Belgische winnaar

Groente in de hoofdrol bij Seppe Nobels

De Belgische chefkok Seppe Nobels won met het restaurant Graanmarkt 13  de titel ‘Beste groenterestaurant van Vlaanderen 2015’. In oktober 2015 verscheen er een kookboek van zijn hand met de titel: Vegetables that sparkle the conversation .

Eigenlijk is het restaurant onderdeel van een totaalconcept onder de naam Graanmarkt 13 van de eigenaars Tim en Ilse. Naast restaurant is Graanmarkt 13 ook een trendy ‘store’, galerie, en verhuurt het een luxueus privé-appartement. In Nederland kennen we Seppe Nobels (tot 2010 nog souschef van Wout Bru in de Provence)  misschien nog niet, maar in België is hij een zeer bekende chef. Een chef  die beroemd is om zijn gerechten met groente; een beetje vergelijkbaar met “onze” Niven Kunz.

17 verschillende groenten
In dit boek worden 17 verschillende groenten in 68 verschillende gerechten besproken. Naast een aantal basisrecepten (vinaigrettes/bouillon etc) worden er dus 17 verschillende groenten in het zonnetje gezet. Elke groente heeft 4 verschillende gerechten. De groenten zijn: aardpeer, artisjok, asperge, biet, bloemkool, boon, champignon, komkommer, pastinaak, pompoen, sla, spruit, tomaat, ui, venkel, witloof en wortel. Best een gevarieerde club dus!

Overzichtelijk
De verschillende hoofdstukken zijn heel overzichtelijk en alfabetisch ingedeeld. In de index achterin kun je ook gemakkelijk zoeken op de overige ingrediënten. Elk recept heeft een grote lichte foto ernaast en de recepten zijn kort en bondig geschreven. Ook gebruiken ze een lekker groot en goed leesbaar lettertype. Doordat het boek redelijk clean/modern is opgemaakt (veel zwart-wit) spatten de kleuren van de gerechten echt van het papier.

Vegetables that sparkle the conversation (1) (Small)

Soms wat ‘cheffie’
Het was fijn geweest als er voor sommige ingrediënten makkelijker verkrijgbare alternatieven genoemd zouden worden. Bijvoorbeeld plattekaas (geen idee wat dat is), een cavaillon-meloen, gefermenteerde knoflook, hoeveboter of wilde rijst uit de Camargue. Dat zorgt er wel voor dat sommige recepten nogal ‘cheffie’ aanvoelen waardoor je die gerechten als hobbykok misschien minder snel zal maken. Je hoeft natuurlijk ook niet het hele gerecht na te maken; je kan ook bereidingen van verschillende groenten combineren of alleen zijn manier van witloof bakken overnemen (zoals ik heb gedaan in een gerecht).

Vegetables that sparkle the conversation (6) (Small)

Dit boek staat wel vol met groenten, maar het zijn niet 100% vegetarische of vegan gerechten. Twaalf van de 68 gerechten bevatten vlees, vis of schaal- en schelpdieren.

Conclusie

Pluspunten

  • Mooie heldere fotografie
  • Goed leesbare recepten (groot en duidelijk lettertype)
  • Veel verschillende groenten komen aan bod met ongewone smaakcombinaties
  • Geeft veel inspiratie om met groenten aan de slag te gaan
  • Leeslint

Minpunten

  • Erg lange intro; het eerste (basis)recept staat pas op bladzijde 46
  • Bij sommige ingrediënten was een beter verkrijgbaar alternatief wenselijk geweest
  • Best wel aan de prijs met €34,99
  • Misschien was het leuk geweest als er iets over wijncombinaties met groente geschreven was

Samengevat: Vegetables that sparkle the conversation is een clean en modern vormgegeven kookboek, met smakelijke foto’s, goed leesbare recepten en je krijgt gelijk zin om met groenten aan de slag te gaan!

 

Groente kookboek Sepp NobelsBestellen? Dat kan hier:

Titel:                     Vegetables that sparkle the conservation
Auteur:                Seppe Nobels
Uitgever:            Lannoo
Prijs:                     € 34,99 op bol.com

 

 

 

 

Spelen groenten bij jou thuis ook een hoofdrol? Laat horen wat je favoriete groente-recept is. Deel het hieronder bij reacties. Lekker en leuk…

 

2 reacties op “Groente in de hoofdrol bij Seppe Nobels”

  1. Hieronder even wat uitleg over de ingrediënten van de Vlaamse uitgeverij (Lannoo):
    Plattekaas = kwark (maar dat kennen wij dan weer niet)
    Cavaillon = oranje meloen
    Hoeveboter = grasgevoerde boter (zeggen jullie dat zo?), gewoon échte boter zoals ze die nog maken op boerderijen

    • Dank Willemijn! Zo hebben we weer wat geleerd en weten we nu hoe bepaalde ingrediënten worden genoemd in de Belgische taal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *