Voor het weekend
Lamskoteletten van de BBQ

Steek de barbecue maar aan: we maken dit weekend gemarineerde ‘lamb chops’ van BBQ-king Jord Althuizen. Het recept is afkomstig uit zijn nieuwste kookboek ‘No Worries BBQ’. We hebben het een aantal keren getest en aangepast. En nu is het heerlijk!

In het intro van het recept vertelt Jord het volgende:

Tijdens een bijzonder gezellige BBQ op het achterdek van de wijnmakersfamilie De Bortoli deelde Leanne een van haar familierecepten. Daarmee liet ze zien niet alleen de Italiaanse keuken te beheersen (ze heeft Italiaanse roots), maar ook de Australische, die is doorspekt met Aziatische invloeden. De smakelijke combinatie van de Australische lamskoteletten met een zoet-zoutige sojamarinade, die na het grillen een heerlijke gekaramelliseerde touch geeft, is te lekker om niet met jou te delen. Het marineren duurt even, maar qua bereiding is de boel zo klaar en heb je dus alle tijd om nog een rondje wijn in te schenken en relaxen met je gasten. Probeer een beetje dikke lamkoteletten te scoren; zo kun je ze mooi laten karamelliseren zonder risico op een te gare kotelet.”

Welke wijn bij gegrilde lamskoteletten?

De licht gekaramelliseerde lamskoteletten smaken wat zoetig met een duidelijke touch van gember en sherry. Schenk hier een volle soepele rode wijn bij met rijpe fruitaroma’s. Denk aan Zinfandel of Primitivo. Maar ook een Malbec uit Chili, of een Côtes du Rhône is een prima keus.

4 personen15 minuten, 3 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 75 gram verse gember
  • 4 eetlepels bruine suiker
  • 75 ml sojasaus
  • 3 knoflooktenen, fijngehakt
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 4 eetlepels droge sherry
  • 4 eetlepels tomatenchutney of -ketchup
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 kg lamskoteletten
  • zout
  • 1 verse rode peper, zaadjes verwijderd en in ringetjes gesneden
  • 2 lente-uien, in ringetjes gesneden

Stap 1

Schil de gember en hak  of rasp hem zo fijn mogelijk, Doe twee derde van de gember met de suiker, de sojasaus, knoflook, het sesamzaad, sherry, tomatenchutney en versgemalen zwarte peper in een grote kom of schaal en roer alles goed door elkaar. Leg de lamskoteletten erin en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met de marinade. Laat minimaal 3 uur marineren in de koelkast (een nachtje is nog beter).

Stap 2

Gril de lamskoteletten met marinade 3 minuten per kant op de BBQ of in de grillpan. Bestrooi ze met zout. Leg ze op een schaal en garneer ze met de overgebleven gember, de rode peper en lente-ui.

 

Bestellen kun je hier:

Cover No Worries BBQTitel : Smokey Goodness No Worries BBQ
Auteur : Jord Althuizen
Uitgever : Uitgeverij Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 215 688 98
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer proeven uit dit heerlijk BBQ-kookboek? Kijk ook nog even naar de BBQ salade met perzik en burrata. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *