Lancering nieuwe gids

Gault&Millau Awards: dit zijn de winnaars!

Op maandagmiddag 5 februari zijn de winnaars van de Gault&Millau Awards 2024 bekendgemaakt in Tivoli Vredenburg. Ik kreeg dit jaar een uitnodiging om dit aan den lijve te mogen aanschouwen. In twee uur tijd werden 18 culinaire categorieën bekroond, zoals ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Gastheer van het Jaar’. Benieuwd naar alle winnaars? We stellen ze aan je voor…, zodat je weet waar je moet zijn het komende jaar!

Tijdens dit evenement lanceerde Gault&Millau ook de nieuwe restaurantgids. Bijna 850 toonaangevende Nederlandse restaurants prijken op de lijst. Stuk voor stuk bijzondere plekken waar gasten mogen rekenen op een uitstekende culinaire beleving en dito service.

 

Winnaars Gault&Millau Awards 2024

Uitreiking Gault&Milau Awards 2024
Presentatie is in handen van Godfried van der Lugt en Irene Moors

De middag gaat van start met een introductie, gegeven door de vrolijke presentatrice /tv-ster Irene Moors (o.a. bekend van Telekids). Samen met Godfried van der Lugt, directeur van Gault&Millau, praat zij de middag luchtig aan elkaar, nadat eerst de burgemeester Sharon Dijksma iedereen op gepaste wijze welkom heet. Vervolgens komen de 18 categorieën aan bod. Godfried en Irene geven toelichting, overhandigen de awards met bijbehorende prijzen.

 

Dit zijn de winnaars van de Gault&Millau Awards:

 

Titel Naam Restaurant & plaats
Chef van het Jaar Emile van der Staak De Nieuwe Winkel, Nijmegen
Jonge Chef van het Jaar Wouter Kik Codium, Goes
Gastheer van het Jaar Marco Westra Hemel & Aarde, Utrecht
Sommelier van het Jaar Job Seuren Zoldering, Amsterdam
Wijnkaart van het Jaar Vineum Vineum, Rotterdam
Prijs-plezier van het Jaar Café de Klepel Café de Klepel, Amsterdam
Terras van het Jaar De Bloemenbeek De Bloemenbeek, de Lutte
Ambachtsman van het Jaar Michel van der Kroft ’t Nonnetje, Harderwijk
Aziatisch restaurant van het Jaar Morikawa Morikawa, Den Haag
Groenterestaurant van het Jaar Flore Flore, Amsterdam
Bistronoom van het Jaar Troef Troef, Amsterdam
Ontdekking van het Jaar Holsterhof Holsterhof, Posterholt
Cocktailbar van het Jaar The Rumah The Rumah, Rotterdam
Hoogste Nieuwkomer van het Jaar Inter Scaldes Inter Scaldes, Kruiningen
Lifetime Achievement Award Noël Vanwittenbergh Ciel Bleu, Okura Amsterdam
Dessert van het Jaar Rodrigo Silva  ARCA, Amsterdam
New Chef On The Block Nino Willems Salty Seafood Bar, Zwolle
Best Dutch Chef Abroad Marco Prins The Chef’s Table at the Brooklyn Fare in New York

 

Nieuwe en gestegen noteringen

Gault&Millau is dé restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Maar liefst 842 restaurants prijken dit jaar op de lijst. Ze worden beoordeeld op basis van 20 punten. Dat de Nederlandse gastronomische wereld niet stilstaat, blijkt wel uit het feit dat er veel nieuwe namen op de lijst zijn bijgekomen. Dit jaar is Inter Scaldes in Kruiningen de hoogste nieuwe binnenkomer, met 16,5|20. 

In de gedrukte gids zijn 72 restaurants opgenomen die een score hebben van 16 punten of meer. Dit jaar is Inter Scaldes in Kruiningen de hoogste nieuwe binnenkomer, met 16,5|20. De complete lijst is terug te vinden op de website van Gault&Millau.

Over Gault&Millau Nederland
Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de ‘Chef van het Jaar’, ‘Sommelier van het Jaar’, Terras van het Jaar’ en ‘Bistronoom van het Jaar’. Gault&Millau Nederland is 100% onafhankelijk in zowel de beoordelingen als het genereren van inkomsten. Zo worden de beoordelingen altijd door anonieme inspecteurs gedaan, die zich niet bekendmaken en altijd zelf de rekening betalen. Alle inkomsten worden gegenereerd door middel van partnerships met toeleveranciers en entreegelden voor evenementen.