Mouton Cadet

Frivole rosé uit Bordeaux

Pips bleek, dat is dé kleur van een rosé van vandaag de dag. Dat vindt tenminste iedere Nederlander van rond de twintig. En meestal komt ie dan uit de Provence. Maar er wordt in héél Frankrijk rosé gemaakt. En nog goed ook. Onlangs werd ik aangenaam verrast toen we er eentje te proeven kregen uit het meest serieuze wijngebied van Frankrijk, namelijk Bordeaux. De nieuwe biologische rosé van Mouton Cadet; dat bleek een prettige kennismaking.

Bordeaux kennen we natuurlijk van de serieuze rode wijn. Maar deze wijnprovincie, gelegen aan de Atlantische kust in Zuidwest Frankrijk heeft ook een minder serieuze kant. Die bevindt zich meer aan de kust. Daar zijn de lange zandstranden en pittoreske en soms mondaine badplaatsen.  Bijvoorbeeld Cap Ferret, Biarritz, Cap Breton en Île de Ré.

 

Voor elk moment van de dag

Het chique Bordeauxhuis Mouton Cadet (onderdeel van het familiebedrijf Baron Philippe de Rothschild) liet zich door deze sfeer inspireren voor het maken van rosé. Een rosé die je tijdens de zomermaanden de hele dag kunt drinken. Van de lunch tot het aperó, en tijdens de avond is het ook een absolute verrijking van het diner. Het kan allemaal met deze rosé. Want hij is tegelijkertijd decadent bleek, licht en elegant, maar heeft ook een persoonlijkheid. Eentje met een fijne bite die qua frisheid uitstekend past bij de originele gerechten die o.a. bij restaurant Bistro de la Mer worden geserveerd. Een absolute match made in heaven met de exotische Hollandse garnalensalade. Met knolselderij, mierikswortel en Chinese XO saus. Je krijgt spontaan zin in de zomer met dit in je glas en dat op je bord. Smullen!

rachtig garnalentaartje van Bistro La Mer combineert fantastisch bij de rosé van Mouton Cadet
Prachtig garnalentaartje van Bistro de La Mer combineert fantastisch bij de rosé van Mouton Cadet

Serieus frivole rosé

Rode Bordeaux wordt meestal gemaakt van een blend van drie beroemde druiven, te weten de cabernet sauvignon, de merlot en de cabernet franc. Deze rosé wordt hier ook van gemaakt. Maar hier is het voornamelijk de merlot, wat cabernet franc en malbec, en precies één procent cabernet sauvignon. En juist dat ene procentje cabernet sauvignon geeft hem net de power waardoor hij  fantastisch overeind blijft. Met als extra pluspunt: alle druiven zijn afkomstig van biologisch geteelde wijnstokken.

Sappig en knisperend fris

Rosé van Mouton CadetEerst persen ze deze druifjes, en daarna laten ze de schillen er net zo lang of eerder kort bij tot het sap precies de juiste kleur heeft. Maar Bordeaux blijft Bordeaux, en het leuke aan de rosé uit Bordeaux is dat deze toch een beetje op de rode variant lijkt. Qua kracht en structuur, maar dan met een flinke dosis ohlàlà… Denk aan een hele vrolijke, frisse en frivole versie. Met sappig rood fruit, knisperige grapefruitzest en een redelijk alcohol gehalte (12,5%) waardoor deze rosé de hele dag te drinken valt. Bovendien biologisch. Daar kun je mee voor de dag komen…, ook met het zorgvuldig gestylde etiket dat de persoonlijkheid van de wijn uitstekend onderstreept.

Te koop bij de betere wijnspeciaalzaak.
Adviesprijs € 12.95

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *