Viña Carmen

Interview met wijnmaakster Emily Faulconer

Emily Faulconer, wijnmaakster van het Chileense wijnhuis Viña Carmen,  werd onlangs door Tim Atkin uitgeroepen tot een van de MEEST INVLOEDRIJKE jonge wijnmakers van Zuid-Amerika. Een jaar eerder, in 2018, had ook Decanter haar al ontdekt en bestempelde haar toen ook al als een top wijnmaker van Zuid-Amerika!

Eind september was Emily op bezoek in Nederland op uitnodiging van Vinites, haar Nederlandse importeur. Natuurlijk was I Love Food & Wine hier ook bij; Yvonne Zohar had een gesprek met haar.

Sinds juni 2017 werkt Emily bij Viña Carmen en is zij verantwoordelijk voor het premium segment. Viña Carmen heeft de ambitie, evenals Emily, om het imago van Chileense wijnen om te buigen van ‘good value for money’ naar  ‘terroir gedreven’ wijnen. Ze willen wijn maken met een eigen identiteit die het verhaal vertellen van het gebied waar ze vandaan komen.

Wie is Emily Faulconer?

Ik kom uit het zuiden van Chili. Mijn ouders zijn Engelse emigranten, vandaar de naam Faulconer. Ik wist van jongs af aan al dat ik wijnmaker in Chili wilde worden.  Na mijn studie als landbouwingenieur aan de Universidad Católica de Chile deed ik ervaring op in het maken van wijn in Elqui Valley, bij Viñedos Alcohuaz.  Ik houd van Chili, maar wilde nieuwe dingen ontdekken, aan nieuwe projecten werken. Na werkstages in Californië bij Cakebread Cellars en in Nieuw Zeeland bij de Trinity Hill Winery in Hawke’s Bay, besloot ik naar de historische bakermat van de moderne wijncultuur te gaan: Bordeaux. Wat mij opviel tijdens mijn werk bij Chateau Canon is de aandacht voor details, voor het streven naar perfectie.  Ik leerde dat wijn niet alleen een vloeistof is. Het opende mijn ogen voor de vele manieren van wijn maken, voor de inspirerende mensen die ik ontmoette, voor wat wijn echt is. Wat de wijnwereld voor mij betekende.’

Wat kun je ons vertellen over Viña Carmen Vineyards?

Carmen is de oudste actieve bodega in Chili. Het is in 1850 opgericht door Chistian Lanz, die de wijnmakerij heeft benoemd naar zijn vrouw Carmen. Toen we in 1987 deel werden van de Santa Rita en Los Vascos familie kwam het geld beschikbaar om een van de modernste wijnbedrijven van Chili neer te zetten. Maar de basis van het succes van Carmen ligt niet alleen in de kelder, maar ook in de wijngaard. Ik zou zeggen 50%-50% en dat weerspiegelt ook mijn eigen werk.’

Deze onafhankelijke kleine telers zijn de ruggengraat van onze industrie

Een vrouw met een missie

Samen met collega-wijnmakers wil Emily de vaak vergeten ‘oude’ druivenrassen  van de oorspronkelijke pioniers weer nieuw leven in blazen en toegankelijk maken voor een breder publiek.

Ik vind deze wijnen van oude rassen zeer relevant en belangrijk voor onze cultuur. Ze vertegenwoordigen wat ons historisch is overkomen. We kunnen niet allemaal hetzelfde doen. Ik begrijp hoe moeilijk het is voor deze kleine telers en hun wijngaarden om te bestaan. Dat is waar wijnbedrijven als Viña Carmen kunnen helpen. Deze onafhankelijke kleine telers zijn de ruggengraat van onze industrie, ze zijn ons historische archief.’, vertelt zij ons ernstig.

Herontdekking carménère

In 1994 is de druivensoort carménère herontdekt in de wijngaarden van Viña Carmen. Lang werd gedacht dat deze druivensoort allang was uitgestorven. Vaak werd carménère aangezien voor merlot, maar onderzoek wees uit dat de carménère druif nog steeds te vinden was in de Alta Maipo Valley wijngaarden van Carmen. Sinds de herontdekking is de carménère druif uitgegroeid tot een symbool van de Chileense wijnbouw.

 

Emily tijdens proeverij van Vina Carmen
Op de achtergrond Emily tijdens de proeverij in Amsterdam

Winemaker’s dinner van het Chileense wijnhuis Viña Carmen bij Restaurant Zuid in Amsterdam, wat proeven we?

  1. 2019 Sauvignon Blanc Reserva Premier 1850 ‘Carmen’. Sauvignon blanc volgens het boekje, geurig, veel fruit, limoen, passiefruit, citrus en vuursteen, heerlijk droog en fris, meer fruit dan groene tonen.
  2. 2018 Chardonnay Reserva Premier 1850 ‘Carmen’. Chardonnay, maar dan op z’n Chileens, maar wel met een zacht, boterige, bourgondische twist. Ingetogen neus. In de mond rijk, vol en behoorlijk krachtig, maar hier ontbreekt ook de frisheid en het fruit (citrus, perzik, roze appels) niet. Middellange afdronk, goede balans en struktuur. Een rijpere stijl van Chardonnay, die goed bij verschillende gerechten past.
  3. Carménère Reserva Premier 1850 ‘Carmen’. Intense, violet-robijnrode kleur, veel fruit, rijpe kersen, moerbei en pruimen. Zacht met een marmeladeachtige kruidigheid, licht rokerig en peperig, alsof je chocola met een rode peper eet.
  4. Carménère Gran Reserva ‘Carmen’. De gran reserva is van een andere orde dan vorige wijn. Meer balans, vol, intens, tabak chocolade en de typisch Chileense Carménère met kruidigheid, peperig en zachte rijpe, romige afdronk.
  5. 2018 Merlot Reserva Premier 1850 ‘Carmen’. Zachte Merlot met veel zwarte bessenfruit, maar ook bramen, met als top noot een vleugje vanille.
  6. 2016 Merlot Gran Reserva ‘Carmen’. Krachtiger en intenser dan de Carmen reserve Merlot. Soepel en zacht in de aanzet en daarna, vol en krachtig met rijp fruit en enige ontwikkelingstonen, zoals tabak, rijpe, zoete pruimen en vijgen en een klein pepertje.
  7. 2017 Carmen Frida Kahlo Single Vineyard. Deze 100% carménère, afkomstig van de wijngaarden van Alto Maipo, is een nieuw project van Viña Carmen. Diep robijnrood van kleur, met in de neus aroma’s van zwarte bessen, bramen en zoethout, een vleugje tabak en cederhout. Rijk in de mond, genereus, veel mooi rijp fruit en toch behoorlijke tannines, die de wijn meer structuur, balans en diepte geven.
  8. 2016 Carmen DO Matorral Chileno, syrah, cinsault, viognier. Deze DO serie portretteert van een of meer druiven of wijngaarden. In dit geval de Rhône druiven syrah, cinsault en voor een klein deel viognier. Floraal met mooi rood fruit, verfijnde tannines en een goede zuurgraad. Een elegante wijn met persoonlijkheid die het gastronomisch heel goed zal doen. Let op: vanaf 2018 besloot wijnmaker Emily Faulconer de blend te wijzigen door voor een basis van carignan te kiezen met enkele percentages uit garnacha. Beiden druiven komen uit het Melozal-gebied in Maule, Centraal Chili.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *