De Nieuwe Polderkeuken

Wie schenkt de beste huiswijn 2018?

Elk jaar opnieuw vindt de wedstrijd ‘Beste huiswijn van Midden Holland’ plaats, georganiseerd door het Nederlands Wijngilde Midden Holland. Dit jaar (2018) is de wedstrijd gewonnen door restaurant De Nieuwe Polderkeuken uit Stolwijk met een wijn uit de Zuid-Italiaanse regio Puglia.

Afgelopen januari beoordeelde het proefpanel van Het Nederlands Wijngilde achttien ingezonden wijnen, ingestuurd door de Horeca uit Midden Holland. Het panel selecteerde zes finalewijnen, waarvan de helft uit Europa en de andere helft uit de Nieuwe Wereld afkomstig is. Ze beoordelen de wijn op hun algemene kwaliteit, smaak en inzetbaarheid. Tijdens de huldiging vertelt voorzitter Gerrit Borg dat het puntenverschil tussen deze 6 finalewijnen erg klein is. Het proefpanel oordeelt op een schaal van 1 – 20 punten, waarbij wijn met een score van boven de 15 punten moet worden gezien als een Grand-Cru-wijn.

Welke wijn wint?

Frank Streefland van De Nieuwe Polderkeuken wint met een puntentotaal van 13,45 pnt. En het verschil tussen nummer 1 en 6 is maar 0,67 pnt.

Passo del Sud Puglia
Winnende wijn uit Puglia

De winnende rode wijn is afkomstig uit de Zuid-Italiaanse regio Puglia en heet Passo del Sud 2015, geïmporteerd door Wijnimport J. Bart. Deze rode wijn is gemaakt van de druivenrassen primitivo (55%), negroamaro (35%) en malvasia nera (10%). De druiven worden met de hand geoogst en daarna gedurende 4 weken opgeslagen zodat de druiven indrogen. Hierdoor ontstaat meer smaak. Na de vergisting rijpt de wijn nog 8 – 10 maanden op Frans eiken.

Resultaat: Volle rode kleur. In de geur gestoofd fruit en wat specerijen. De aandronk is mooi zacht en rond. Veel rijp fruit en ronde tannines. Een wijn die iedereen aangenaam vindt.

Polderkeuken-menu

Na de huldiging trakteert patron/cuisinier Frank het gezelschap op een mooi vier gangen-diner om de rode wijn tot z’n recht te laten komen. Wat komt er zoal op tafel?

 

  • Kabeljauw met structuren van biet, appel en Hollandaise-saus.
  • Rivierkreeftjes uit de Krimpernerwaard met Hollandse asperges en krokante oester
  • Lam met zoete aardappelpuree, maïsjus met gepofte knoflook
  • Dessert met verschillende mandarijnstructuren, koffieijs en tonkabonen.
Dessert De Nieuwe Polderkeuken
Mandarijn, koffieijs en tonkabonen

Benieuwd naar deze rode wijn? Ga dan eens eten bij De Nieuwe Polderkeuken en laat je verrassen door hun innovatieve keuken met oog voor ingrediënten uit de regio!

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Restaurant De Nieuwe Polderkeuken
Dorpsplein 7
2821 AR Stolwijk
Tel. 0182 602016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *