Kookboekrecensie

KOOK!, een humorvol inspiratieboek voor in de keuken

Het (culinaire) boek van ondernemer Maarten van den Biggelaar heeft de wat gebiedende titel ‘Kook!’. Verwacht hier geen kookboek. Nee, Maarten wil zijn lezers vooral laten zien dat koken meer is dan het volgen van een recept. Hoe doet hij dat? Zijn methode met twaalf smaakmakers is een belangrijk uitgangspunt.

Maarten van den Biggelaar
Portret Maarten van den Biggelaar ©MaikelThijssen

Maarten van den Biggelaar (1955) startte een TV-zender en de bladen Quote, Santé en Elle. Was medeoprichter van een studentendiscotheek en Planet Internet. Maar opende ook het restaurant ThrillGrill en verzorgt de culinaire rubriek “Koken met restjes” in het blad Radar+. En nu is er ook kookboek. Maar KOOK! is geen traditioneel kookboek. Nee, het meer een boek over koken. Hoewel er de nodige recepten van hem instaan, zul je in de inhoudsopgave tevergeefs zoeken naar een index met recepten.

 

De twaalf smaakmakers

Het boek van bijna 400 pagina’s is ingedeeld in diverse algemene hoofdstukken over hoe te koken, de do’s en don’ts, welke ingrediënten te gebruiken en wat heb je in voorraad. Maar nog belangrijker hij legt de nadruk op het koken met al je zintuigen; op koken op gevoel. Uitgangspunt bij het samenstellen van de gerechten is zijn eigen methode De Twaalf (de twaalf smaakmakers); een aantal eenvoudige regels om zonder recept te koken. Zonder een dwingend, ingewikkeld en tijdrovend recept met ellenlange ingrediëntenlijst leert hij je toch een heerlijke maaltijd bereiden!

 

Leer koken op gevoel

Verder is het boek geordend in hoofdstukken met de belangrijkste ingrediënten. Twaalf hoofdstukken, van  eenvoudige voorgerechten, via aardappels, rijst, ei, pasta, bouillon en soep, saus, groenten, vis, vlees, sla en dressing naar snelle en simpele nagerechten.

En daartussen allerlei wetenswaardigheden, plus een aantal favoriete recepten van hemzelf. Zoals hij zelf zegt: ‘Die recepten illustreren mijn manier van koken, zodat je gaat koken op gevoel’. In navolging van zijn methode, vind je bij deze recepten geen uitgebreide ingrediëntenlijst. Ook ontbreken regelmatig exacte hoeveelheden.

 

Uitgeprobeerd: Zalm met plakjes sinaasappel

Het was dus even zoeken naar een recept om uit te proberen. We kiezen voor ‘zalm met plakjes sinaasappel’, uit het hoofdstuk Vis.

Zoals gezegd is zijn ingrediëntenlijst summier. Te gebruiken: zalmfilet zonder huid en 2 (bio)sinaasappels voor zowel de rasp, het sap als plakjes sinaasappel. Wat rode ui, zwarte olijven zonder pit of wat kappertjes, wat sla, olijfolie, roomboter, peper en zout. Naar eigen inzicht eventueel wat komijnpoeder, gemalen koriander, paprikapoeder of fijngesneden bosuitje toevoegen.

Na het bereiden van de sinaasappelvinaigrette moet je de zalmfilet eerst aan alle kanten krokant bakken en daarna op flinterdun gesneden ui en sinaasappelschijfjes leggen. Vervolgens besprenkelen met de vinaigrette en bestrooien met de olijven of kappertjes.

Een heerlijk gerecht, waarbij het zuur, zout, zoet, bitter, umami, vet en crunch elkaar verrijken en zorgen voor contrast.

Mening

De passie van Maarten van den Biggelaar gebundeld in KOOK! is geen kookboek, maar een boek vol wetenswaardigheden, tips en humorvolle anekdotes.vMet dat in gedachten zorgt KOOK! voor het nodige enthousiasme om meer te gaan koken en inspireert je om je eigen gevoel hierbij te volgen.

 

Het kookboek Kook!

‘Geen kookboek, maar een boek over koken’. Met aandacht voor koken op gevoel, duurzaamheid en onthaasting. In dit boek legt rasondernemer Maarten van de Biggelaar uit hoe koken hem inspireert.

Smaakt dit naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Kook! Titel : Kook!
Auteur : Maarten van den Biggelaar
Uitgever : Uitgeverij Parkuitgevers
ISBN : 978 94 6381 1347
Prijs : € 29,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.