Meatless Monday

Snijbonenstamppot van Yvon Jaspers

Boerenkoolstamppot, zuurkoolstamppot, hutspot; die ouderwetse stamppotten ken je wel. Die blijven altijd favoriet. Maar wist je dat je ook van verse snijbonen een lekkere stamppot kan maken? Kaas en tuinkers zorgen hier voor een extra smaakvariatie, zodat ie lekker vegetarisch blijft zonder dat het verveelt. Eenvoudig om te maken, maar boordevol smaak.

Boer zoekt Vrouw

Portret Yvon Jaspers
Portret Yvon Jaspers

Dit recept komt uit het kookboek Onze Boerderij van Yvon Jaspers. Hierin vind je 60 lekkere recepten van eigen oogst. Zoals je waarschijnlijk wel hebt gezien op televisie is Yvon zelf een boerderij gestart. Met hulp van veel bevriende ‘Boer zoekt Vrouw’-boeren is zij aan de slag gegaan op een landje van haar biologische buurboer Gijsbert. Hier probeert zij zware kleigrond om te vormen tot vruchtbare akkers. Inmiddels is er al heel wat geoogst; van aardappelen en bieten tot tarwe en een kas vol tomaten. Met al die mooie Nederlandse producten kookte Yvon overheerlijke gerechten voor haar gezin. Een goed voorbeeld is deze makkelijk snijbonenstamppot met kaas en tuinkers.

Welke wijn bij snijbonenstamppot met tuinkers en kaas

Deze stamppot is lekker smeuïg, licht zoetig door de bonen en pittig door de oude kaas. Het krokante kaaskoekje maak je zelf. Dat is heel makkelijk en geeft de stamppot een oppepper. Welke wijn drink je erbij? Kies voor wijn met zachte zuren, zoals bijvoorbeeld een Pinot Blanc of Viognier. Lees ook mijn verhaal: welke wijn bij stamppot.

 

Snijbonenstamppot met kaas en tuinkers uit het kookboek Onze Boerderij van Yvon Jaspers

Snijbonenstamppot met tuinkers

Bereiding: 30 minuten
Totaal: 30 minuten
Heel eenvoudig om te maken is deze simpele stamppot met snijbonen. Recept uit het kookboek Onze Boerderij van presentatrice Yvon Jaspers van Boer zoekt Vrouw.
Aantal 3 personen

Ingredienten
 

  • 1 kg vrij kruimige aardappelen geschild en in stukken
  • zout versgemalen peper
  • 400 gram snijbonen in ruitjes gesneden
  • 150 gram oude kaas in blokjes van ca. 1 cm + 50 gram geraspt
  • 100 ml crème fraîche
  • 100 ml melk + 50 ml extra
  • 1 bakje tuinkers

Extra nodig

  • bakplaat met bakpapier, pureestamper

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 C. Kook de aardappelen in ruim water met zout in ca. 20 minuten gaar. Snijd intussen de snijbonen in stukjes en kook ze in een andere pan in ruim water met zout in ca. 10 minuten knapperig gaar. Giet ze vervolgens af.
  • Schep de geraspte kaas in vier hoopjes op de bakplaat met bakpapier. Spreid een klein beetje uit en houd ca. 7 centimeter afstand tussen de hoopjes. Bak ze in het midden van de oven in ca. 8 minuten licht goudbruin en knapperig. Neem uit de oven en laat afkoelen.
  • Giet de aardappels af, zet terug op het vuur en laat ze even droog koken. Houd wat snijbonen en tuinkers apart voor garnering. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper. Schuif even aan de kant en voeg crème fraîche en melk toe. Verwarm dit even. Roer door de aardappels tot een stevige puree. Schep de snijbonen, tuinkers en kaasblokjes erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de stamppot over vier borden en garneer met de apart gehouden snijbonen en tuinkers. Serveer de knapperige kaascracker erbij.

 

Het Kookboek Onze Boerderij

Heerlijk fris en naturel Kookboek met 60 recepten met groenten van Nederlandse bodem. Gemaakt door Yvon Jaspers, de presentatrice van Boer zoekt Vrouw en Onze Boerderij. Na een jaar lang ploeteren weet ze nu helemaal hoeveel energie het kost om een boerderij te runnen. Geen kookboek met alleen recepten, maar ook eentje met mooie achtergrondverhalen, van ontsnapte varkens tot een aanval op haar uitgebroede kuikens. Ben je fan van Boer zoekt Vrouw, dan is dit kookboek echt iets voor jou.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Onze Boerderij
Auteur : Yvon Jaspers
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 886 780 6
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept