Ga terug
+ servings
Kip met ananas - Koe lo Kai uit het kookboek Xi'an famous Foods van Jason Wang
Kip met ananas en paprika (Koe lo Kai)
Eerst frituur je de kipstukjes krokant. Daarna maak je de zoetzure saus. Paprika, knoflook en gember zorgen voor de authentieke smaak.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 45 minuten

Ingrediënten
  

  • 400 gram scharrel kipfilet
  • zout versgemalen peper
  • 50 gram maizena
  • 10 cm verse gemberwortel geschild en in luciferdunne reepjes
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 groene paprika in blokjes van 2 cm
  • 1 rode paprika in blokjes van 2 cm
  • 1 bakje verse ananastukjes à 250 gram
  • 1 lente-uitje alleen witte deel fijngesneden
  • 500 ml olie om te frituren
  • 2 eetlepels rijstolie

zoetzure saus

  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • 150 ml Heinz ketchup

Instructies
 

  • Sla de kipfilet plat met de platte kant van een mes om hem malser te maken. (Hierdoor kunnen smaakmakers beter worden opgenomen.) Bestrooi de kip met zout en peper. Snijd de kip in stukjes en doe in een kom.
  • Maak een papje van de maïzena en 3 eetlepels water (ca. 50 ml). Roer glad. Voeg toe aan de kipstukjes en meng erdoor.
  • Doe in een ander kommetje: ¼ theelepel zout, 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel azijn, 150 ml ketchup en 50 ml water. Meng tot de zoetzure saus. Zet apart.
  • Snijd gemberwortel, knoflook, paprika en lente-uitje in stukjes volgens de aanwijzingen in de ingrediëntenlijst. Snijd de ananas in kleinere stukjes.
  • Verhit de frituur-olie in een wok. Haal de kipstukjes met wat aanhangend maïzena-papje uit de kom. Frituur de kipstukjes in kleine porties in ca. 2 minuten lichtbruin en krokant (leg de stukjes kip een voor een in de olie). Frituur niet alles tegelijk, dan koelt de olie te snel af. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Roerbak de gember en knoflook in ca. 1 minuut zacht. Voeg de paprika toe en bak een mee. Roer de zoetzure saus erdoor en laat ca. 2 minuten zachtjes koken. Doe ananas, lente-ui en kipstukjes erbij. (Voeg eventueel nog wat water toe als er te weinig saus is.) Laat het gerecht nog ca. 1 minuut zacht koken. Serveer direct. Lekker met witte rijst.

Voedingswaarde

Calorieën: 469kcal | koolhydraten: 35g | eiwit: 20g | vet: 28g | verzadigd vet: 5g | cholesterol: 75mg | vezels: 2g | suiker: 17g | vitamine C: 97mg