Franse Wereldkeuken

Van Provence tot Pondicherry

Tessa Kiros is geen onbekende op het gebied van kookboeken. Ze schreef er al vele. Reizen zit Tessa Kiros in het bloed. Met een Finse moeder en een Grieks-Cypriotische vader is een mix van culturen haar niet vreemd. Geen enkele uitgever wilde haar eerste kookboek uitgeven, dus deed ze het maar zelf, wat leidde tot een bestseller. In twaalf jaar tijd volgden acht boeken, waaronder een over de Griekse keuken, eentje over de Portugese en over de Venetiaanse. Inmiddels woont Kiros in Toscane en ook in La Dolce Vita kan ze haar hart ophalen op culinair gebied. Deze maand verscheen haar nieuwe boek: De Franse Wereldkeuken. 

Het kookboek

De Franse Wereldkeuken bevat gerechten uit de volgende plekken op de wereld waar de Fransen een invloed hebben of hebben gehad: de Provence, Guadeloupe, Vietnam, Pondicherry, La Réunion en Normandië. Ieder hoofdstuk begint met een verslag van Tessa Kiros’ bezoek aan dit gebied en wat ze daar zoal aantrof aan o.a. ingrediënten en recepten. In de ruim 150 uiteenlopende recepten uit het kookboek tref je de specifieke keukens van deze gebieden aan. Opvallend is dat uit iedere streek een mosselrecept in het boek in opgenomen. Kiros zal ervan houden.

Uitgeprobeerd

‘Kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip!’ Wie kent de slogan en de uitermate grappige sketch van Jeroen van Koningsbrugge niet (alleen ’jeroen’ en ‘kip’ op Youtube en je ziet hem al). En wat mij betreft helemaal waar. Ik ben dol op kip, en door de vele verschillende recepten waarin je kip kunt gebruiken, verveelt het nooit.

Kip met mango Uit De Franse wereldkeuken koos ik het recept Poulet au mangue (Kip met mango) afkomstig van La Réunion, een eiland in de Indische Oceaan. Een eiland waar veel vruchten (waaronder de mango) te vinden zijn maar ook kaffirlimoenen, vanille, donkere suiker en tamarinde. Voor het recept Poulet au mangue gebruikte ik een hele kip die ik in acht stukken sneed. Eenmaal goed aangebakken in de olie voegde ik een grote rode ui toe en een puree (uit de vijzel) van knoflook, gember en chilipepers. Samen met wat nootmuskaat en gemalen kruidnagel stoof de kip verder. Er gaan twee grote, rijpe, ontvelde tomaten bij (ik gebruikte vleestomaten) die voor de saus gaan zorgen. Het laatste kwartier gaat de in stukken gesneden rijpe mango erbij en pruttelt het geheel nog even lekker door. Vlak voor het opdienen voeg ik nog wat verse koriander toe en laat alles van het vuur af nog even nagaren. Echt een heerlijk gerecht! Gewoon opdienen in de braadpan met wat lekkere groente erbij en voilà, on peut manger!  Hier vind je het uitgebreide recept

Mening

Toen ik het boek in handen kreeg dacht ik in eerste instantie met een typisch dertien in een dozijn kookboek te maken te hebben. Maar wat heb ik me daarin vergist! Een heerlijk boek, dat je niet alleen pakt voor een recept, maar waar je het hele verhaal achter de recepten en de plekken op de wereld waar deze gerechten vandaan komen kunt lezen. En dat alles voorzien van zeer fraaie foto’s. Wat krijg ik een zin om te gaan reizen en ontdekken! Even kijken wat een ticket La Réunion kost…

 

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Franse WereldkeukenTitel : De Franse wereldkeuken
Auteur : Tessa Kiros
Uitgever : Terra
ISBN : 9789089897282
Prijs : € 29,99

 

 

Zin in meer klassiekers uit de wereldkeuken? Hier vind je nog 5 recepten!

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *