Restaurant De Maaltuin 2023

Bijzonder dineren in de Bijlmerbajes

Pop-up restaurant De Maaltuin; dat betekent dineren op een unieke lokatie. Vorig jaar stond Paleis Soestdijk in de schijnwerpers. In 2023 is gekozen voor de beruchte Bijlmerbajes. Vanaf 22 juni kun je daar genieten van een bijzonder 5-gangen diner. Hoe dat bevalt? Yvonne Zohar van I Love Food & Wine mocht voorproeven. 

pop-up restaurant De Maaltuin van de Bijlmerbajes
Het Bajes Kwartier in de Bijlmerbajes

Bijlmerbajes: eerste sociale gevangenis

De beruchte (voormalige) Bijlmerbajes barst namelijk van de verhalen. Eigenlijk heet de Bijlmerbajes heette officieel helemaal niet de Bijlmerbajes, maar penitentiaire inrichting Over-Amstel. De Bijlmerbajes diende als eerste sociale gevangenis van Nederland. Het was de plek waar men sociale idealen vertaalde in het re-integreren van gevangenen. Zo waren er geen tralies en werd het normale leven buiten de gevangenis zoveel mogelijk binnen de gevangenis nagebootst. 

Bonen in tomatensaus

Het middelpunt vormde de gevangeniswinkel waar gevangenen zelf eten konden kopen, zoals een blik bonen in tomatensaus, want de Bijlmerbajes kantine met haar budget van 1 euro 90 per maaltijd stond nou niet bepaald bekend om haar culinaire hoogstandjes.  

Ook waren er regelmatig optredens van, onder andere, de Golden Earring, Doe Maar en Herman Brood. Overigens werd na tientallen ontsnappingspogingen de bajes alsnog een traditionele gevangenis. Aangezien architect Jacoba Pot-Keegstra weigerde tijdens haar leven tralies te laten plaatsen, werden de ijzeren lamellen geen tralies, maar jaloezieën tegen de zon genoemd. 

Wat kun je verwachten in de Bijlmerbajes?

Tijdens deze editie van pop-up restaurant De Maaltuin krijgen bezoekers In het vroegere bestuursgebouw de kans om zich in die geschiedenis van deze roemrijke gevangenis onder te dompelen. Hoe ziet je geboekte dineetje eruit?

Eenmaal binnen, loop je door een passage die vroeger de Kalverstraat werd genoemd omdat hier ‘alles te koop was’. 

Op de eerste verdieping wacht je een verfrissende mocktail of witte wijn en soep met gevangenis ingrediënten in een zwart blikje. Een verwijzing naar de blikken met bonen in tomatensaus die erg populair waren bij de gevangenisbevolking. Er werden onderling zelfs recepten voor uitgewisseld. 

Nog meer bajesverhalen volgen op de tweede verdieping, met uitzicht op de nieuwbouw van het Bajeskwartier. 

Daarna dalen we af naar de wasruimte gevuld met was en lange tafels waar ons geen klassiek ‘bajesmenu’ wacht.

Diner De Maaltuin in de Bijlmerbajes
In de ‘wasruimte’ vindt het diner plaats

Gevangeniseten met culinaire twist

Het idee van de reizende restaurant De Maaltuin is gasten kennis laten maken met gerechten die gemotiveerd zijn door de plek waar De Maaltuin neerstrijkt. We weten allemaal dat het eten in de gevangenis niet bepaald bekend staat om zijn hoge kwaliteit, maar gelukkig staat er geen water en droog brood op het menu. 

De gerechten zijn weliswaar beïnvloed door het typische gevangeniseten, maar werden door de chef in een modern en culinair jasje gestoken. Zoals bijvoorbeeld het bijzonder lekkere, sappig kalfsstoofvlees gerecht met een kruiden mousseline dat uren heeft gegaard en een heerlijke rode bietensoep. Het gaat er om dat gasten ook een écht gevangenis diner ervaren. 

Dessert tijdens het diner De Maaltuin in de Bijlmerbajes
Dessert in de Bijlmerbajes

Je voelt je een ‘bajesklant’ 

Niet alleen het eten is geïnspireerd op de bajes, De Maaltijd laat je ook voelen hoe het is om een ‘bajesklant’ te zijn. Daarom mogen gasten hun soep zelf ophalen. Ook het stoofvlees wordt op een typische manier geserveerd: direct uit stoere, grote pannen. Het volledige drankarrangement is inbegrepen.  

Bijlmerbajes of kiezen voor Soestdijk?

In het begin ben je onder de indruk van de verhalen en denk je: wow, hier is zó veel gebeurd. Het is en blijft nu eenmaal de Bijlmerbajes, nog heel even. Elke editie van De Maaltuin is uniek en blijft een verrassende beleving waar je steeds opnieuw naar toe kunt gaan. Naast deze Bijlmerbajes-editie zal De Maaltuin dit voorjaar ook op Paleis Soestdijk en Soesterberg neerstrijken.

Meer informatie over De Maaltuin & Bijlmerbajes 
Data: 22 juni – 23 juli (donderdagen tot en met zondagen)
Tijden: 18:00 – 22:00
Ticketprijs: €109,95