Pips bleek, dat is dé kleur van een rosé van vandaag de dag. Dat vindt tenminste iedere Nederlander van rond de twintig. En meestal komt ie dan uit de Provence. Maar er wordt in héél Frankrijk rosé gemaakt. En nog goed ook. Onlangs werd ik aangenaam verrast toen we er eentje te proeven kregen uit het meest serieuze wijngebied van Frankrijk, namelijk Bordeaux. De nieuwe biologische rosé van Mouton Cadet; dat bleek een prettige kennismaking.
Bordeaux kennen we natuurlijk van de serieuze rode wijn. Maar deze wijnprovincie, gelegen aan de Atlantische kust in Zuidwest Frankrijk heeft ook een minder serieuze kant. Die bevindt zich meer aan de kust. Daar zijn de lange zandstranden en pittoreske en soms mondaine badplaatsen. Bijvoorbeeld Cap Ferret, Biarritz, Cap Breton en Île de Ré.
Voor elk moment van de dag
Het chique Bordeauxhuis Mouton Cadet (onderdeel van het familiebedrijf Baron Philippe de Rothschild) liet zich door deze sfeer inspireren voor het maken van rosé. Een rosé die je tijdens de zomermaanden de hele dag kunt drinken. Van de lunch tot het aperó, en tijdens de avond is het ook een absolute verrijking van het diner. Het kan allemaal met deze rosé. Want hij is tegelijkertijd decadent bleek, licht en elegant, maar heeft ook een persoonlijkheid. Eentje met een fijne bite die qua frisheid uitstekend past bij de originele gerechten die o.a. bij restaurant Bistro de la Mer worden geserveerd. Een absolute match made in heaven met de exotische Hollandse garnalensalade. Met knolselderij, mierikswortel en Chinese XO saus. Je krijgt spontaan zin in de zomer met dit in je glas en dat op je bord. Smullen!
Serieus frivole rosé
Rode Bordeaux wordt meestal gemaakt van een blend van drie beroemde druiven, te weten de cabernet sauvignon, de merlot en de cabernet franc. Deze rosé wordt hier ook van gemaakt. Maar hier is het voornamelijk de merlot, wat cabernet franc en malbec, en precies één procent cabernet sauvignon. En juist dat ene procentje cabernet sauvignon geeft hem net de power waardoor hij fantastisch overeind blijft. Met als extra pluspunt: alle druiven zijn afkomstig van biologisch geteelde wijnstokken.
Sappig en knisperend fris
Eerst persen ze deze druifjes, en daarna laten ze de schillen er net zo lang of eerder kort bij tot het sap precies de juiste kleur heeft. Maar Bordeaux blijft Bordeaux, en het leuke aan de rosé uit Bordeaux is dat deze toch een beetje op de rode variant lijkt. Qua kracht en structuur, maar dan met een flinke dosis ohlàlà… Denk aan een hele vrolijke, frisse en frivole versie. Met sappig rood fruit, knisperige grapefruitzest en een redelijk alcohol gehalte (12,5%) waardoor deze rosé de hele dag te drinken valt. Bovendien biologisch. Daar kun je mee voor de dag komen…, ook met het zorgvuldig gestylde etiket dat de persoonlijkheid van de wijn uitstekend onderstreept.
Te koop bij de betere wijnspeciaalzaak.
Adviesprijs € 12.95
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen