Crumble met appel en bramen

Voor het weekend
Crumble van appel en bramen

Bramen zorgen voor nostalgische herinneringen. Als kind plukten we langs de kant van de weg onze emmertjes vol. We struinden door moeilijk begaanbare paden, haalden onze benen open aan de dorens, op zoek naar de mooie donker-gekleurde  rijpe vruchtjes. Mijn moeder maakte er dan jam van. Wat een goede oude tijd.

Portret Regula Ysewijn
Portret Regula Ysewijn uit België

Maar bramen passen ook heel goed in een Britse crumble, oftewel warme fruittaart met een krokant kruimeldeeg-laagje. Dit recept komt uit het Britse bakboek van Regula Ysewijn. Regula is een Belgische culinair auteur en foodfotograaf. Ze heeft een bijzondere interesse in historische recepten, met name die uit Groot-Brittanië. En inmiddels heeft ze twee (prijswinnende) kookboeken gepubliceerd Pride and Pudding en Belgian Café Culture. Daarnaast is Regula een van de twee juryleden van Bake off Vlaanderen, de Vlaamse versie van het Britse programma The Great Britisch Bake Off. In haar intro vertelt ze dat crumble een typisch Brits gerecht is. Bovendien is het waanzinnig eenvoudig om te bereiden!

Welke wijn bij crumble met appel en bramen?

Deze crumble is een lekker lichtzoet nagerecht van warm fruit met knapperige crumble met stevige bite van de havervlokken. Welke wijn erbij? Er zijn verschillende opties mogelijk, zoals de Elysium Black Muscat, Brachetto d’aqui uit Piëmonte of een Red Muscadel van Rietvallei (Zuid Afrika). Al deze rode dessertwijnen accentueren de mooie zoete fruitaroma’s.

4 personen50 minuten

Ingrediënten

  • Voor de crumble
  • 85 gram volkoren tarwe- of speltmeel
  • 60 gram havervlokken of speltvlokken
  • 50 gram lichte basterdsuiker
  • 80 gram boter, op kamertemperatuur
  • 25 gram geschaafde amandelen
  • snufje zeezout
  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven

 

  • Voor de vulling
  • 2 appels, in blokjes
  • 30 gram boter
  • 30 gram suiker
  • ¼ theelepel kaneel
  • 200 gram bramen
  • Extra: bakvorm van ca.12×18 cm

Stap 1

Verwarm de oven voor op 190 °C en vet de bakvorm in met boter. Vermeng de ingrediënten voor de crumble en wrijf de boter erin, plaats in de vriezer terwijl je de vulling bereidt.

Stap 2

Stoof de appel 5 minuten met de boter, suiker, kaneel en 2 of 3 bramen voor de kleur. Lepel de vulling in de bakvorm gevolgd door de rauwe bramen. Verkruimel ruwweg de crumble erover en plaats 30-40 minuten in de oven tot de crumble goudbruin is en de fruitvulling heerlijk bubbelt.

Serveer met vanille-ijs of met Griekse yoghurt of skyr.

Brits bakboek met authentieke recepten

Al sinds dat Regula een klein kind was, had ze een onnavolgbare fascinatie voor Groot-Brittannië. Alles wat Engels was maakte haar blij. Vanaf haar negende keek ze uit naar de familievakanties in Engeland, Schotland of Wales. Altijd op zoek naar lokaal gebak. Zo begon de start van haar carrière en het historisch onderzoek. In dit boek zijn al haar Britse bakrecepten verzameld, een kookboek boordevol authentieke Britse klassiekers.

Bestellen kun je hier:

Cover Brits bakboekTitel : Brits bakboek
Auteur : Regula Ysewijn
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 883 689 4
Prijs : € 31,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST

Recept: crumble met appel en bramen. Echte Britse klassieker uit het Brits bakboek (genomineerd tot Gouden Kookboek 2019). In feite is het een warme fruittaart met een krokante bovenlaag. Onwijs lekker met bolletje ijs. #makkelijk #dessert #toetje #zomers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *