Gougères Franse kaassoesjes

Voor Oud & Nieuw
Gougères (Franse kaassoesjes)

Gougères zijn Franse kaassoesjes die oorspronkelijk uit de Bourgogne komen. De stad Sens, tussen Parijs en Bourgogne, vindt zichzelf de bakermat van deze traditionele knapperige borrelhapjes. Heel soms worden ze ook gevuld met een kaas-roomvulling. Maar dat doen wij niet. Van oudsher worden ze bestrooid met geraspte kaas. Maar met zwart sesamzaad is ook heel lekker. De perfecte borrelhap tijdens de feestdagen!!!

Welke wijn bij Gougères?

De perfecte wijn-spijscombinatie is natuurlijk champagne, want de gist in de champagne wordt opgevangen door de volle smaak van de kaas. Maar ook passen ze heel goed bij een glas Chablis of een glas Beaujolais.

25 stuks30 minuten + 20 minuten baktijd

Ingrediënten

  • 200 ml water
  • ½ theelepel zout
  • 80 gram roomboter
  • 120 gram bloem
  • 3 à 4 eieren (200 gram)
  • 75 gram geraspte oude Comté-kaas*
  • 2 eetlepels bieslook, fijngeknipt
  • zwart sesamzaad
  • extra: bakplaat, bakpapier, spuitzak met spuitmondje (ɸ 5 mm)

Stap 1

Zet alle ingrediënten afgewogen klaar. Breng in een pan het water, zout en boter aan de kook. Roer de bloem erdoor. Blijf roeren tot een gladde bal ontstaat die van de pan loslaat. Pan van vuur nemen. Blijf kloppen tot het deeg zover is afgekoeld dat je het kunt aanraken.

Stap 2

Oven voorverwarmen op 200 °C. Klop met een mixer vervolgens één voor één de eieren door de deegbal totdat elk ei helemaal is opgenomen en het deeg weer glad en glanzend is. Meng dan de geraspte kaas (houd ca. 2 eetlepels achter voor garnering) en bieslook erdoor. Vul een spuitzak (bijvoorbeeld de plastic zakken, te koop bij de Hema) met spuitmondje met het deeg. (tip: zet de plastic zak in een maatbeker en vul hem dan)

Stap 3

Bekleed de bakplaat met bakpapier, of vet hem in. Spuit op de bakplaat ca. 25 balletjes ter grootte van een walnoot, met een minimale tussenruimte van 2 cm (ivm rijzen). Druk de puntjes glad met een natte vinger. Bestrooi met de overgebleven kaas of zwart sesamzaad. Bak in het midden van de oven in ca. 20 minuten gaar en goudbruin. Laat ze op een taartrooster afkoelen. Je kunt ze zowel koud als warm eten.

Je kunt de Gougères het beste direct eten. Wil je ze toch even bewaren, doe ze dan in een luchtdichte trommel.

 

*Je kunt de kaas ook vervangen door Gruyère of Parmezaanse kaas

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *