6 onontbeerlijke tips

Zo maak je zelf de lekkerste pizza’s

Zelf pizza’s bakken, krijg je er al zin in? En dan het liefst zo’n overheerlijke, échte Italiaanse, met een dunne doch knapperige bodem… Loopt het water je al in de mond? In dit artikel lees je de beste 6 tips voor als je zelf zo’n lekkere pizza wilt gaan maken. Plus een perfect wijnadvies, want de Chileense Twins van Montes past als een huis!

TIP 1

Experimenteer met bloem

Het geheim van een écht goede pizza zit ‘m in het deeg. Zo zorgt het zogenaamde ’00-bloem’ (vergelijkbaar met patentbloem) ervoor dat je een extra dunne bodem kunt maken. Type 00 zegt iets over de uitmalingsgraad van de bloem, hoeveel zemelen en kiemdeeltjes uit de bloem worden gezeefd. Combineer dit met tarwegriesmeel (ook wel semola genoemd) en de bodem zal ook nog eens lekker krokant worden. Vergeet bovendien nooit om gist toe te voegen!

Pizza caprese met mozzarella, tomaat en basilicum
Pizza caprese met mozzarella, tomaat en basilicum

TIP 2

Kneden, kneden, kneden!

Door het deeg goed te kneden, activeer je de ‘gluten’ in het deeg. Gluten is een mengsel van eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen, zoals tarwe en rogge. Deze eiwitten (gluten) zullen zorgen voor een luchtige structuur van je pizzadeeg. Dit betekent: kneden, kneden, kneden! Bij voorkeur met je handen, totdat het deeg aanvoelt als een samenhangend, stevig geheel.

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Montes Twins Red Blend

€ 11,50

Chileense Montes Twins Red blend is een rode wijn die van markten thuis is. Hij is zwoel, rijk, kruidig en heeft lekker veel body. De combinatie van vier druiven zorgt voor brede, maar soepele smaak. Daar past een pizza rosso (met tomatensaus) subliem bij. En dan bij voorkeur bij pizza Capricciosa, pizza Verdure, pizza Quattro Stagioni of een pizza Prosciutto.

TIP 3

Laat het pizza deeg rusten

Laat je deeg minstens één uur (en bij voorkeur een nacht) rusten in een met olijfolie ingevette kom met een theedoek of plasticfolie eroverheen. Zo kan het gist rustig zijn werk doen.

 

TIP 4

Gebruik de juiste kaas

Kaas is natuurlijk één van de redenen waarom pizza zo overheerlijk is. Aan te raden is om een combinatie van kaas te gebruiken: bijvoorbeeld mozzarella en een Parmezaanse kaassoort. Zorg er wel voor dat de kaas niet te vochtig is om een zompige bodem te voorkomen.

Pizza met spinazie en ei
Pizza met spinazie en ei

TIP 5

Overdrijf niet met beleggen

De échte pizzabakkers zijn het er allemaal over eens: less is more! Overdrijf dus niet met het beleggen van je pizza, maar beperk het tot enkele fijngesneden ingrediënten. Denk maar eens aan de echte Italiaanse klassiekers zoals een margherita, funghi of caprese pizza. De ingrediënten daarvan zijn mooi in evenwicht.

 

TIP 6

Des te heter, des te beter

Helaas beschikken we niet allemaal over een prachtige steenoven of Big Green Egg om onze pizza’s in af te bakken, maar zorg er daarom wel voor dat je je oven op de heetste stand zet. Pizza’s bakken doe je door heet maar relatief kort te bakken, creëer je namelijk de knapperigste bodem.

Pizza met boska pizzasteen en schep behorende bij de actie van Montes
Superhandig: met deze pizzaschep komt je pizza altijd ‘onbeschadigd’ uit de oven

Nog beter: gebruik een Boska pizzasteen ipv je bakplaat om je pizza af te bakken. Zo’n stenen ondergrond zorgt voor een extra krakend verse bodem.

 

Zin gekregen in een lekker pizza? Ga dan aan de slag met deze overheerlijke pizza bianca. Hier vind je het recept.

Pizza Bianca
Pizza Bianca met tuinbonen & witte wijn

Welke wijn bij pizza?

Het beleg op de pizza bepaalt welke wijn je gaat kiezen. Wil je hier nog meer over weten, lees dan mijn verhaal Welke wijn bij Pizza?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *