Appeltaart met cranberries

Verjaardagstaart
Appeltaart met cranberries

I Love Food & Wine bestaat vandaag 1 jaar! Hiep, hiep, hoera. Dat vieren we met een stuk taart. Mijn favoriete taart is: appeltaart. En deze taart is perfect. Niet alleen gevuld met appels, maar de gedroogde cranberries geven een extra dimensie. Evenals de amandelspijs. Echt…, hemels! 

Welke wijn bij appeltaart met cranberries?

Natuurlijk kun je koffie of thee drinken. Maar een dessertwijn erbij maakt het feest compleet. Een prima combinatie met appeltaart is een Sauternes of Monbazillac. Maar door de aanwezigheid van amandelspijs, zijn er meer mogelijkheden. Kies voor bijvoorbeeld een tawny port, Tokaji Aszù,  Rivesaltes Ambré, of een Vin Santo.

 

12 punten1 ½ uur + 1 uur wachttijd
 

Ingrediënten           

  • Deeg:
  • 175 gram roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • zout
  • 300 gram bloem
  • geraspte schil van een ½ citroen
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepels koud water
  • Vulling:
  • 1 ½ kg friszure appels (elstar)
  • 80 gram gedroogde cranberries
  • mespunt kaneel
  • 1 eetlepel custard
  • 8 eetlepels abrikozenjam
  • 150 gram amandelspijs
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel citroensap
  • poedersuiker
  • Extra: keukenmachine, springvorm f 24 cm, huishoudfolie

Stap 1

Doe boter, poedersuiker, snufje zout, bloem, citroenschil en eierdooier in de keukenmachine en maak het tot grof mengsel dat eruit ziet als broodkruim. Overdoen in een beslagkom, dan 2 eetlepels koud water toevoegen. Snel kneden tot een soepel deeg. Vorm het tot een dikke worst en verpak het in huishoudfolie. Ca. 1 uur in de koelkast leggen.

Stap 2

Intussen de vulling maken. Appels schillen en met een appelpartensnijder de appels in gelijke partjes snijden. Helft van de appels in een kom doen. Toevoegen: rode vruchten, kaneel, custard en 4 eetlepels abrikozenjam. Door elkaar scheppen.

Stap 3

Oven voorverwarmen op 180 °C. – Snijd het deeg in ovale plakken en bekleed hiermee de springvorm met een opstaande rand. Je moet het deeg met je vingers aan elkaar drukken zodat het 1 geheel wordt.

Stap 4

In een kom doen: amandelspijs, 1 eetlepel boter en eierdooier. Met de hand tot een soepel mengsel kneden en uitdrukken op de bodem van de taart. Goed aandrukken. Appelmengsel erop scheppen. Rest van de appelschijfjes erover verdelen. In midden van oven taart ca. 50 minuten bakken. Verhoog de temperatuur naar 220 °C en bak de taart nog eens 10 minuten tot de bovenkant goed bruin is. Laten afkoelen.

Stap 5

In steelpan rest van abrikozenjam met citroensap verwarmen en taart ermee bestrijken. Leg een bord omgekeerd op de bovenkant van de taart en bestrooi de rand van de taart met poedersuiker. Heerlijk met een toef stijfgeslagen slagroom.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *