Voor het weekend

Ceviche van zalm met kokosmelk

Ik ben dol op ceviche! Met ceviche tover je meteen de Latijn-Amerikaanse smaken op tafel. Al eerder publiceerde ik een traditioneel recept in samenwerking met Katinka van CevicheCeviche (ze schreef ook een kookboek Mi Casa Peru). Maar deze versie van ceviche van zalm is gebaseerd op een recept van Pascale Naessens. Hij is onwijs lekker. Bovendien in 10 tot 15 minuten op tafel. Het ultieme voorgerecht voor een voorjaars dinertje! 

Nog even ter herinnering misschien. Wat is ceviche eigenlijk? Ceviche is het nationale gerecht van Peru. Het is verse vis (of zeevruchten) die in een paar minuten worden  ‘gegaard’ in een marinade op basis van citrussap (staat ook wel bekend als ‘tigre de leche’ oftewel tijgermelk). 

Waar komt ceviche vandaan?

Het gerecht dat we tegenwoordig ceviche noemen, lijkt erg op het gerecht dat duizenden jaren geleden al werd bereid. De Spanjaarden brachten uien en citrusvruchten mee naar Peru. In Peru aten de mensen verse vis. Door de verse vis in een marinade te leggen op basis van citrussap (oftewel tijgermelk), ‘gaart’ de vis.

Aan het eind van de 19e eeuw kwamen de Japanners naar Peru. Zij introduceerden een unieke manier van vis snijden; namelijk in plakjes (sashimi). Ook die plakjes vis werden gemarineerd in de tijgermelk, maar de Japanners voegden ook andere oosterse smaken toe als sojasaus, citroengras en gember. Deze mix van Peruaanse en Japanse keuken noemen ze Nikkei.

Welke wijn bij ceviche van zalm?

Beetgare zalmblokjes in een friszure kokossaus met verse koriander. Drink hier een mousserende wijn bij, zoals een Cava of Crémant. Welke? Lees mijn verhaal over betaalbare bubbels deel 1 + deel 2!

Ceviche van zalm en kokosmelk

Ceviche van zalm met kokosmelk

Voorbereiding: 15 minuten
Super simpel voorgerecht van kraakverse zalm gegaard in een marinade van limoensap, kokosmelk en koriander.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 250 gram kraakverse zalm

marinade

  • 1 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 10 gram koriander
  • 1 stengel citroengras
  • sap van 1 limoen = 30 ml
  • 150 ml kokosmelk 18% vet

Bereiding
 

  • Snijd de sjalot in fijne ringetjes. Snijd het knoflookteentje en de koriander fijn. Verwijder de buitenste vellen van het citroengras en snijd de bovenste helft eraf (dat is onbruikbaar!). Kneus de stengel door het met de achterkant van een groot mes erop te slaan (zo geeft hij vocht en smaak af). Snijd hem vervolgens in heel dunne plakjes.
  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en roer door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Zet even apart.
  • Snijd de zalm in kleine blokjes van 1 cm. Meng door de marinade. Verdeel over 4 kommetjes of bordjes. Garneer met wat extra koriander. Serveer meteen.

Bron: Echt Eten van Pascale Naessens