Goed voorbereid aan het werk

11 tips voor een STRESSLOZE Kerst

Zie je al tegen de kerstdagen op? Menu’s uitkiezen, boodschappen doen, recepten ‘uittesten’, huis versieren, kerstboom optuigen, familie/vrienden uitnodigen. Alles moet tot in de puntjes verzorgd zijn. Vervolgens geniet je er zelf veel minder van. Maar dat gaan we dit jaar anders doen. Volg mijn 11 Kerst Tips om kerststress te voorkomen. Want een goede voorbereiding is het halve werk.

 

BEGIN OP TIJD

Maak zogenaamde ‘niet-vergeten’-lijstjes. Nog belangrijker, begin hiermee echt op tijd. Het liefst een week van tevoren. Maak een uitgebreide boodschappenlijst en verdeel deze in categorieën: supermarkt, slager, kaashoek, groentewinkel, poelier, kook-speciaalzaak, delicatessenwinkel, bakker, bonbonzaak, wijnwinkel. En bestel van tevoren je boodschappen bij jouw speciaalzaak, dan hoef je het alleen maar op te halen.

Maak op tijd je boodschappenlijst
Maak op tijd je boodschappenlijst

BOODSCHAPPEN BESTELLEN

Wellicht kun je JOUW supermarktboodschappen ook online bestellen, dan hoef je daar niet meer naar om te kijken. En reserveer dan op tijd, want anders zitten alle bezorgtijden vol! Zorg er voor dat je de belangrijkste, houdbare, boodschappen alvast in huis hebt. Die zijn vaak op het laatste moment dan ineens niet meer verkrijgbaar. En voordat je het weet moet je dan meerdere winkels af.

 

MAAK MENU-WERKKAARTJES

Het is heel praktisch om voor elk kerstdiner-gerecht een apart kaartje (of notitieblaadje) te maken met het recept. Vul dat aan met een tijdschema: wat doe je van tevoren, wat op de avond zelf. Zo voorkom je dat je dingen vergeet op het moment suprême.

 

DOE NIET INGEWIKKELD

Kies makkelijke gerechten voor je kerstmenu. Met name gerechten die je helemaal kunt voorbereiden en alleen op de avond zelf nog even hoeft af te maken. Net als in een restaurant. Eén prachtig ‘masterpiece’ tijden het diner is meer dan voldoende. Tenslotte hoef je geen culinair superwoman/-man te zijn! GEZELLIGHEID, daar gaat het om.

Kerst gedekte tafel

DENK GOED NA!

Controleer van tevoren hoe de gerechten bereid moeten worden. Wat heb je nodig, welke pannen, zijn de pannen groot genoeg voor het gezelschap. Kies niet alleen voor ovengerechten, want dat kan niet allemaal tegelijk in de oven. Zorg voor afwisseling. Kies bijvoorbeeld voor soep, want die is ready, en hoef je alleen maar op te warmen. Of kies een dessert (zoals een taart of pudding) die al helemaal klaar staat.

 

TEST JE GERECHTEN VAN TEVOREN

Niets is erger dan een gerecht dat mislukt als je gasten aan tafel hebt. Wil je kerststress voorkomen, dan zorg je ervoor dat je de recepten kent. Kies voor haalbare gerechten die je al eens eerder hebt gekookt.

 

WAT GA JE DRINKEN?

Kerstmenu uitgezocht? Daarna kies je bijpassende wijn. Welke wijn? De vijf kerstmenu’s in het I LOVE FOOD & WINE – KERST e-book zijn voorzien van wijnadvies. Dan weet je zeker dat de wijn-spijscombinatie helemaal klopt! Maar dit geldt natuurlijk ook voor al mijn recepten op de website.

Ladies Lunch in pink
Zet champagne in een mooie koeler

Let op: zet de bubbels en de witte wijn op tijd in de koeling. Heb je onvoldoende ruimte in de koelkast, misschien kun je de flessen dan buiten zetten.

Toch nog vergeten de wijn koud te zetten? Geen nood: wikkel de flessen strak in een vochtig gemaakte theedoek en leg ze in de vriezer. Omdat de temperatuur sneller door natte stof gaan dan door lucht is je fles binnen 20 minuten ijskoud. Of zet de fles in een koeler met ijsblokjes, water én een flinke hand zout. Dat koelt ook heel snel.

Zijn er mensen die moeten rijden, of sowieso geen alcohol drinken. Wat kies je daarvoor in de plaats: alcoholvrije wijn, of misschien kruidenthee? Lees hier mijn verhaal over alcoholvrij.

Lyserød alcoholvrij drankje oftewel sparkling tea
Alcoholvrije Sparkling Tea uit Zweden

HOEVEEL WIJN?

Er gaan ongeveer 6 glazen uit een fles. Voor een heel kerstdiner reken je op ongeveer een fles per persoon. Er is altijd iemand die meer drinkt en iemand die minder drinkt.

Zorg naast je wijnglas ook voor een waterglas op tafel
Zorg naast je wijnglas ook voor een waterglas op tafel

Zorg ook voor voldoende water op tafel. Geef iedereen naast een wijnglas ook een waterglas.

 

 

WARME BORDEN

Niets ergers dan koud eten op je bord. Dus zorg ervoor dat je borden warm zijn. Borden (geen servies gebruiken met een gouden of zilveren randje) warm je heel simpel op in de magnetron. Zet de hele stapel erin en stel de magnetron in op de hoogste stand. Houd ongeveer ½ minuut per bord aan.

Je kunt de borden ook in de oven warm laten worden op een niet al te hoge temperatuur. Staat de oven al vol met eten, zet de borden dan even in een teiltje met heet water.

 

TAFEL DEKKEN

Kerststress voorkomen? Denk van tevoren na hoe je de tafel wilt dekken. Passen de tafelkleden? Of koop je papieren lopers? Controleer van tevoren of je voldoende servies hebt. Leen desnoods iets bij buren of vrienden. Of koop van tevoren nog iets erbij. Zorg in ieder geval dat het bij elkaar past qua kleuren. Heb je voldoende bestek en glazen? Vergeet de servetten niet, en koop ze op tijd. De leukste servetten zijn het snelst uitverkocht.

Dek de tafel een dag van tevoren, dat scheelt héél veel stress.
Dek de tafel een dag van tevoren, dat scheelt héél veel stress

 

LAAT KINDEREN HELPEN

Zet waar mogelijk je kinderen in. Laat ze bijvoorbeeld een middag aan een tafel de menukaartjes in elkaar knutselen. Laat ze spruitjes schoonmaken, bonen doppen, ijsblokjes maken. Zo voelen de kinderen zich helemaal groot. Bovendien zijn ze trots en betrokken.

Met bovenstaande 11 tips wordt kerststress voorkomen een peulenschil