Familieproject

De beste recepten van Mevrouw Hamersma

Ben je een wijnliefhebber? Wellicht ken je dan Harold Hamersma van de Grote Hamersma gidsen. Maar vandaag staat Mevrouw (Karin) Hamersma in de schijnwerpers. Zij heeft een kookboekenwinkel in de Pijp in Amsterdam en is de vrouw van Meneer Hamersma. Ze heeft een kookboek gemaakt en Meneer Hamersma zocht er de wijnen bij uit. Al jaren schrijft ze voor Het Parool en het AD waar ze recepten etaleert die ze opduikelt in de duizenden kookboeken uit haar winkel.

portret mevrouw Hamersma (
portret mevrouw Hamersma 

In Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten staan zeventig van die recepten. Verdeeld over Borrel, Salades, Soep, Voor, Vega, Vis, Gevogelte, Vlees, Erbij en Dessert. Voor ieder recept een kleine noot van de schrijfster en een wijntip ter afsluiting. Gelukkig bij ieder recept een grote foto, duidelijk maar nou niet uitblinkend in creativiteit.

Uitgeprobeerd: Krieltjes met zeekraal en varkenshaas

Ik zocht een recept uit dit boek vlak voordat ik naar de markt ging. Het werd Krieltjes, zeekraal en gemarineerde varkenshaasreepjes omdat ik de zeekraal dan lekker vers bij de visboer kon halen. Eigenlijk eet ik nooit zeekraal als hoofdgerecht, dus dit was een leuk moment om het te proberen. Eerst marineer ik de varkenshaasreepjes in een marinade met o.a. sambal, ketjap en knoflook en laat dat twee uur in de koelkast staan.

De krieltjes worden gekookt en koelen een beetje af. Daarna wordt de zeekraal met lente-uit en crème fraîche en fijngesneden kruiden er doorheen geschept en op smaak gemaakt met peper en zout. Dit mengsel wordt in een mooie schaal gedaan met het gebakken vlees er uiteindelijk bovenop. En lekker dat het was! Dit wordt zeker een recept dat we vaker gaan gebruiken. Ook de volgende dag was het (na wat minuutjes in de magnetron) nog prima te eten: de zeekraal blijft knapperig.

Welke wijn erbij?

Ieder recept heeft dus ook een wijntip: als vrouw van Harold Hamersma kun je dat natuurlijk niet achterwege laten. Bij de krieltjes met zeekraal wordt een witte rioja geschonken, maar een rode primitivo mag ook zo lees ik, laten wij die nou net (toevallig dus) in het glas hebben zitten!

Mening

Ik vind een kookboek echt fijn als het iets bijdraagt aan hetgeen er al in mijn kast staat.  Recepten met een verhaal, of recepten die gebaseerd zijn op een bepaald ingrediënt of recepten uit een bepaalde keuken of streek. De recepten in Mevrouw Hamersma zijn van alles wat. Ze komen uit bestaande kookboeken, want als je achter in het boek naar de Bronvermelding kijkt staat daar een hele lijst aan bestaande boeken waaruit dus geciteerd is. Bij sommige recepten wordt ook vermeld van wie het origineel is, natuurlijk net niet bij de krieltjes met zeekraal…

Appeltaart van oma Koosje
Recept uit het boek: Appeltaart van oma Koosje met custard

 

Bestellen kun je hier:

Cover Mevrouw Hamersma verzamelde receptenTitel : Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten
Auteur : Karin Hamersma
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404n 0821
Prijs : € 24,99

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *