Zelf pizza’s bakken, krijg je er al zin in? En dan het liefst zo’n overheerlijke, échte Italiaanse, met een dunne doch knapperige bodem… Loopt het water je al in de mond? In dit artikel lees je de beste 6 tips voor als je zelf zo’n lekkere pizza wilt gaan maken. Plus een perfect wijnadvies, want de Chileense Twins van Montes past als een huis!
TIP 1
Experimenteer met bloem
Het geheim van een écht goede pizza zit ‘m in het deeg. Zo zorgt het zogenaamde ’00-bloem’ (vergelijkbaar met patentbloem) ervoor dat je een extra dunne bodem kunt maken. Type 00 zegt iets over de uitmalingsgraad van de bloem, hoeveel zemelen en kiemdeeltjes uit de bloem worden gezeefd. Combineer dit met tarwegriesmeel (ook wel semola genoemd) en de bodem zal ook nog eens lekker krokant worden. Vergeet bovendien nooit om gist toe te voegen!
TIP 2
Kneden, kneden, kneden!
Door het deeg goed te kneden, activeer je de ‘gluten’ in het deeg. Gluten is een mengsel van eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen, zoals tarwe en rogge. Deze eiwitten (gluten) zullen zorgen voor een luchtige structuur van je pizzadeeg. Dit betekent: kneden, kneden, kneden! Bij voorkeur met je handen, totdat het deeg aanvoelt als een samenhangend, stevig geheel.
Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Montes Twins Red Blend
€ 11,50Chileense Montes Twins Red blend is een rode wijn die van markten thuis is. Hij is zwoel, rijk, kruidig en heeft lekker veel body. De combinatie van vier druiven zorgt voor brede, maar soepele smaak. Daar past een pizza rosso (met tomatensaus) subliem bij. En dan bij voorkeur bij pizza Capricciosa, pizza Verdure, pizza Quattro Stagioni of een pizza Prosciutto.
TIP 3
Laat het pizza deeg rusten
Laat je deeg minstens één uur (en bij voorkeur een nacht) rusten in een met olijfolie ingevette kom met een theedoek of plasticfolie eroverheen. Zo kan het gist rustig zijn werk doen.
TIP 4
Gebruik de juiste kaas
Kaas is natuurlijk één van de redenen waarom pizza zo overheerlijk is. Aan te raden is om een combinatie van kaas te gebruiken: bijvoorbeeld mozzarella en een Parmezaanse kaassoort. Zorg er wel voor dat de kaas niet te vochtig is om een zompige bodem te voorkomen.
TIP 5
Overdrijf niet met beleggen
De échte pizzabakkers zijn het er allemaal over eens: less is more! Overdrijf dus niet met het beleggen van je pizza, maar beperk het tot enkele fijngesneden ingrediënten. Denk maar eens aan de echte Italiaanse klassiekers zoals een margherita, funghi of caprese pizza. De ingrediënten daarvan zijn mooi in evenwicht.
TIP 6
Des te heter, des te beter
Helaas beschikken we niet allemaal over een prachtige steenoven of Big Green Egg om onze pizza’s in af te bakken, maar zorg er daarom wel voor dat je je oven op de heetste stand zet. Pizza’s bakken doe je door heet maar relatief kort te bakken, creëer je namelijk de knapperigste bodem.
Nog beter: gebruik een Boska pizzasteen ipv je bakplaat om je pizza af te bakken. Zo’n stenen ondergrond zorgt voor een extra krakend verse bodem.
Zin gekregen in een lekker pizza? Ga dan aan de slag met deze overheerlijke pizza bianca. Hier vind je het recept.
Welke wijn bij pizza?
Het beleg op de pizza bepaalt welke wijn je gaat kiezen. Wil je hier nog meer over weten, lees dan mijn verhaal Welke wijn bij Pizza?
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!