Nieuw: prosecco rosé! Sprankelende basis voor een Pink Bellini

Tot nu toe was er alleen witte prosecco. Maar sinds deze zomer 2021 is er ook een licht-rose prosecco te koop. Wat is precies het verschil? En hoe smaakt dat dan? Anyway: een sprankelend zomer aperitief! Of ga jij voor de Pink Bellini Rossini?
(Let op: win-actie, dus lees door tot het eind!).

Prosecco wordt gemaakt in het hart van de Italiaanse prosecco-regio in Noord-Italië. Het is een mousserende wijn, gemaakt van druiven uit de provincie Treviso en Friuli Venezia Giuli. 

Deze sprankelende wijn wordt gemaakt van de zogenaamde glera-druif, die de volksmond ook wel prosecco-druif wordt genoemd. Glera is dus de naam van het druivenras, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Sauvignon Blanc of Chardonnay. De rosé-kleur wordt verkregen door de toevoeging van de pinot noir druif. Dit is de enige andere druif die mag worden gebruikt. De rosé-variant moet minstens 10% en maximum 15% pinot noir bevatten. 

Strenge wetgeving voor prosecco rosé

Er gelden in Italië strenge regels voor de makers. De naam prosecco is – net als die van champagne – wettelijk beschermd. De prosecco rosé moet verplicht een “millésimato” voeren, dus een vermelding van het oogstjaar. En ook schrijft de wetgeving voor dat de zogenoemde Martinotti-Charmat methode moet worden toegepast, de gebruikelijke methode bij de productie voor de betere prosecco’s. Al eind 2018 was er sprake van dat van de oogst van 2020 prosecco rosé gemaakt zou mogen worden. Maar pas eind 2020 kwam de goedkeuring.

Wijngaarden in de regio Veneto
Wijngaarden in de regio Veneto, de bakermat van Prosecco

Wat is het verschil tussen prosecco en champagne?

Beide mousserende wijnen worden gemaakt van andere druiven en kennen elk een ander productieproces. Champagne heeft altijd een tweede gisting op fles, de Méthode Traditionelle. Bij de betere prosecco’s gaat het om een tweede gisting op tank, de zogenaamde Méthode Charmat. Door het grotere volume van de tank, verloopt de tweede gisting sneller dan bij de Méthode Traditionnelle. Door dit procedé verkrijgt proseccowijn zijn frisse, schuimige bubbel. Doordat deze methode minder arbeidsintensief is, is prosecco over het algemeen goedkoper dan champagne of andere mousserende wijnen die een gisting op fles kennen.

Hoe smaakt prosecco rosé?

Ik kreeg twee merken prosecco toegestuurd. 

Prosecco rosé Bellacini-Allereerst die van het huis Bellacini. De wijnmakers achter het huis Bellacini is de familie Pizzolata. Ze staan bekend als een van de meest vooraanstaande biologische wijnmakers in Veneto. Dus ook deze wijn is biologisch geproduceerd. Prachtig lichtrose van kleur en meteen  heel aangenaam bloemig en fruitig in de neus. Hij heeft een fijne bubbel en smaakt lekker sappig met een licht zoetje (zoals je van prosecco mag verwachten). Drinkt lekker makkelijk weg; de ideale zomerwijn voor op het terras. Nu alleen de zon nog. Te koop bij de Jumbo met een adviesprijs van € 8,99.

-Ook het huis Bottega lanceert een prosecco rosé 

Dit familiebedrijf maakt, naast wijn, likeur en grappa, ook prosecco. Zij produceren milieuvriendelijk en zijn gericht op duurzaamheid. Ook deze Pronol prosecco rosé is helder roze van kleur en combineert fruitige aroma’s met bloemige tonen. Ik herken hints van appel, witte perzik en bloesem. Het perfecte drankje om op een warme zomerdag mee achterover te leunen in een lekkere ligstoel op je terras. Te koop bij de Sligro met een adviesprijs van € 16,95.

 

Maak eens een prosecco cocktail: Pink Bellini Rossini

Pink Bellini Rossini cocktail met aardbeien en rosé prosecco -

Pink Bellini Rossini - cocktail

Voorbereiding: 5 minuten
De Bellini cocktail is een klassieker, gemaakt van gepureerde perzik en Prosecco. Vandaag maken we een pink bellini met gepureerde aardbeien en prosecco rosé.
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 12 aardbeien
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 200 ml gekoelde prosecco rosé
  • IJsblokjes

Extra nodig

  • blender, 2 gekoelde flûte-glazen

Bereiding
 

  • Houd twee aardbeien apart voor de garnering. Pureer de rest van de aardbeien in een blender. Breng op smaak met vanillesuiker. Schenk over in een maatbeker. Zet eventueel nog even in de koelkast, zodat hij dezelfde temperatuur heeft als de Prosecco.
  • Schenk daarna langzaam de Prosecco rosé bij de aardbeien. Voeg de ijsblokjes toe en roer goed door. Schenk het mengsel door een zeef in twee gekoelde champagneflûte-glazen. Garneer met een aardbei. Salute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept