Ribera del Duero

Het toverwoord is terroir

Een uitnodiging voor een bijzondere wijnproeverij met wijnen uit het meest upcoming gebied van Spanje, de Ribera del Duero tijdens een bijzonder diner in restaurant Bolenius. Daar zeg je als professionele lekkerbek natuurlijk geen nee tegen.  Wij van I love Food & Wine waren er dus bij, en met ons tout culinair bloggend en vloggend Nederland.

Janna RijpmaDit wil je niet missen, zeker niet als de gastvrouw Janna Rijpema is; een gepassioneerde expert en liefhebster van wijnen uit deze streek. Voor haar wijngids (alleen voor vrouwen) bezocht ze namelijk diverse bodegas uit deze streek.

Twee extremen ontmoeten elkaar

Puur down to earth Nederlands en gepassioneerd Spaans. Dat is best een bijzondere combinatie. Dat deze twee extremen een uitstekende match zijn bleek tijdens dit diner. Want bij restaurant Bolenius gaan we weer terug naar onze culinaire roots, met Oudhollandse seizoensgebonden ingrediënten van eigen teelt uit de moestuin. De wijnen uit Ribera del Duero combineren hier qua stoerheid, kracht én intensiteit uitstekend bij.

Ribeira del Duero-proeverij bij Bolenius

Een kwestie van terroir

Het is zeker geen toeval is dat deze uitersten zo goed matchen. Dat komt omdat én de groenten van Bolenius én de wijnen uit de Ribera del Duero beiden het product zijn van hun terroir. En wat voor terroir. Van de koele Nederlandse klei tot de zinderend hete bodem van kalksteen, vaak ook in combinatie met klei. De wijngaarden liggen, zoals de naam van de wijnstreek al doet vermoeden, aan de oevers van de rivier Duero. De favoriete druif is net als in Rioja de tempranillo.  Eigenlijk, om precies te zijn, is het een kloon daarvan en in de Ribera-regio noemen ze hem ‘tinto del país’ of ‘tinto fino’.

Het gebied is zeker niet middelmatig te noemen; de wijngaarden liggen op grote hoogte, tot wel negenhonderd meter. En het klimaat is, zoals ze zelf zeggen, negen maanden echt koude winter en drie maanden zomerse hel. Dit klimaat zorgt, in combinatie met de grote hoogte, voor een groot verschil in dag – en nachttemperatuur. En dit zorgt nou net voor die verfijnde, intense aroma’s in de wijnen uit dit gebied.

Rioja versus Ribera del Duero

Zeg Spanje en iedereen roept Rioja. En ja, dat zijn echt mooie wijnen. Maar dit zeer succesvolle wijngebied rust op zijn lauweren. Dat maakt meteen het grote verschil met de Ribera del Duero. Hier zijn ze volop met de toekomst bezig, onder andere door goed te kijken wat de wensen van de wijndrinker van vandaag zijn. Neem bijvoorbeeld de trend naar minder zwaar houtgebruik en meer terroirexpressie. Die proef je in deze wijnen. En dat zonder in te boeten op de intense en krachtige no-nonsense smaak van de tempranillo-druif.

Ribera del Duero proeverij

Geproefd

Het mooie van Spaanse wijnen is dat ze al op dronk zijn op het moment dat ze in de schappen van de wijnwinkels liggen. De indeling van de kwaliteit, en smaak is te verdelen in de mate van houtgebruik, en dit gaat van

  • roble (4 tot max. 12 maanden houtrijping)
  • crianza (minstens 24 maanden rijping, waarvan 12 maanden op eikenhout)
  • reserva (minimaal 36 maanden rijping waarvan 12 maanden op eikenhout)
  • gran reserva (minimaal 5 jaar rijping waarvan 24 maanden eikenhout)

Het is dus afhankelijk van uw smaak waar u voor kiest. Een paar aanraders:

  1. Bodega Dominio de Bornos roble 2015: jong maar toch heerlijk drinkbaar. Een pure wijn met weinig tot geen houtgebruik, zachte tannines en een frisse ondertoon. Sappig met levendig fruit en een goeie structuur € 10,25 (www.okhuysen.nl)
  2. Bodegas Cruz de Alba crianza: Zo smaakt een mooie Spaanse crianza wijn; zacht en soepel van karakter. Met aroma’s zoals rood fruit, hout en tabak. € 17,75
  3. Alidis reserva 2010, verenigt de smaak van rode bessen, toffee en koffie met zachte tannines in een fluwelen afdronk (verkoopinformatie via Cava Barcelona/ cavabarcelona.nl
  4. Bodegas Traslacuestas Valvavado Old Vineyards 2012 met kundig (geïntegreerd) houtgebruik. Kruidig met smaken van zon doorstoofd zomerfruit (prijs ± € 29,50, verdere verkoopinformatie via Cava d’Or.

Geproefde Ribera del Duero

 

Op de hoogte blijven van het laatste wijnnieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *