Champagne en Crémants

Beoordeeld: Betaalbare bubbels tot € 30,- (deel 1)

Feestdagen zijn in aantocht! Ondanks Covid19 maken we er toch maar een feestje van. Maar welke bubbels ga je dan schenken? I love Food & Wine testte meer dan 40 verschillende bubbelwijnen tot € 30,-.

Van strak droog met een minimale dosage, tot rijk, romig en gastronomisch. We beoordeelden vooral of de wijnen goed gemaakt zijn, of ze in balans zijn en hoe het zit met de bubbels.  Maar natuurlijk heeft iedereen zijn eigen voorkeuren. Onze topselectie hebben we een cijfer gegeven. Vandaag:  deel 1 over Champagne en Crémants. En lees hier deel 2: Spaanse Cava en Corpinnat, plus bubbels uit overige landen.

Champagne, Crémants en andere mousserende wijnen. Heerlijk verfrissende feestelijke wijnen die, elke keer dat je kurk eruit plopt, een feestelijke stemming creëren. Eigenlijk zonde dat we ze vooral opentrekken als we van jaar wisselen. Slechts vijf procent van de wijnen die we in Nederland drinken is mousserend. Dat moeten we toch echt gaan veranderen!

 Wat is het verschil tussen een Crémant en een Champagne?

Bubbels als Champagne en Crémant komen uit Frankrijk. Ze worden op precies dezelfde manier gemaakt, volgens de zogenaamde methode traditionelle (dus met de tweede gisting op fles) zoals dat officieel heet. Maar de grote verschillen zitten in de regio en de gebruikte druivenrassen (cepages) waarvan ze worden gemaakt.

Champagne mag alleen worden gemaakt in de regio Champagne. Belangrijkste druivenrassen voor Champagne zijn chardonnay, pinot noir en de pinot meunier. De druiven worden altijd met de hand geplukt. Rijpingstijd (verplicht) voor Champagne is minimaal 12 maanden, maar meestal rijpen ze langer.

Crémant wordt gemaakt van regionale druivenrassen met een verplichte rijping van maar 9 maanden. Grootste verschil is verder de koolzuurdruk ! Die van een Crémant is veel lager dan die van een Champagne, namelijk 2,5 tot 4 bar in plaats van 6 bar. Dat betekent een zachtere bubbel.

I love Food&wine proefde 6 Champagnes en 7 verschillende Crémants.

7x Crémants uit Frankrijk 2020
7 Crémants uit Frankrijk

PROEFPORTRETTEN 7 CRÉMANTS

Grappig genoeg werden Crémants eerst gemaakt in Champagne. Het was de naam gebruikt voor wijnen met wat zachtere bubbels, met wat minder koolzuurdruk, namelijk 2 -tot 3 bar. Nu is het de verzamelnaam voor alle Franse mousserende wijnen die niet uit Champagne komen.

Het zijn de regio’s Bourgogne, Loire, Elzas, Bordeaux, Jura, Savoie, de Die (Rhône) en de Limoux waar ze gemaakt worden. Luxemburg mag, als het enige gebied buiten Frankrijk, ook deze naam aan zijn mousserende wijnen geven.

CRÉMANT DE LOIRE: meestal gemaakt van chenin blanc

Een Crémant de Loire mag van veel druivenrassen gemaakt worden, maar gek genoeg niet van sauvignon blanc, de sterdruif van de regio. Maar chenin neemt zijn rol graag over, samen met chardonnay, arbois, pinot noir en de cabernet franc voor de ‘blanc de noirs’.

  1. Score 8,4 als beste getest : Crémant de Loire Domaine de Vaugondy, Vouvray.

Crémant de Loire 2xTutti Frutti, dat is de smaak van deze fijne Crémant. Rijpe appel, abrikoos en gestoofde appeltjes met iets honing. De voorwaarde om dit lekker te houden zijn de frisse zuren, Een Crémant met genoeg structuur en frisheid om de hele maaltijd te begeleiden.

Vigh aan huis € 12,75

 

  1. Score 7,4 Crémant de Loire Château d’Avrile Brut is gemaakt van vier verschillende druivenrassen. (chardonnay, grolleau, pinot noir en chenin blanc)

De chenin blanc is hier de leading grape. Dat proef je aan de aanwezige zuren en dat lekkere wollige in deze wijn. Verder een vleugje van honing en kruidig citroengras.  Fijne mousse.
De Monnik Dranken € 12,-

 

CRÉMANTS DE BOURGOGNE: gemaakt van chardonnay en/of pinot noir

Crémants de Bourgogne hebben een hele goede naam, maar kwaliteit blijft soms wat achter. Er zijn dan ook veel eenvoudige varianten te koop. Ze worden altijd gemaakt van chardonnay en/of pinot noir. Dit zijn ook de meest gebruikte druiven voor Champagnes. De meeste Crémants komen uit de subregio Côte Chalonnaise, rond Rully. Hieronder een aantal die zeer de moeite waard zijn.

3x Crémant de Bourgogne

  1. Score 8,8 als beste getest: Crémant de Bourgogne, Famille Masse Blanc des Blancs Brut

Een rijke, rijpe Crémant, met veel van alles. Heerlijke bubbel met een beetje houtrijping en zachte smaak. Rond en rijp, brioche, vanille, gedroogde abrikoos en een rijp appeltje. Mooie bedekte zuren die net de juiste spanning geven.
De Monnik Dranken € 17,50

Wijn&Spijs : Hemelse combinatie met ceviche van zalm, kokosmelk, koriander, citroengras, knoflook en ui. Recept komt binnenkort op de website

 

  1. Score 7,9 Crémant de Bourgogne, cuvée Lucien brut

Mooie combinatie van ronde, rijpe maar toch frisse smaken. Zo’n rood herfst-appeltje, vloeibare honing, grapefruit en  brioche met een laagje roomboter. Fijne mousse en een lekker lange nasmaak.
Les Genereux / te koop bij huub@oostendorpwijnen.nl € 15,30

 

  1. Score 7,5 Crémant de Bourgogne, Pierre-Marie Chermette

Zelfgemaakte appelmoes met een vleug citroen en een draadje honing. Maar dan vloeibaar en gecombineerd met de frisse zuren en een parelende mousse. Gemaakt van 100% chardonnay.
Vinoblesse € 15,95

CRÉMANTS DE ALSACE: grootste producent

In de Alsace, de chique Franse naam voor de Elzas, zijn ze relatief laat begonnen met het maken van Crémants. Maar nu zijn ze, na de Champagne, de grootste producent van mousserende wijnen. Vijftig procent van alle Crémants komen hiervandaan. Het bedrijf Dopff, nog steeds zeer actief, is er ooit mee begonnen. De pinots; blanc, gris & noir (de laatste alleen voor rosé) chardonnay, riesling en de auxerrois zijn de druiven waar men mee werkt. Daarom smaken de Crémants de Alsace, weer net even anders dan alle andere Crémants.

  1. Score 8,6 als beste getest : Crémant de Alsace Domaine Eugène Meyer Cuvée de la Cave Dinière brut

Crémant de Alsace 2xHele elegante wijn, met fijne zuren en een prettig bittertje. Hij heeft iets bloemigs in de smaak, naast de rijpe smaak van gekonfijte abrikoos en gedroogd appeltje.
Biowijnclub € 15,95

 

  1. Score 7,2 Crémant d’Alsace, Cuvée Julien. Gemaakt van pinot blanc en de auxerrois druif. Alles uit de voorjaarsfruitmand zit hierin. Met een toefje anijs en een subtiel zoetje. Lekker frisse zuren en een fijne mousse. Hij blijft lekker na-zingen in de mond.

De Monnik Dranken € 14,95

 

Nederlandse bubbels in opmars
Ook in ons eigen koele Nederland maken we heel behoorlijke wijn. Dit gebeurt voornamelijk in het Zuid-Oosten. Hiervoor worden de zogenaamde nieuwe hybride rassen gebruikt. Het bijzondere van deze rassen is dat ze resistent zijn voor de druivenziektes, die het gevolg zijn van ons vochtige klimaat. De mooiste Nederlandse bubbel die we proefden is de Dame van domein Holset 2017 Brut. Gemaakt van de chardonnay, een zeer geschikt druivenras voor een mousserende wijn. Hij is lekker fris, met een fijne mousse en de prettige smaak van rijp fruit zoals appel en abrikoos. Absoluut de moeite waard!
Domein Holset € 25,-

 

PROEFPORTRETTEN 6 CHAMPAGNES

Onze aanvraag ‘betaalbare bubbels tot € 30,-‘ bij verschillende importeurs leverde 6 champagnes op. Maar deze 6 flessen verschillen wel in ‘zoetheid’. De hoeveelheid restsuiker kun je enigszins aflezen aan de termen op het etiket. Op de 6 geproefde Champagnes tref je deze verschillen aan:

  • Brut nature (oftewel zéro dosage): geen suikers toegevoegd.
  • Extra brut: 0 – 6 gram suiker / liter
  • Brut: 0 – 12 gram suiker / liter
6x Champagne met glas
Dit zijn de 6 Champagnes die zijn getest!
  1. Score 8,4 als beste getest Champagne de Castellane Commodore Brut

Zijdezacht en elegant. Stevige mousse met wat toast. Sappig glas champagne met veel smaak, heeft van alles wat en niet al te strak.
Wine & Spirits € 29,95

 

  1. Score 8,2 Champagne Moutardier, Carte d’Or Brut

Mooie neus met frisse appel en toast; aantrekkelijk. Opwekkend en smaakvol met frisse zuren, en toast. Mousse niet opdringerig, maar wel aanwezig.
Champagne Moutardier-webshop € 29,50

 

  1. Score 8,0 Eric Taillet Egali’T Brut

Strakke frisdroge champagne met Granny Smith-appeltjes en een fijne mousse. Lange afdronk. Heeft ook maar 2 gram suiker / liter. Echt een aperitief Champagne in combinatie met verse oesters.
L’Atelier du Champagne € 31,50 (eigenlijk net iets te duur voor onze test!)

 

  1. Score 8,0 Louis Casters Champagne Cuvée Superieure Brut

Mineraal met rijpe fruittonen in de neus. Rond in de mond met frisse appeltonen en een plezierige mousse. Vindt iedereen aangenaam. Gemaakt van 100% pinot meunier.
Disdonc € 29,50

 

  1. Score 7,2 E. Rapeneau Champagne Brut

Verfijnd in de geur; hier ruik je gele appel. Ingetogen champagne, fruitig, fris en evenwichtig. Een allemansvriend.
De Monnik Dranken € 24,50

 

  1. Score 7,2 Drappier Carte d’Or Brut

Rijpe appel met een vleug honing in de neus. Pas later komt de briochetonen. Levendige mousse, frisse appeltonen in de smaak en subtiele aroma’s van toast.
Henri Bloem € 27,95

Credit: fotograaf Anja Robertus

 

 

Dit artikel is geschreven door Jolande Vos/Petri Houweling

 

 

 

Op zoek naar borrelhapjes die passen bij bubbels?

Vijf hapjes die passen bij Champagne
Vijf hapjes die passen bij Champagne, Cava of ander mousserend

Géén oliebollen serveren bij deze betaalbare bubbels tijdens Oud & Nieuw. Maar kies voor hartige borrelhapjes als blini’s met zalm, gougères (Franse kaassoesjes), makreelrilette op toast of krokante chips gevuld met crème fraîche en roze kaviaar. Recepten nodig? Lees hier verder…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *