Snel kerst dessert

Mascarponemousse met blauwe bessen

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Dit kerst dessert is zeer makkelijk om te maken. Voor de bodem kun je elk koekje gebruiken dat je lekker vindt. Zelf vind ik het met kandijkoeken lekker, maar ook met haverkoekjes of verkruimelde speculaasjes is dit recept erg geslaagd. In plaats van blauwe bessen kun je ook ander zacht fruit gebruiken, zoals aardbeien of  frambozen’, vertelt Rutger van den Broek in zijn kookboek Rutger bakt.

Ik testte dit recept met Bastognekoeken. Dat smaakte prima, maar voor mij persoonlijk iets aan de zoete kant. Volgende keer kies ik voor haverkoeken, denk ik. Ben je ook niet zo zoet aangelegd, dan kun je ook de hoeveelheid suiker nog iets verminderen.

Welke wijn bij citroen-mascarponemousse met blauwe bessen?

De smaak van dit kerst dessert is friszoet door de lemoncurd, maar de koekjes maken het geheel zoeter. Bastogne koeken hebben een caramelsmaak. Daarom dronken wij er een Muscat Saint Jean de Minervois bij. Afkomstig van het wijnhuis Barroubio uit de Languedoc; zijn cuvee Nicolas heeft mooie aroma’s van honing en karamel. Dat was een toffe wijn-spijscombinatie. Maar elke andere zoete muscat-dessertwijn zal hierbij smaken: Muscat Baumes de Venise of Muscat de Rivesaltes.

8 personen10 minuten

Ingrediënten

  • 8 Bastogne-koeken (of koekjes die lekker vindt)
  • 250 ml slagroom
  • 50 gram fijne suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 150 gram lemoncurd
  • 125 gram blauwe bessen
  • 20 gram geroosterd amandelschaafsel
  • extra: 8 glaasjes (ɸ 150 ml)

Stap 1

Hak de koekjes fijn in een keukenmachine met hakmes (gebruik de pulseknop), of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Verdeel de koekkruimels over 8 glaasjes (ɸ 150 ml).

Stap 2

Doe de slagroom met de suiker in een kom en klop deze met een handmixer met gardes op tot zachte pieken. Voeg de mascarpone toe en mix het mengsel nog 1 tot 2 minuten. Roer de lemon curd erdoor. Klop even mee.

Stap 3

Verdeel het mascarponemengsel over de glaasjes. Dit gaat het makkelijkst (en het netst) met een spuitzak. (zie hier!), maar je kunt ook een lepel gebruiken. Zet de glaasjes tot serveren in de koelkast.

Stap 4

Garneer de mousse met de blauwe bessen en het geroosterde amandelschaafsel.

 

Het kookboek

Duimendik kookboek met 100 fantastische recepten van Rutger van den Broek, winnaar van de eerste editie van Heel Holland Bakt. Dit is zijn negende bakboek. Maar niet alleen gevuld met zoete taarten en koekjes, maar ook met hartige gerechten als flammkuchen, empanada’s en diverse broden.

Kijk ook naar zijn recept zijn onvolprezen kerststol in het KERST E-book van I Love Food & Wine.

Bestellen kun je hier:

Cover Rutger BaktTitel : Rutger bakt
Auteur : Rutger van den Broek
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 885 791 3
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *