O Gaveto in Matosinhos

Geheim adres in Porto

De stad Porto is de afgelopen jaren spectaculair in zijn voordeel veranderd. Zichtbaar en proefbaar, want ook de lokale gastronomie heeft ineens schwung gekregen. Diverse restaurants hebben inmiddels een ster en wijnkaarten om stil van te worden. Vanzelfsprekend vind je de meeste eetgelegenheden in het centrum, maar ook daarbuiten zijn spannende dingen te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan de wijk Foz waar de Douro uitmondt in de Atlantische Oceaan, of aan Vila Nova de Gaia, het epicentrum van de porthandel op de zuidelijke oever van de Douro. Of aan Matosinhos.

Matosinhos? Matosinhos is een grote voorstad aan de noordwestkant van Port, tussen de stad en de luchthaven. Behalve goederenhaven is dat ook een belangrijke visserijhaven. Met die wetenschap is het niet moeilijk te raden waarom hier tal van aantrekkelijke restaurants te vinden zijn waar alles draait om fruits de mer en vis.

Recentelijk lunchte ik weer eens in een van die marisqueiras, O Gaveto. Wat een verrukkelijke ervaring was dat weer. Zonder enig franje, maar wel totaal bevredigend. Gaveto betekent in het Portugees zo veel als ‘hoek’. Een toepasselijke naam gelet op de ligging van de zaak. Aan het interieur ervan is naar waarschijnlijkheid in decennia niets veranderd. Geen gekunsteld design dus, wel met typisch Portugese tegeltjes versierde muren en een sfeer waarin je je onmiddellijk thuis voelt. Voor je de eetzaal binnenstapt, heb je je al kunnen verlekkeren aan de uitgestalde fruits de mer en de bassins met kreeften en andere waterbewoners. 

Simpel, maar kraakvers

O Gaveto is zo’n zaak waar iedereen over de vloer komt. Van gewone gezinnen tot coryfeeën uit de wijnwereld. Het is een vaste stek voor wijnmaker Dirk van der Niepoort, maar je kunt er ook leden van de portfamilie Symington tegenkomen. Het geheim van de zaak? Simpelheid en gebruik van kraakverse ingrediënten. Zoals oesters, langoustines, garnalen en eendenmosselen die van de eter even de juiste slag vragen om ze zonder al te veel gedoe open te krijgen. Als vis ditmaal zeebaars bereid in een zoutkorst. Verrukkelijk mals en helemaal mondstrelend met wat olijfolie erover. Een vermelding waard zijn ook de voortreffelijke aardappels. Toen ik dat ooit eens liet weten, kwam de bedrijfsleider even later vol trots een paar van die aardappels laten zien. Als waren het grote truffels.

Bij mijn recente bezoek stond er ook lamprei op het menu. Gevangen in de Minho, de rivier in het uiterste noorden van Portugal, gestoofd in en met een saus op basis van rode Vinho Verde – ja, die bestaat ook. Klaargemaakt dus in als lamproie à la bordelaise, lamprei uit de Dordogne die met rode Bordeaux bereid wordt. Of die lamprei, bij wijze van aardigheidje door de zaak zelf als ‘tussendoortje’ aangeboden, een traktatie is om stil van te worden? Niet echt, maar het is wel zo’n gerecht dat eens een keer geprobeerd hebben. Net als tripas à moda de Porto, al ga je voor pens natuurlijk niet naar een visrestaurant.

Betaalbaar Portugees

Vanzelfsprekend zit je in en om Porto als officieuze wijnhoofdstad goed als je bij al dat lekkers uit zee wat fatsoenlijks wil drinken zonder dat je daar direct diep voor in de buidel moet tasten. Wanneer je bedenkt dat je in Porto zelfs in sterrenrestaurants al een puike fles wijn voor minder dan 20 euro kunt bestellen – zie bijvoorbeeld Pedro Lemos in Foz –, dan weet je dat dat bij O Gaveto ook mogelijk is. Op de wijnkaart kom je verleidelijk wit tegen uit het opkomende Vinho Verde, maar ook uit Douro, Dão, Bairrada etc. Wijnen die stuk voor stuk authentiek zijn. Gemaakt van oer Portugese druiven, dus even wat anders dan al die voorspelbare en onderling uitwisselbare Sauvignons of Chardonnays waar de wereld wel mee vergeven lijkt.

Met de tram

Allemaal leuk en aardig, maar hoe kom je vanuit het centrum van Porto in dat Matosinhos? Simpel: met de tram. Dat is geen prehistorisch museumgevalletje, maar een supermoderne versie met metroallure. Uitstappen bij halte Matosinhos Sul en je bent op twee stappen na je bestemming. En wees gerust, de bediening bij O Gaveto verstaat en spreekt Engels. Wel zo handig.

 

 

Op de hoogte blijven van leuke culinaire hotspots? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!