Domaine Ott

Moois uit de Provence

De Provence, een bijzondere Franse regio met méér dan lavendel en Côte d’Azur. Het is namelijk ook de thuisbasis van Domaine Ott. Er wordt veel wijn gemaakt in de Provence, maar de wijnen van Ott zijn van een ongekende elegantie en subtiliteit. Geen slobbertjes dus uit het zuiden van Frankrijk, maar wijnen die wereldwijd op de wijnkaart van toprestaurants te vinden zijn. Men herkent ze aan de iconische flessen, geïnspireerd door de amfora’s waarin ze ooit in lang vervlogen tijden werden bewaard, en die nog steeds te vinden zijn in de Provence. Al meer dan 120 jaar worden er chez Ott zeer bijzondere wijnen gemaakt. Dit gebeurt op drie verschillende domaines; Château de Selle, Château Romassan en Clos Mireille. Vandaag de dag zijn het Christian en Jean-François Ott, twee neven van de vierde generatie, die de constante kwaliteit van de wijnen bewaakt.

Boerenverstand

Jean-Francois Ott
Jean-Francois Ott

Jean-François is de wijnmaker. Een nuchtere man, even op bezoek in het Amsterdamse Okura hotel voor de presentatie van de nieuwe millesimé (2016). Hij vertelt dat hij, voor het maken van hun bijzondere wijnen, “gewoon zijn boerenverstand” gebruikt. Met alle savoir faire die er al sinds generaties bij alle Ott-wijnboeren aanwezig is. Om dit ons te laten proeven serveert het sterrenrestaurant Ciel Bleu onder leiding van chef-kok Onno Kokmeijer en sommelier Noël van Wittenberg ons 4 wijn-spijscombinaties.

Ciel Bleu & Ott

Wat komt er op tafel?

1.Oester met chorizo; deze geraffineerde combinatie van pittig en ziltig is een mooie match met de Ott Rosé 2016. De wijn heeft genoeg body, mineraliteit en kruidigheid voor dit uitdagende gerecht.

2.Bij de langoustine met groene appel & gember wordt een Clos Mireille 2015 geschonken. Gember is over het algemeen geen makkelijk ingrediënt om een wijn bij te matchen, maar de volle ronde witte wijn met een prachtige balans van zuur en mineraliteit blijft helemaal overeind.

3.De rosé van Château de Selle (2016) is de begeleidende wijn van een gerecht van rode mul, saffraan & inktvis. Doe je ogen dicht en je proeft een heerlijk ziltige, krachtige witte wijn met veel lengte. Gaat heel goed samen met de vis en de aparte smaak van saffraan in het gerecht.

4.Bandol is volgens mij de allermooiste rode wijn uit de Provence, en is net zo intens van smaak als de erbij geserveerde eend. De jaargang van 2012 is nog maar net op dronk, met tonen van garrique, zomerfruit en noten. Dat met een flinke zeebries eroverheen. Genieten!

Hoeveel betaal je voor een echte Ott?

  • Rosé BY OTT, tussen de € 15 en de € 20, –
  • Chateau de Selle tussen de € 30 en de € 35, –
  • Clos Mireille Blanc de Blancs tussen de € 25 en de € 30,-
  • Bandol rouge tussen de € 35 en de € 40, –

Voor meer informatie: www.fourcroy.nl

Op de hoogte blijven van WijnSpijs-nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.