Voor het weekend

Trendy Flammkuchen uit de Elzas

Ben jij ook zo dol op Flammkuchen of heb je er nog nooit van gehoord? Sinds een paar jaar is dit gerecht helemaal booming! Het is een klassieker uit de Franse Elzas en wordt daar ook wel tarte flambée genoemd. In feite is het een soort zéér knapperige pizza. Belegd met crème fraîche, uien, spekjes en kaas. Het lekkerst als hij in een houtoven wordt gebakken van homemade gistdeeg. Maar wij kiezen voor snelheid en gemak en gebruiken kant-en-klaar flammkuchendeeg van Tante Fanny. Te koop in de supermarkt.
Flammkuchen; Ik ben er dol op, zeker deze versie van Janny van der Heijden, de presentatrice van Heel Holland Bakt!

 Flammkuchen doet het goed voor de lunch, of als hapje bij de borrel. Maar…, wij aten deze Flammkuchen als hoofdgerecht, in combinatie met de soep van geroosterde witlof en een frisse salade. Echt heeeeerlijk…; we aten onze vingers erbij op. Aanrader dus.

Welke wijn bij Flammkuchen?

Bij deze knapperige Flammkuchen uit de Elzas past een wijn uit dezelfde regio. Denk aan Pinot Blanc, Pinot Gris, Muscat of Riesling, eveneens uit de Elzas. Ook goede begeleiders zijn Duitse witte wijnen als Silvaner of Müller Thurgau.

4 personen25 minuten

Ingrediënten

  • 1 rol Flammkuchendeeg (koeling supermarkt)
  • 200 ml crème fraîche
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 1 rode ui, in zéér dunne halve ringen
  • versgemalen peper
  • 75 gram geraspte gruyère
  • gehakte bieslook of peterselie (optioneel)

Stap 1

Verwarm de oven voor op 220 °C. Haal het deeg ca. 10 minuten van te voren uit de koeling. Rol uit en leg (met het bakpapier eronder) op de bakplaat. Bestrijk het deeg met een laag crème fraîche en schik hierop spekreepjes en dungeschaafde uiringen. Bestrooi met versgemalen peper en de gruyère.

Stap 2

Bak de flammkuchen in ca. 15 minuten gaar en goudbruin. Bestrooi na het bakken eventueel met wat bieslook of peterselie.

 

Variaties op Flammkuchen:

  • Vervang een deel van de crème fraîche door kwark.
  • Vervang de spekjes door kort aangebakken champignons.

 

Het kookboek

Compact kookboekje gevuld met 50 favoriete ovengerechten van Janny van der Heijden. Van maaltijdschotels, hartige gerechten tot zoete taarten. Janny van der Heijden is een culinair publiciste die verschillende tv-programma’s presenteert en tientallen kookboeken op haar naam heeft staan. In het verleden was zij hoofdredacteur van Tip Culinair.

Bestellen kun je hier:

cover Ovengerechten van Janny van der HeijdenTitel : Ovengerechten
Auteur : Janny van der Heijden
Uitgever : Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
ISBN : 978 89 0388 0855
Prijs : € 20,-

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *