Chef met lef

Het gaat om balans!

Nigel van der Horst is sporter én kok. Op http://www.nigelvdhorst.com schrijft hij: “Ik wil mensen laten zien dat je heerlijk kan eten. En dat je gezond kan zijn en een goed lichaam kan behalen door middel van balans te hebben in je voeding, beweging en eventuele guilty pleasures. Door de media & bepaalde foodtrends en wat nou wel of niet gezond is, weet men vaak niet meer wat ze nou wel of niet mogen of kunnen eten. En ik kan je 1 ding zeggen, het gaat om balans, in je maaltijden, beweging en alle andere dingen die je dagelijks bezig houden.” Zijn recepten deelt hij niet alleen via zijn site en Instagram, maar sinds kort ook via een kookboek.

Bij de presentatie van het boek legde Nigel van der Horst uit waarom zijn kookboek ‘Chef met lef’ heet. Hij geeft aan dat hij dingen anders doet dan anderen en niet bang is om nieuwe dingen uit te proberen. Dat uit zich in het boek, dat zeker geen standaard kookboek is. Recepten worden afgewisseld met bespiegelingen met titels als ‘Go with the flow’, ‘Creative state of mind’ en ‘Seize the moment’. Bij sommige recepten staat een zeshoek met een tip op het gebied van sporten en/of gezondheid, zoals: “Niemand valt af door een speciaal dieet. Niet door brood te vermijden, door koolhydraten te schrappen of door een smoothiedieet te volgen. Nee, iemand valt af doordat hij aan het eind van de dag minder calorieën binnen heeft gekregen dan dat hij verbrand heeft. Dat zijn de wetten van Moeder Natuur!”

layout pizza arabica uit kookboek chef met lefUitgeprobeerd

Het boek bestaat uit zeven onderdelen: salades, pancakes, burgers, pizza’s, quesadilla’s, everyday meals en out of the oven. Wij probeerden de pizza arabica. Je mengt 400 gram lamsgehakt met 2 theelepels gemalen komijn, 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel chilipoeder, 1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel kardemon, 1 theelepel zout en ½ theelepel kaneel. Vervolgens bestrijk je vier naturel naanbroden met passata (gezeefde tomaten) en verdeel je het gehakt hierover. Tip van de chef met lef: zorg dat je de hele pizza bedekt en geen randen meer ziet; het gehakt krimpt namelijk als het de oven in gaat. Rasp Parmezaanse kaas erover en bak de pizza’s 8-10 minuten in een oven die is voorverwarmd op 225°C. Je kunt een sausje maken voor op de pizza van 1 eetlepel tahin, 2 eetlepels magere yoghurt, zout en een theelepel sriracha.

Ook kun je een zoute citroensalade erbij maken: snijd 80 gram ingemaakte zoute citroen fijn en meng deze met 30 gram bladpeterselie, 100 gram zwarte olijven, 2 rode uien in plakjes, 150 gram rucola en wat olie en zout.

Mening

Ik vroeg me even af waarom je voor pizza’s naanbrood zou gebruiken. Gelukkig wordt in de inleiding van het hoofdstuk over pizza’s uitgelegd dat je kant-en-klaar brood kunt gebruiken, maar dat je ook zelf eenvoudig pizzadeeg kunt maken. De pizza met lamsgehakt smaakt prima! Ik heb overigens voor de salade alleen de schil van de ingemaakte citroen gebruikt en niet de hele vrucht, omdat die behoorlijk zout is.

In de kantlijn zijn bij ieder recept de voedingswaarden aangegeven. De recepten en de voedingswaarden zijn gecheckt door diëtist Jonathan Klaassen. In een soort tweespraak tussen hem en Nigel van der Horst staat dat eten en vooral hoe je eet voor een groot deel bepaalt hoe je je voelt en of je gezond bent. Hier zijn de recepten op gebaseerd en dat maakt het boek interessant voor mensen die bezig zijn met gezonde voeding. Ook de vormgeving is bijzonder: dynamisch en jong, zoals Nigel zelf.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover kookboek Chef met LefTitel:                     Chef met lef
Auteur                 Nigel van der Horst
Uitgever             Luitingh-Sijthoff
ISBN nummer   978 90 245 7759 0
Prijs                      € 20,-

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komen de recepten Pizza Arabica en King toast  online!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *