijonmosterd, tijm, knoflooktenen, citroenschil, zeezout en grofgemalen zwarte peper. In totaal anderhalf uur, maar ieder half uur haal ik hem even uit de oven om hem te bedruipen met het smoorvocht. Hierna verwijder ik de folie en wordt ‘ie nog even goudbruin geroosterd. Ziet er fantastisch uit! Maar ook hier eet je alleen de bloemkool en gooi  je de rest weg

Ondertussen is ook de zalm waar de marinade vanaf is gehaald op een bakplaat gelegd en geglaceerd met ingekookte marinade met suiker en azijn. Deze gaat ook 30 minuten in de oven (iedere 10 minuten opnieuw glaceren). Ondertussen maak ik de aardappelpuree met mierikswortel, room, zout en peper. En bak ook nog even wat takjes dragon in een antiaanbakpan knapperig. Wat rekenwerk om dit allemaal tegelijk warm op tafel te krijgen, maar het lukt. En het smaakt ook allemaal lekker! Vooral de zalm is zalig!

Mening

Mijn voorkeur voor een kerstdiner is om er niet al te veel werk aan te hebben als je gasten al in huis zijn.  En eigenlijk ook niet daarvoor. Dan moet je bovenstaande recepten dus niet gebruiken. Maar wanneer je wat meer tijd hebt, is het heerlijk om ermee bezig te zijn. In het boek staan ook nog veel kleinere recepten die ik voor mijn a.s. Kerst Pyjamaparty (code: eenvoudig qua kleding en eten) ga gebruiken: crackers met basilicum, hartige koekjes, paté van gerookte zalm, loempiarolletjes, courgettesalade. Ik verheug me er nu al op. J

 

Bestellen kun je hier:

Cover Kerst, Het kookboek van Donna Hay 2019Titel : Kerst Het Kookboek
Auteur : Donna Hay
Uitgever : Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 0037 027 6
Prijs : € 24,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.