Voor het weekend

Asperges met zalm en oestersaus

Hollandse asperges met een Aziatische twist; dat zijn deze asperges met gerookte zalm, oestersaus en koriander. Het is een fantastisch aspergerecept dat niet mag ontbreken op mijn website. Ik maak hem al jaren. Het is een favoriet in onze familie en het originele recept is afkomstig uit een aspergetijdschrift van jaren geleden (2005). Elk jaar maken we dit gerecht opnieuw. Zo lekker, echt goddelijk. Dus het kan nog, het aspergeseizoen sluit pas op 24 juni. Doen dit weekend. 

Welke wijn bij asperges met zalm?

We proefden een Soave en een Riesling Alte Reben bij dit aspergegerecht. Beiden combineerden goed, maar we hebben toch een lichte voorkeur voor de Riesling, want die sluit beter aan, en blijft meer overeind. Geeft frisheid door z’n zuren, en het zoetje in de wijn past bij de romige oestersaus.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 20 asperges, schoongemaakt
  • 20 gram roomboter
  • stukje foelie
  • 1 groentebouillontablet
  • 1 sjalotje
  • 20 ml witte wijn
  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel Aziatische oestersaus
  • 400 gram gerookte zalm
  • 40 korianderblaadjes

Stap 1

Schil de asperges, en snijd de houtachtige onderkant eraf. Leg het aspergeschillen in een grote pan, zoveel dat het net onderstaat. Breng aan de kook en laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Laat ca. 5 minuten afkoelen en zeef de aspergebouillon boven een maatbeker.

Stap 2

Kook de asperges 5 minuten in ruim water met boter, foelie en bouillontablet. Draai het vuur uit en laat de asperges afgedekt nog 15-20 minuten staan (afhankelijk van de dikte). Snipper intussen het sjalotje.

Stap 3

Doe intussen in een steelpan: 150 ml aspergebouillon, witte wijn en sjalotje. Breng aan de kook en laat in ca. 10 minuten inkoken tot al het vocht bijna verdampt is (je houdt ca. 1 eetlepel over!).

Stap 4

Kook de slagroom in een apart pannetje in tot sausdikte. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten, zorg dat het vuur niet te hoog staat, want anders kookt het over. Af en toe roeren. Van vuur af toevoegen: ingekookte aspergebouillon (ca. 1 eetlepel) en oestersaus. Door elkaar roeren. Overdoen in apart kommetje.

Stap 5

Verdeel de asperges over 4 borden. Beleg met de gerookte zalm en garneer met de korianderblaadjes. Serveren met de oestersaus. Lekker met gebakken krieltjes.

 

Weekmenu 18 Asperges veelzijdig 2019Meer inspiratie met asperges nodig? Hier staan er nog vijf!

 

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.