Voor het weekend

Seafood Boil met langoustines

Weleens van ‘Hollandse’ langoustines gehoord? Een andere naam is Noorse kreeft en ze worden gewoon voor de Nederlandse kust gevangen. Het zijn kleine oranjekleurige zeekreeftjes met een staartje van ca. 15 cm lang. Vaak worden ze verward met de gamba (grote garnaal)! Het Nederlands Visbureau heeft de maand juli uitgeroepen tot de maand van de langoustine en introduceren een nieuwe zomerse foodtrend: Seafood Boil met langoustines!

Maar wat is nou eigenlijk een Seafood Boil? Het is in feite een soort uitbundig eetfestijn met schaal- en schelpdieren in de hoofdrol. Het basisidee is afkomstig uit de zuidelijke staten van de USA. Je kookt in een hele grote soeppan verschillende soorten schaal- en schelpdieren aangevuld met groenten en smaakmakers als chorizoworst en een cajun kruidenmengsel. Even aan de kook brengen en vervolgens gooi je alles in één keer op het midden van de tafel. Met al vrienden en familie zit je rondom de tafel en je eet gewoon lekker met je handen van al het lekkers dat op tafel ligt. Een alternatief voor de zomerse barbecue…

Welke wijn bij Seafood Boil?

Uiteraard is witte wijn een goede keus. Kies er eentje die zowel fris als rond is. Chardonnay, maar ook een pinot gris (grauburguner) of pinot blanc uit de Elzas is een perfecte begeleider.

Ingrediënten per persoon

  • 4 Roseval aardappels, geschild & gehalveerd
  • 1 rode ui, in partjes
  • 1/2 citroen
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel tijmblaadjes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel oregano
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 Jalapenos-pepertjes
  • 2 (mini) maiskolfjes
  • 250 gram langoustines
  • 5 kokkels
  • 1 krabbenpoot
  • 50 gram chorizo, in kleine stukjes

Stap 1

Doe in een hele grote soeppan: aardappels, uien, citroenen en alle kruiden en het zout. Vul de pan met water tot net iets boven de aardappels. Breng aan de kook en laat ca. 20 minuten zachtjes koken.

Stap 2

Voeg de jalapenospepertjes en maiskolfjes toe en kook ca. 5 minuten mee. Voeg dan de langoustines, kokkels, krabbenpoot en chorizo toe. Breng opnieuw aan de kook en laat ca. 3 minuten koken. Stort alle op het midden van de tafel.

 

Interesse in heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *